ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
«Περικύκλωσαν» την πολιτική της ιδιωτικοποίησης

Στις 25 Μάη τα επόμενα συλλαλητήρια

Μια σφιχτοπλεγμένη ανθρώπινη αλυσίδα πλέχτηκε χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας. Από φοιτητές και σπουδαστές που - με το δίκιο των αναγκών και των αιτημάτων τους να μετατρέπεται σε ορμητική δύναμη - βροντοφώναξαν «Οχι στο νόμο της ιδιωτικοποίησης, όχι στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση».

Η συμβολική περικύκλωση του οικοδομικού τετραγώνου του υπουργείου Παιδείας, ήταν η κορύφωση του μαζικού και γεμάτου παλμό συλλαλητηρίου των Συντονιστικών Αγώνα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που ξεκαθάρισαν στο υπουργείο «της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας» ότι «η μαζική πάλη για τις ανάγκες μας θα αφήσει το νόμο - πλαίσιο στα χαρτιά».

Τα Συντονιστικά έβαλαν σε «σφιχτό κλοιό» το υπουργείο, την πολιτική που ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση, την πολιτική που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, την πολιτική που καταργεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά.

Απέναντι στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, που προωθείται και μέσα από το νέο νόμο - πλαίσιο και την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, οι φοιτητές και οι σπουδαστές διαδήλωσαν δυναμικά τα αιτήματά τους για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.

Μαζί τους στην κινητοποίηση αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, στη συνέχεια της κοινής εξόρμησης που κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Συντονιστικών στους χώρους δουλιάς, στα εργοστάσια και τα καταστήματα, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το νέο νόμο, για να βγουν στο δρόμο με τα παιδιά της τάξης τους, με τους αυριανούς συναδέλφους τους, να διεκδικήσουν ενιαία το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά με δικαιώματα.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, απαιτώντας «ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», τοιχοκόλλησαν το πλαίσιο του Συντονιστικού στην πόρτα του υπουργείου Παιδείας. Και επειδή τα χαρτιά τα... παίρνει ο αέρας, έγραψαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την είσοδο του υπουργείου τα αιτήματά τους: «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν» και «Οχι στο νόμο πλαίσιο - δωρεάν σπουδές».

Η πολυμορφία και η πρωτοτυπία του νεανικού αγώνα πανταχού παρούσα: τύμπανα και σφυρίχτρες δεν άφηναν το ρυθμό να χαθεί από το σύνθημα «Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», παλαμάκια χτυπούσαν για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο μακριά ότι «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται». Τι κι αν κόσμος που πέρναγε και καταστηματάρχες αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών - γονείς φοιτητών και οι ίδιοι - έλεγαν «καλά κάνετε αλλά είναι κουφοί, δεν ακούνε». Το κέντρο της Αθήνας άκουσε για τα καλά «τι λένε οι φοιτητές: σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές».

Μετά το συλλαλητήριο, φοιτητές και σπουδαστές συνεδρίασαν και επιβεβαίωσαν ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, ότι θα κλιμακώσουν πολύμορφα και μαχητικά τις κινητοποιήσεις τους με το πλαίσιο του Συντονιστικού, το πλαίσιο των αναγκών τους. Η βδομάδα που έρχεται είναι βδομάδα νέων γενικών συνελεύσεων, ώστε ακόμα περισσότεροι φοιτητές να συμμετέχουν, να ακούσουν και να μιλήσουν, να υπερψηφίσουν το πλαίσιο πάλης του Συντονιστικού, να βγάλουν μπροστά τις ανάγκες τους, χωρίς κανένα συμβιβασμό, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από αυτά που απαιτούν, από αυτά που δικαιούνται.

Το αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών και σπουδαστών ανανεώθηκε για την Πέμπτη, 25 Μάη, όπου θα πραγματοποιηθούν μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κοινές εξορμήσεις των Συντονιστικών και του ΠΑΜΕ στις γειτονιές και στους χώρους δουλιάς, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, γιατί ο αγώνας για την Παιδεία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, μας αφορά όλους.

Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Με μαχητικότητα και μαζικότητα πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων κι Επιτροπών Αγώνα ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Με αφετηρία την πλατεία Χημείου, με τύμπανα, τραγούδια και συνθήματα οι φοιτητές πορεύτηκαν στην Εγνατία οδό έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Κρήτη, η συγκέντρωση έγινε στο Ηράκλειο, στην πλατεία Λιονταριών. Αρκετές σχολές τελούν υπό κατάληψη. Η Πανσπουδαστική έχει καλέσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε αγώνες και μορφές πάλης που θα ενεργοποιήσουν και θα κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο στην πάλη για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Που θα δώσουν ώθηση για ακόμα πιο μαζικούς αγώνες μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ, με το λαό.

«NOTOS GALLERIES»
Υπό διαρκή επιτήρηση οι εργαζόμενοι

Κοινή εξόρμηση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και φοιτητών με προκήρυξη για την Παιδεία

- «Μοιράστε τις ανακοινώσεις και φύγετε γρήγορα, χωρίς συζητήσεις. Και δεν ανέχομαι κουβέντα».

- «Ούτε εμείς. ΠΑΜΕ παιδιά».

Πολυκατάστημα «Notos Galleries» χτες το πρωί. Φοιτητές που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Πανεπιστημίων, μαζί με εμποροϋπαλλήλους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, έκαναν κοινή εξόρμηση με αντικείμενο τα ζητήματα της Παιδείας. Απέναντί τους από την πρώτη στιγμή ο Στέλιος Κοκονάς, διευθυντής προσωπικού κι από κοντά ένα πλήθος από «σεκιούριτι» να παρακαλούν καθέναν που έπαιρνε την προκήρυξη στο χέρι του. Εμφανής ο στόχος να μην αρχίσουν οι εργαζόμενοι τις «κακές παρέες», εκείνες που μπορεί να τους τσιγκλήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Να μη φτάσει στα αυτιά τους ότι κεφάλαιο και κυβέρνηση «βγάζουν στο σφυρί» το μέλλον των παιδιών τους, ιδιωτικοποιώντας την Παιδεία. Μην τυχόν και ακούσουν για τα προσκυνημένα στο κεφάλαιο, εργοδοτικά σωματεία που τους ξεπουλάνε για 77 λεπτά.

Το κλιμάκιο που πραγματοποιεί την εξόρμηση χωρίζεται σε ομάδες: «Να βγούμε στο δρόμο πριν μας πετάξουν αυτοί», λένε. Πίσω, τους ακολουθούν σεκιουριτάδες, μπράβοι, ενώ το «στενό μαρκάρισμα» ενός συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ αναλαμβάνει ο ίδιος Στ. Κοκονάς. Επτά όροφοι, η ίδια εικόνα. Χαμόγελα που «σκάνε» στην πρώτη κουβέντα και «παγώνουν» λίγο αργότερα στην παρουσία του αφεντικού. «Συνάδελφοι, ερχόμαστε να σας ενημερώσουμε και έχουμε συνοδεία όπως βλέπετε. Ούτε να σας πλησιάσουμε δεν μπορούμε και είναι ενδεικτικό προς τα πού πάνε τα πράγματα. Σε λίγο θα μας βάλουν και κολάρο. Σκεφτείτε το»... Το σίγουρο είναι ότι και χάρη στην παρουσία του αφεντικού, θα το σκεφτούν περισσότεροι και περισσότερο.

Εξοργίζουν τα ταξικά σωματεία

Την προκλητική στάση της διεύθυνσης του πολυκαταστήματος «Notos Galleries» καταδικάζει με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Είναι γνωστή η αντίληψη που έχει η εργοδοσία τού τι σημαίνει δημοκρατία στους χώρους εργασίας και συγκεκριμένα ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δασκαλόπουλος, ο οποίος απαγορεύει στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του να δημιουργούν σωματεία», επισημαίνεται.

Και συνεχίζει: «Τέτοιου είδους απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες άλλο δεν κάνουν από το να εξοργίζουν τα ταξικά σωματεία και τους εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και το φόβο της εργοδοσίας για τη συλλογική δράση και αντίσταση των εργαζομένων. Είναι φανερό ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα κερδίζονται ή χάνονται πρώτα και κύρια μέσα στους εργασιακούς χώρους». Τέλος, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να καταδικάσουν έμπρακτα αυτή την τρομοκρατία και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους μέσα από τις γραμμές του ταξικού τους σωματείου και του ΠΑΜΕ.

Ταξικοί φραγμοί και ακριβή Παιδεία

Ολο και μικρότερο είναι το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού της χώρας που καταφέρνει να φτάσει στις ψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες, με αποκορύφωμα την ανώτατη εκπαίδευση, το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού που αποφοιτά μόλις που φτάνει το 4%. Αυτό εντοπίζει ακόμα και το ΙΣΤΑΜΕ σε πρόσφατη έρευνά του για την οικονομική διάσταση της Παιδείας στην Ελλάδα (χωρίς βέβαια να εντοπίζει τις αιτίες των ταξικών φραγμών και της έντασής τους).

Στη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ επισημαίνεται ότι την τελευταία 20ετία τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν διπλασιάσει κατά μέσο όρο το ποσοστό του εισοδήματος που διαθέτουν για την εκπαίδευση και υπολογίζεται ότι μια οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ και με δύο παιδιά στη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση ξοδεύει τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός της για την εκπαίδευση, δηλαδή δαπανά σε μηνιαία βάση 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι η δαπάνη ανά μαθητή - φοιτητή παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των χωρών του ΟΟΣΑ, με 4.136 δολάρια έναντι 7.343 δολαρίων, που ήταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ το 2002.

Το ΙΣΤΑΜΕ, βέβαια, δεν ξεχνάει να σημειώσει και τη μείωση των επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο διάστημα 2004-2006 στο σύνολο των νομών, για να προβάλλει την απαίτηση της πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ολοένα και μεγαλύτερη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στις πλάτες των εργαζομένων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δυνατότητες αγωνιστικής συσπείρωσης

Ολοκληρώθηκαν οι πρυτανικές εκλογές

Η προοπτική και η δυνατότητα για την αγωνιστική συσπείρωση καθηγητών, φοιτητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στην πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και για τη διεκδίκηση Ανώτατης Εκπαίδευσης που να ταιριάζει στα μέτρα και τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας αναδείχτηκε και από τα προχθεσινά αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο συνδυασμός του Φίλιππου Πομώνη, που υποστήριξε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας έλαβε 368 ψήφους σε σύνολο 997 ψηφισάντων (34 λευκά, 29 άκυρα), ενώ ο συνδυασμός του Ιωάννη Γεροθανάση έλαβε 566 ψήφους και ο τελευταίος εκλέγεται νέος πρύτανης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ