Σάββατο 20 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
«Περικύκλωσαν» την πολιτική της ιδιωτικοποίησης

Στις 25 Μάη τα επόμενα συλλαλητήρια

Μια σφιχτοπλεγμένη ανθρώπινη αλυσίδα πλέχτηκε χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας. Από φοιτητές και σπουδαστές που - με το δίκιο των αναγκών και των αιτημάτων τους να μετατρέπεται σε ορμητική δύναμη - βροντοφώναξαν «Οχι στο νόμο της ιδιωτικοποίησης, όχι στο πανεπιστήμιο - επιχείρηση».

Η συμβολική περικύκλωση του οικοδομικού τετραγώνου του υπουργείου Παιδείας, ήταν η κορύφωση του μαζικού και γεμάτου παλμό συλλαλητηρίου των Συντονιστικών Αγώνα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που ξεκαθάρισαν στο υπουργείο «της ΟΝΕ και της ολιγαρχίας» ότι «η μαζική πάλη για τις ανάγκες μας θα αφήσει το νόμο - πλαίσιο στα χαρτιά».

Τα Συντονιστικά έβαλαν σε «σφιχτό κλοιό» το υπουργείο, την πολιτική που ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση, την πολιτική που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, την πολιτική που καταργεί το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά.

Απέναντι στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, που προωθείται και μέσα από το νέο νόμο - πλαίσιο και την επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, οι φοιτητές και οι σπουδαστές διαδήλωσαν δυναμικά τα αιτήματά τους για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.

Μαζί τους στην κινητοποίηση αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, στη συνέχεια της κοινής εξόρμησης που κάνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Συντονιστικών στους χώρους δουλιάς, στα εργοστάσια και τα καταστήματα, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το νέο νόμο, για να βγουν στο δρόμο με τα παιδιά της τάξης τους, με τους αυριανούς συναδέλφους τους, να διεκδικήσουν ενιαία το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά με δικαιώματα.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, απαιτώντας «ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», τοιχοκόλλησαν το πλαίσιο του Συντονιστικού στην πόρτα του υπουργείου Παιδείας. Και επειδή τα χαρτιά τα... παίρνει ο αέρας, έγραψαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την είσοδο του υπουργείου τα αιτήματά τους: «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν» και «Οχι στο νόμο πλαίσιο - δωρεάν σπουδές».

Η πολυμορφία και η πρωτοτυπία του νεανικού αγώνα πανταχού παρούσα: τύμπανα και σφυρίχτρες δεν άφηναν το ρυθμό να χαθεί από το σύνθημα «Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», παλαμάκια χτυπούσαν για να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο μακριά ότι «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται». Τι κι αν κόσμος που πέρναγε και καταστηματάρχες αναγνωρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών - γονείς φοιτητών και οι ίδιοι - έλεγαν «καλά κάνετε αλλά είναι κουφοί, δεν ακούνε». Το κέντρο της Αθήνας άκουσε για τα καλά «τι λένε οι φοιτητές: σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές».

Μετά το συλλαλητήριο, φοιτητές και σπουδαστές συνεδρίασαν και επιβεβαίωσαν ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, ότι θα κλιμακώσουν πολύμορφα και μαχητικά τις κινητοποιήσεις τους με το πλαίσιο του Συντονιστικού, το πλαίσιο των αναγκών τους. Η βδομάδα που έρχεται είναι βδομάδα νέων γενικών συνελεύσεων, ώστε ακόμα περισσότεροι φοιτητές να συμμετέχουν, να ακούσουν και να μιλήσουν, να υπερψηφίσουν το πλαίσιο πάλης του Συντονιστικού, να βγάλουν μπροστά τις ανάγκες τους, χωρίς κανένα συμβιβασμό, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από αυτά που απαιτούν, από αυτά που δικαιούνται.

Το αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών και σπουδαστών ανανεώθηκε για την Πέμπτη, 25 Μάη, όπου θα πραγματοποιηθούν μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κοινές εξορμήσεις των Συντονιστικών και του ΠΑΜΕ στις γειτονιές και στους χώρους δουλιάς, για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, γιατί ο αγώνας για την Παιδεία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, μας αφορά όλους.

Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Με μαχητικότητα και μαζικότητα πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών Συλλόγων κι Επιτροπών Αγώνα ΑΕΙ Θεσσαλονίκης. Με αφετηρία την πλατεία Χημείου, με τύμπανα, τραγούδια και συνθήματα οι φοιτητές πορεύτηκαν στην Εγνατία οδό έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Κρήτη, η συγκέντρωση έγινε στο Ηράκλειο, στην πλατεία Λιονταριών. Αρκετές σχολές τελούν υπό κατάληψη. Η Πανσπουδαστική έχει καλέσει τους φοιτητές και τους σπουδαστές σε αγώνες και μορφές πάλης που θα ενεργοποιήσουν και θα κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο στην πάλη για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Που θα δώσουν ώθηση για ακόμα πιο μαζικούς αγώνες μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ, με το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ