Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Ελάτε να πουληθείτε...

Το στήσιμο ενός «σούπερ μάρκετ», όπου θα πουλιούνται έργα παραστατικής τέχνης (από καλλιτεχνικά σχήματα που περιλαμβάνουν μουσική, θέατρο, χορό) από τα Βαλκάνια και θα αγοράζονται από τις εταιρίες όλου του κόσμου, ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ κι ο ΟΠΕΠ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού) από τη Θεσσαλονίκη χτες σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τους υποστηρικτές του: Δήμο Θεσσαλονίκης, Αντιδημαρχία Πολιτισμού, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής. Το «σούπερ μάρκετ» αυτό το ονομάζουν «1st Balkan Performing Arts Market» (1η Βαλκανική Αγορά Παραστατικών Τεχνών) και θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 4 Ιούνη.

Η διευθύντρια του ΟΠΕΠ, Γ. Ηλιοπούλου, το έθεσε «ωμά»: Είπε ότι πρόκειται για μία πλατφόρμα επαφής των καλλιτεχνών με την «αγορά». Δηλαδή να «εκτεθούν» οι καλλιτέχνες στους αγοραστές τους! Πρόσθεσε ότι το εγχείρημα κόστισε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τη στιγμή που είναι γνωστή η οικονομική ασφυξία πλήθους πολιτιστικών φορέων. Παρ' όλα αυτά, η ίδια είπε ότι το ΥΠΠΟ θεωρεί ως «επιτυχία» του Art Market να αγοράσει μία μεγάλη εταιρία, όπως η «Roster» ή η «Columpia», κάποιο ελληνικό καλλιτεχνικό σχήμα, π.χ το ΚΘΒΕ!

Η Γ. Ηλιοπούλου δήλωσε ότι ο ΟΠΕΠ έπαιξε και το ρόλο του «γραφείου ευρέσεως χορηγών» σε... φτωχά καλλιτεχνικά σχήματα κι επιδιώκει να το ξανακάνει μεταξύ των Βαλκάνιων καλλιτεχνών και τις ελληνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει το δίκτυο αυτό να χρησιμοποιηθεί για τη συγκρότηση του «μητροπολιτικού δήμου», που θέλουν να κάνουν τη Θεσσαλονίκη. Προσφέρει, μάλιστα, προς αξιοποίηση του Art Market όλο το δίκτυο των αδελφοποιημένων πόλεων του δήμου.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στους χώρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Σε αυτό συμμετέχουν 12 χώρες των Βαλκανίων, 200 εκθέτες (καλλιτέχνες, που εκθέτουν τα έργα τους σε περίπτερα), 170 παραστάσεις και 3.000 σύνεδροι παραστατικών τεχνών. Οι εκδηλώσεις του 1ου Βαλκανικού Art Market περιλαμβάνουν: Εκθεσιακό, συνεδριακό και παραστάσεις διάρκειας 30 λεπτών, όπου θα συμμετέχουν ερευνητές και φοιτητές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ