Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αντικομμουνιστικές διώξεις

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Συνεχίζεται και στην Πολωνία το σχέδιο αντικομμουνιστικής υστερίας που έχει εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες συνολικά στην Ευρώπη αλλά και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Συγκεκριμένα, ασκήθηκε μήνυση από το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» ενάντια στον Σέσλαου Κίσζακ, τον τελευταίο υπουργό Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, με αιτιολογικό το ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια επιβολής του στρατιωτικού νόμου το Δεκέμβρη του 1981.

Οι μηνυτές του λεγόμενου «Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης» άσκησαν μήνυση κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών για «εγκλήματα κομμουνισμού που βασίζονται στη συμμετοχή του σε μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα στρατιωτικής φύσης και την επιβολή του στρατιωτικού νόμου». Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η δίκη του, και αν τελικά καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και 5 χρόνια φυλάκιση.

Σημειώνεται ότι παρόμοια μήνυση έχει ασκηθεί και ενάντια στον στρατηγό Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι από το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ