Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επίθεση κατά αριστερού βουλευτή στο Βερολίνο

Ο Γκιγιασεντίν Σαγιάν, μέλος της τοπικής Βουλής του Βερολίνου, κουρδικής καταγωγής και εκπρόσωπος του Αριστερού Κόμματος, δέχτηκε την Παρασκευή το βράδυ επίθεση από δύο «αγνώστους», που προηγούμενα τον έβρισαν με τις λέξεις «βρωμο-Τούρκε» και «βρωμο-ξένε». Το θύμα μεταφέρθηκε με εγκεφαλική διάσειση σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου νοσηλευόταν έως τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Σαγιάν στην πρώτη κατάθεσή του υποθέτει ότι οι δράστες είναι νεοναζιστές, που αναπτύσσουν τρομοκρατική δράση στη συνοικία Λίχτενμπεργκ του Βερολίνου, όπου του έγινε η επίθεση. Και από άλλη πλευρά του Αριστερού Κόμματος εκφράζεται η γνώμη ότι οι δράστες είναι νεοφασίστες, που ανενόχλητοι εντείνουν την εγκληματική δράση τους, ενόψει και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν σε αρκετές γερμανικές πόλεις, ανάμεσα σ' αυτές και το Βερολίνο.

Η επίθεση κατά του Σαγιάν έδωσε αφορμή για συζήτηση σχετικά με την έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, στην οποία γίνεται λόγος ότι το 2005 αυξήθηκε ο αριθμός των «βίαιων ακροδεξιών» και οι αντίστοιχες πράξεις βίας, ιδιαίτερα εναντίον ξένων. Μετά απ' αυτό το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων ζήτησε να γίνει σχετική συζήτηση στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι το θύμα ζει εδώ και 30 χρόνια στο Βερολίνο και απέκτησε στο μεταξύ τη γερμανική υπηκοότητα.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ