ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Ελάτε να πουληθείτε...

Το στήσιμο ενός «σούπερ μάρκετ», όπου θα πουλιούνται έργα παραστατικής τέχνης (από καλλιτεχνικά σχήματα που περιλαμβάνουν μουσική, θέατρο, χορό) από τα Βαλκάνια και θα αγοράζονται από τις εταιρίες όλου του κόσμου, ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ κι ο ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) από τη Θεσσαλονίκη χτες σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους υποστηρικτές του: Δήμο Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής. Το «σούπερ μάρκετ» αυτό το ονομάζουν «1st Balkan Performing Arts Market» (1η Βαλκανική Αγορά Παραστατικών Τεχνών) και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 4 Ιούνη.

Η διευθύντρια του ΟΠΕΠ, Γ. Ηλιοπούλου, το έθεσε «ωμά»: Είπε ότι πρόκειται για μία πλατφόρμα επαφής των καλλιτεχνών με την «αγορά». Δηλαδή να «εκτεθούν» οι καλλιτέχνες στους αγοραστές τους! Πρόσθεσε ότι το εγχείρημα κόστισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τη στιγμή που είναι γνωστή η οικονομική ασφυξία πλήθους πολιτιστικών φορέων. Παρ' όλα αυτά, η ίδια είπε ότι το ΥΠΠΟ θεωρεί ως «επιτυχία» του Art Market να αγοράσει μία μεγάλη εταιρία, όπως η «Roster» ή η «Columpia», κάποιο ελληνικό καλλιτεχνικό σχήμα, π.χ το ΚΘΒΕ!

Η Γ. Ηλιοπούλου δήλωσε ότι ο ΟΠΕΠ έπαιξε και το ρόλο του «γραφείου ευρέσεως χορηγών» σε... φτωχά καλλιτεχνικά σχήματα κι επιδιώκει να το ξανακάνει μεταξύ των Βαλκάνιων καλλιτεχνών και τις ελληνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει το δίκτυο αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη συγκρότηση του «μητροπολιτικού δήμου», που θέλουν να κάνουν τη Θεσσαλονίκη. Προσφέρει, μάλιστα, προς αξιοποίηση του Art Market όλο το δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων του δήμου.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στους χώρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Σε αυτό συμμετέχουν 12 χώρες των Βαλκανίων, 200 εκθέτες (καλλιτέχνες, που εκθέτουν τα έργα τους σε περίπτερα), 170 παραστάσεις και 3.000 σύνεδροι παραστατικών τεχνών. Οι εκδηλώσεις του 1ου Βαλκανικού Art Market περιλαμβάνουν: Εκθεσιακό, συνεδριακό και παραστάσεις διάρκειας 30 λεπτών, όπου θα συμμετέχουν ερευνητές και φοιτητές...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο... η «λύση»

Οικονομικά «κίνητρα», κυρίως φοροαπαλλαγές, προς το κεφάλαιο του οπτικοακουστικού χώρου είναι το «φάρμακο» του νοσούντος ευρωπαϊκού κινηματογράφου για τους υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προκύπτει από την προχτεσινή τους συνάντηση στις Κάννες.

Ανάμεσα στην πραγματικότητα της διαρκούς σύνθλιψης των εθνικών κινηματογραφιών από την κυριαρχία του Χόλιγουντ και της εντολής του ευρωπαϊκού κεφαλαίου του οπτικοακουστικού τομέα προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προχωρήσουν σε μέτρα ενίσχυσης της ασυδοσίας του - στο όνομα πάντα της «ανταγωνιστικότητας» και της «ενίσχυσης» της «ευρωπαϊκής ταυτότητας» - οι υπουργοί δυσκολεύτηκαν μόνο στο πώς θα «χαϊδέψουν» και πάλι τα «αυτιά» των κινηματογραφιστών.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, διαπίστωσε ότι «η υπεροχή των αμερικανικών δικτύων διανομής και η δυναμική παρουσία του ασιατικού κινηματογράφου, έχουν διαφοροποιήσει τους όρους λειτουργίας της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς, παράλληλα με τους όρους πρόσληψης της κινηματογραφικής δημιουργίας από το φιλότεχνο κοινό». Αρα: «Παίζουμε με τους δικούς τους όρους». Αυτοί όμως είναι οι όροι που θέτει ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε δήλωση «συμπάθειας» προς τις εθνικές κινηματογραφίες.

Για τον ελληνικό κινηματογράφο ο υπουργός ανέφερε τα γνωστά: «παροχή κινήτρων» στις πολυεθνικές της διανομής, για να μας προτιμήσουν, οργάνωση ειδικών αφιερωμάτων στον ελληνικό κινηματογράφο σε μεγάλα φεστιβάλ, σε χώρες εκτός ΕΕ και συμφωνίες για συμπαραγωγές με χώρες εκτός ΕΕ. Μίλησε και για διανομή οπτικοακουστικών έργων σε ψηφιοποιημένη και διαδικτυακή μορφή λες και η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την εγχώρια διανομή της κινηματογραφίας της και το μόνο που της λείπει είναι το... ίντερνετ.

Ουσιαστικά, όλα έχουν σαν φόντο τη στρατηγική της Λισαβόνας και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο Ελληνας υπουργός το έθεσε πιο ξεκάθαρα στις δηλώσεις του: «Οι υπουργοί Οικονομίας θα πρέπει να συμβάλλουν σ' αυτή την προσπάθεια παρέχοντας οικονομικά κίνητρα, αλλά και φοροαπαλλαγές, ώστε να μπορέσει ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος να αντέξει στο διεθνή ανταγωνισμό»...

Εικαστικές διαδρομές

Εργο της Τ. Δημητρακοπούλου
Εργο της Τ. Δημητρακοπούλου
«ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΜΟΝΑΞΙΑΣ» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Γεωργίας Μπλιάτσου, που παρουσιάζεται (έως 3/6) στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7). Στη νέα της δουλιά, η ζωγράφος δημιουργεί μια εικονογραφία σε εξέλιξη: Μια σειρά ζωγραφικών ανώνυμων παραθαλάσσιων τοπίων, που εναλλάσσονται με κατασκευές φωτογραφικών πλάνων. Σ' αυτά, η Γ. Μπλιάτσου από ερμηνεύτρια του χώρου γίνεται παρατηρητής, υπογραμμίζοντας τη μοναξιά μιας καθημερινής κοινοτοπίας.

ΣΤΗΝ «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ» (Δούσμανη 5, Γλυφάδα), μέχρι 27/5, παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μαράβα με τίτλο «Μικροπράγματα».

«ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων που παρουσιάζει ο Χρ. Χριστάκος στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου).

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής), φιλοξενείται έκθεση με δημιουργίες των μαθητών όλων των τμημάτων του εργαστηρίου «Μορφές».

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ζωγραφικής της Μαρίνας Καρέλλα, φιλοξενείται (έως 10/6), στην αίθουσα Τέχνης «Τζάμια - Κρύσταλλα» (Σκαλίδη 35, Χανιά).

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ χτες στην αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - artlife» (Ηροδότου 11), διπλή έκθεση με κατασκευές και κοσμήματα της Τζούλιας Καράσσο και ζωγραφικά έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912 - 1990). Στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), παρουσιάζεται (έως 31/5) έκθεση έργων του Φαίδωνα Πατρικαλάκι με τίτλο «Πουλιά». Περιλαμβάνει λάδια, λαδοπαστέλ σε χαρτί και μικρά γλυπτά - κατασκευές του καλλιτέχνη.

ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ της Ανδρου μάς ταξιδεύει η Τάνια Δημητρακοπούλου, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 30/5 στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Ανάμεσα στα θέματά της είναι η «απαθανάτιση» του παιχνιδιού των παιδιών στην άμμο και οι βουτιές στο θαλασσινό νερό. Τα χρώματά της, ώχρες, σιέννες της άμμου, ελαφρά γαλάζια - πράσινα, σκοτεινά μπλε. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15/6.

Χορευτική «Εξοδος»

Στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών παρουσιάζεται μέχρι τις 28 του Μάη η νέα παράσταση του χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ, που είναι βασισμένη στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού. Είναι η συνέχεια της συνεργασίας του Κωνσταντίνου Ρήγου με τον Διονύση Φωτόπουλο και τον συνθέτη Δημοσθένη Γρίβα, μετά τον «Ταξιδιώτη του Χειμώνα». Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» είναι μια παράσταση για την ελευθερία. Ακροβατεί ανάμεσα στο χρόνο της Ελληνικής Επανάστασης και στις επαναστάσεις του σήμερα. Η πολιορκία του Μεσολογγίου είναι και εδώ, όπως και στον Σολωμό, μια μεταφορά για την ελευθερία. Το Μεσολόγγι είναι ο περίκλειστος τόπος της ελευθερίας - ατομικής, συλλογικής, παγκόσμιας - τόπος που γίνεται ολοένα και πιο ουτοπικός. Και η Εξοδος αναπόφευκτη. Χορευτές: Μάρλεν Βερσιούρεν, Πόλυ Βόικου, Σιρίλ Γκρισέτ, Κωνσταντίνος Καφαντάρης, Παναγιώτης Κοντονής, Γιάννης Μάρτος, Αμάλια Μπένετ, Νάνσυ Σταματοπούλου, Κριστιάν Σετιέν, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πένυ Χριστοπούλου.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δεκαήμερο Προβολής και Διάδοσης Βιβλίου

Ξεκινά για 9η συνεχή χρονιά στη Νίκαια το Δεκαήμερο Προβολής και Διάδοσης του Βιβλίου.

Το μεγάλο αυτό αναγνωστικό φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (Σπάθα) από 26 Μάη - 4 Ιούνη με δεκάδες περίπτερα βιβλίων.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Μάη στις 8μ.μ. από το δήμαρχο της Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο.

Στο χώρο της έκθεσης, κάθε ημέρα, θα υπάρχουν σειρά εικαστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η διάδοση και η προβολή του βιβλίου, της ανάγνωσης και της μελέτης, ως πρόταση πολιτισμού ενταγμένη στην προβολή μιας διαφορετικής πολιτιστικής πρότασης και κουλτούρας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Τραγούδια της γειτονιάς μας...

«Τα τραγούδια της γειτονιάς μας» τιτλοφορείται το CD του Λαρισαίου δημιουργού Δημήτρη Φωτιάδη, που παρουσιάζεται σήμερα (9 μ.μ.), στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων. Περιλαμβάνει συνθέσεις του ίδιου, σε ποίηση Βασίλη Ρώτα, Μαρίας Φωτιάδη και Φωκίωνα Βούρου, που ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αχίλλεια», το Μάη του 2003 και με την παρότρυνση του φιλόμουσου κοινού της Λάρισας εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν. Την εκδήλωση θα συντονίσει και θα διαβάσει ποιήματα η Λίνα Καράμπα, ποιήτρια και δημοσιογράφος, ενώ θα μιλήσουν ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης, μουσικοσυνθέτης και διευθυντής Ωδείου Ζακύνθου και ο γνωστός μουσικός Νίκος Τουλιάτος. Στο μουσικό μέρος της βραδιάς θα εμφανιστεί ο μουσικοσυνθέτης με τη συνοδεία του Θωμά Γιωτόπουλου και του Νίκου Γάλλου στο μπουζούκι και ερμηνευτές τους Μαρία, Βασιλική - Ηλέκτρα και Απόστολο Φωτιάδη.

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής περιόδου 2005-2006, διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών «Αποψη» διάλεξη, σήμερα (8.00 μ.μ), στην αίθουσα του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών «Αποψη» (Δεινοκράτους 35). Τη διάλεξη με θέμα «Olivier Messiaen - Αρμονική γλώσσα και δομικές ιδέες» θα δώσει η Φανή Κοσώνα.

ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ από το διεθνή και ελληνικό κινηματογράφο των Νορθ, Ρότα, Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Πιατσόλα κ.ά. ερμηνεύει η Αλίκη Καγιαλόγλου στο ρεσιτάλ που θα δώσει σήμερα (8.30μμ), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Μαζί της ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος και ο κιθαρίστας Μιχάλης Σουρβίνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ