Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Πυρηνική συνεργασία Ισραήλ - Ν. Αφρικής επί απαρτχάιντ...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησαν το Σεπτέμβρη του 1979 στη βόρεια Ανταρκτική Ισραήλ και Νότια Αφρική, που ήδη είχαν στενή στρατιωτική συνεργασία, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ». Το άρθρο επικαλείται πρώην απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ (επί Προεδρίας Τζίμι Κάρτερ) τα οποία επιβεβαιώνουν πως η μυστηριώδης έκρηξη που είχε καταγραφεί στις 22 του Σεπτέμβρη 1979 από αμερικανικό δορυφόρο πάνω απ' τον Ατλαντικό οφειλόταν τελικώς σε πυρηνική δοκιμή.

Η δημοσιοποίηση των αμερικανικών απόρρητων εγγράφων, που έγινε ύστερα από αίτημα του Κέντρου Ερευνας για την εθνική ασφάλεια του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον, αντικρούει επί της ουσίας τα συμπεράσματα μιας διερευνητικής επιτροπής που είχε οριστεί εκείνη την εποχή από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με τα οποία η έκρηξη οφειλόταν σε «άλλο λόγο». Τα έγγραφα, που συντάχθηκαν το Δεκέμβρη του 1979 για το Λευκό Οίκο, ανέφεραν επίσης ότι το Ισραήλ και η Νότια Αφρική συνεργάζονταν σε στρατιωτικά θέματα, μεταξύ των οποίων η πυρηνική έρευνα.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90, λίγο πριν την άρση του ρατσιστικού καθεστώς απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική, η τότε κυβέρνηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, Φρεντερίκ ντε Κλερκ, είχε παραδεχτεί την ύπαρξη μυστικού νοτιοαφρικανικού πυρηνικού προγράμματος αναγγέλλοντας ταυτόχρονα και τον τερματισμό του. Παρά τις κατά καιρούς αποκαλύψεις, το Ισραήλ επίσημα δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει το πυρηνικό του πρόγραμμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ