ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σε γρήγορη τροχιά «ανεξαρτησίας»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Τη σύγκληση της κυβέρνησης της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου ανακοίνωσε πως θα ζητήσει αύριο (Πέμπτη) ο πρόεδρός της Σβέτοζαρ Μάροβιτς για να υποβάλει την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της μαυροβουνιακής Εκλογικής Επιτροπής πως η καταμέτρηση του 100% των αποτελεσμάτων δίνει στο «ναι» ποσοστό 55,5% (δηλαδή μόλις 2.090 ψήφους διαφορά μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων της ανεξαρτησίας με βάση το πλαφόν του 55% που είχε θέσει η ΕΕ). Τα τελικά, επίσημα, αποτελέσματα μετά την τυχόν προσφυγή των υποστηριχτών της ένωσης με τη Σερβία για πιθανές παρατυπίες ή λάθη στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων αναμένονται σε περίπου δύο βδομάδες. Τότε, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς, θα ζητηθεί η συνεδρίαση της Βουλής στο Μαυροβούνιο για αναγνώριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας του κρατιδίου. Σε επόμενη φάση, ο Τζουκάνοβιτς προσδοκά τη «γοργή διεθνή αναγνώριση»...

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιντς ήταν ο μόνος Σέρβος αξιωματούχος που έσπευσε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Σημείωσε πως μολονότι υποστήριξε τη διατήρηση ενός κοινού κράτους Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσα, εντούτοις αναγνωρίζει «ως δημοκρατικός πρόεδρος την έκφραση της ελεύθερης βούλησης του μαυροβουνιακού λαού».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα παρέμενε επιφυλακτικός, δηλώνοντας πως η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη» να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα μόλις ανακοινωθούν τα τελικά, μετά τις τυχόν προσφυγές.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, που μετέβη εσπευσμένα στο Βελιγράδι, δήλωσε πως δίνει στο Μαυροβούνιο «προκαταρκτικά συγχαρητήρια», αναμένοντας και αυτός τα επίσημα αποτελέσματα μετά τις πιθανές προσφυγές για παρατυπίες.

Αντίθετα ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι Μάικλ Πολτ έσπευσε να συγχαρεί την Ποντγκόριτσα «για το δημοκρατικό και ειρηνικό» δημοψήφισμα, καλώντας Σερβία και Μαυροβούνιο να «εργαστούν για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων».

Οι συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο

Παράλληλα έγινε χτες στη Βιέννη ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, που αυτή τη φορά είχε ως θέμα την προστασία μνημείων ιστορικής και κυρίως θρησκευτικής κληρονομιάς. Ο δεύτερος τη τάξει απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Αλμπερτ Ρόχαν, ισχυρίστηκε πως στις χτεσινές συνομιλίες επιτεύχτηκε «γενικώς συμφωνία για τη φυσική προστασία των μνημείων» και την ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν με τη βοήθεια ειδικών της ΟΥΝΕΣΚΟ και της ΕΕ. Υπήρξαν ωστόσο και διαφωνίες, κυρίως απ' τη μεριά των Κοσσοβάρων Αλβανών που προσπάθησαν να εμποδίσουν το συσχετισμό της προστασίας των μνημείων και ναών με το λεγόμενο σχέδιο για αποκέντρωση της τοπικής εξουσίας στο προτεκτοράτο.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Βίαια επεισόδια σε εργατικές διαδηλώσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ντάκα

Associated Press

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ντάκα
ΝΤΑΚΑ.- Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στο Μπανγκλαντές «εξεγέρθηκαν» χθες εναντίον της εργοδοσίας, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις με τις οποίες αξίωσαν βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και αύξηση των μισθών τους, αφού, ακόμη και οι καλύτερα αμειβόμενοι από αυτούς παίρνουν ένα μέσο μηνιαίο μισθό που δεν υπερβαίνει τα 20 δολάρια. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώθηκαν εκτεταμένα βίαια επεισόδια και τουλάχιστον 14 εργοστάσια βρέθηκαν στις φλόγες. Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις πόλεις Ασούλια, Σαβάρ, Τόνγκι και εν συνεχεία «επεκτάθηκαν» στην Ντάκα. Τουλάχιστον 30 εργοστάσια υπέστησαν καταστροφές, σύμφωνα με την αστυνομία (100, σύμφωνα με την ένωση των ιδιοκτητών), ενώ ζημιές υπέστησαν επίσης και αρκετά αυτοκίνητα.

Μάλιστα, υπήρξαν πολλοί τραυματίες - περίπου 50, σύμφωνα με το BBC - και τουλάχιστον ένας νεκρός στις συγκρούσεις των εργατών -τριών με τις δυνάμεις «αντιμετώπισης ταραχών» που ενεπλάκησαν άμεσα σε επιχείρηση καταστολής. Οι εργοστασιάρχες, βιομήχανοι, βιοτέχνες, που καυχώνται ότι αντιπροσωπεύουν ένα πεδίο που αντιστοιχεί στο 75% των εξαγωγών της χώρας, που φθάνουν τα 7 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, συμπεριφέρονται με απολυταρχικό τρόπο - οι συνθήκες εργασίες στις υφαντουργίες, που εξυπηρετούν γνωστές πολυεθνικές των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι διαβόητες για τη βαρβαρότητά τους και τη σχεδόν παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας με την ουσιαστική συνενοχή των αρχών.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστικές διώξεις

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Συνεχίζεται και στην Πολωνία το σχέδιο αντικομμουνιστικής υστερίας που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες συνολικά στην Ευρώπη αλλά και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Συγκεκριμένα, ασκήθηκε μήνυση από το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» ενάντια στον Σέσλαου Κίσζακ, τον τελευταίο υπουργό Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, με αιτιολογικό το ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια επιβολής του στρατιωτικού νόμου το Δεκέμβρη του 1981.

Οι μηνυτές του λεγόμενου «Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης» άσκησαν μήνυση κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών για «εγκλήματα κομμουνισμού που βασίζονται στη συμμετοχή του σε μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα στρατιωτικής φύσης και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου». Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η δίκη του, και αν τελικά καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και 5 χρόνια φυλάκιση.

Σημειώνεται ότι παρόμοια μήνυση έχει ασκηθεί και ενάντια στον στρατηγό Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι από το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται το όργιο των δολοφονιών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Αλεξάντερ ντε Χεσούς Γκαλίντο, ένας από επιζώντες της Πατριωτικής Ενωσης (της μετωπικής οργάνωσης του αριστερού επαναστατικού κινήματος στη δεκαετία του '80), κομμουνιστής αγωνιστής είναι το τελευταίο θύμα της πολιτικής της κυβέρνησης Ουρίμπε. Της πολιτικής την οποία έχει ονομάσει «πατριωτικό πόλεμο» και είναι ο βρώμικος ολοκληρωτικός πόλεμος ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ενας βρώμικος πόλεμος που θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που ο Ουρίμπε επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής 28 Μάη. Οι δυνάμεις της Αριστεράς και το Κολομβιάνικο ΚΚ, μέσα σε αυτές, συμμετέχουν με υποψήφιο Πρόεδρο τον ακαδημαϊκό Κάρλος Γκαβίρια στην εκλογική Συμμαχία «Δημοκρατικός Εναλλακτικός Πόλος».

Ο Γκαλίντο εξαφανίστηκε στις 18 Μάη και το σώμα του, καμένο και σφαγιασμένο βρέθηκε 3 μέρες αργότερα, σύμφωνα με το Anncol, σε περιοχή όπου δρουν ανεξέλεγκτα ναρκέμποροι και παραστρατιωτικές ομάδες που υποτίθεται έχουν «αφοπλιστεί. Η νέα αυτή δολοφονία αποδεικνύει την εγκληματική διάσταση του βρώμικου πολέμου της κυβέρνησης Ουρίμπε ειδικά έναντι των κομμουνιστών, αλλά και επιζώντων της Πατριωτικής Ενωσης που έχουν καλέσει «για τη συνέχιση» του αγώνα.

Εν τω μεταξύ, δέκα μυστικοί αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας «κατά λάθος», σε ανταλλαγή πυρών με στρατιώτες σε μια αγροτική περιοχή στα νότια της Κολομβίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Καμίλο Οσπίνα. Σύμφωνα με τον υπουργό, το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην κοινότητα Χαμούντι, όταν οι αστυνομικοί εξέλαβαν από λάθος τους στρατιώτες για εμπόρους ναρκωτικών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίθεση κατά αριστερού βουλευτή στο Βερολίνο

Ο Γκιγιασεντίν Σαγιάν, μέλος της τοπικής Βουλής του Βερολίνου, κουρδικής καταγωγής και εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος, δέχτηκε την Παρασκευή το βράδυ επίθεση από δύο «αγνώστους», που προηγούμενα τον έβρισαν με τις λέξεις «βρωμο-Τούρκε» και «βρωμο-ξένε». Το θύμα μεταφέρθηκε με εγκεφαλική διάσειση σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου νοσηλευόταν έως τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Σαγιάν στην πρώτη κατάθεσή του υποθέτει ότι οι δράστες είναι νεοναζιστές, που αναπτύσσουν τρομοκρατική δράση στη συνοικία Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου, όπου του έγινε η επίθεση. Και από άλλη πλευρά του Αριστερού Κόμματος εκφράζεται η γνώμη ότι οι δράστες είναι νεοφασίστες, που ανενόχλητοι εντείνουν την εγκληματική δράση τους, ενόψει και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν σε αρκετές γερμανικές πόλεις, ανάμεσα σ' αυτές και το Βερολίνο.

Η επίθεση κατά του Σαγιάν έδωσε αφορμή για συζήτηση σχετικά με την έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, στην οποία γίνεται λόγος ότι το 2005 αυξήθηκε ο αριθμός των «βίαιων ακροδεξιών» και οι αντίστοιχες πράξεις βίας, ιδιαίτερα εναντίον ξένων. Μετά απ' αυτό το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων ζήτησε να γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι το θύμα ζει εδώ και 30 χρόνια στο Βερολίνο και απέκτησε στο μεταξύ τη γερμανική υπηκοότητα.


Θ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ