Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Αίτημα άμεσων συνομιλιών για το Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΣΟΦΙΑ.--

Την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς «στο υψηλότερο επίπεδο» για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής ζήτησαν χτες οι Σέρβοι διαπραγματευτές που εκπροσωπούν το Βελιγράδι στις κατά καιρούς συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Ειδικότερα πρότειναν να διοργανώσει η Σερβία μια πρώτη σύνοδο στο υψηλότερο επίπεδο για το καθεστώς του Κοσσόβου και να ακολουθήσει η διοργάνωση τεσσάρων στρογγυλών τραπεζών, που θα ασχοληθούν με ουσιώδη ζητήματα, όπως ένα νέο σύνταγμα για το Κοσσυφοπέδιο με εγγυήσεις για τις εκεί μειονότητες, θέματα ασφάλειας, αποστρατιωτικοποίησης, αλλά και «διεθνούς παρουσίας» στην επαρχία κ.ά.

Υπέβαλαν την πρότασή τους με επιστολή προς τα μέλη της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την πρώην Γιουγκοσλαβία σαν λύση στο αδιέξοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες της Βιέννης. Πληροφορίες έφεραν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, να επιδιώκει «άμεσες συνομιλίες» μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών μέσα στον Ιούνη πριν υποβάλλει σχετική ενημερωτική έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιούλη.

Τέλος, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη αναφερόμενη σε ενημέρωση που έκανε ο Μ. Αχτισαάρι στη διυπουργική συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε πως οι διαπιστώσεις του τελευταίου «δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από το να καταλήξουμε σε μιαν απόφαση» για το Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ