ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Σεμινάριο για μπίζνες στους δήμους

Σε... φροντιστήριο του καλού δήμου - επιχειρηματία εξελίχθηκε η χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ), η ΚΕΔΚΕ και το ΤΕΕ, με θέμα «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα». Μάλιστα, τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος, όσο και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και της ΚΕΔΚΕ υποσχέθηκαν την έκδοση Οδηγιών και τη διενέργεια σεμιναρίων ή και τη σύσταση ειδικών υπηρεσιών, ώστε οι δημοτικοί άρχοντες να τις εμπεδώσουν...

Ολοι οι ομιλητές εκδήλωσαν την προσήλωσή τους στο μοντέλο αυτό εκτέλεσης των έργων, ενώ η κριτική τους περιορίστηκε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΣΔΙΤ, ζητώντας τη βελτίωσή του σε κάποια σημεία. Για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ο οποίος εξέφρασε, παρ' όλα αυτά, την άποψη ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κινδυνεύει να απορροφηθεί από τις ΣΔΙΤ και γι' αυτό ζήτησε να έχουν πρόσβαση σ' αυτού του είδους τις συμπράξεις μόνο όσοι ΟΤΑ έχουν καλές επιδόσεις και στα υπόλοιπα έργα! Επίσης ζήτησε να χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια για τις ΣΔΙΤ μόνο ανταποδοτικά έργα και όχι δημόσιες υπηρεσίες που δεν έχουν έσοδα, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.

Τόσο, όμως ο γενικός διευθυντής του ΙΟΚ Γ. Γιάνναρος, όσο και ο γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας Λ. Κορρές, επέμειναν ότι τέτοιου είδους συμπράξεις μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν παντού: Από τους τομείς διαχείρισης των απορριμμάτων και την ύδρευση - αποχέτευση, τους χώρους στάθμευσης και τις αναπλάσεις πλατειών, έως τις θαλάσσιες υποδομές (π.χ. μαρίνες) και τις τουριστικές εκμεταλλεύσεις, τη στέγαση Δημόσιων Υπηρεσιών, την Ενέργεια, την Παιδεία, την Υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά...

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τα έργα υποδομής που θα προωθηθούν μέσω των ΣΔΙΤ - που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι και τα μοναδικά που θα χρηματοδοτούνται και από τα διάφορα «πακέτα» της ΕΕ, καθώς ισχύουν οι κανόνες της στρατηγικής της Λισαβόνας περί ανταγωνιστικότητας - θα είναι αυτά που συμφέρουν το κεφάλαιο από πλευράς κερδοφορίας. Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα πρώτα στοιχεία από τα έργα που εγκρίνονται για τους ΟΤΑ μέσω του προγράμματος «Θησέας»: Από τα 87 έργα που εγκρίθηκαν μέχρι τώρα, τα 40 αφορούν αξιοποίηση ακινήτων των ΟΤΑ για τουριστικές χρήσεις (μετατρέπουν δηλαδή τους δήμους σε... ξενοδόχους) και τα 20 για υπόγεια γκαράζ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
«Ξέχασε» τα δεινά που «φόρτωσε» στους εργαζόμενους

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» με αφορμή το «έργο» που παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο δήμαρχος της πόλης

Με εκδήλωση - φιέστα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, παρουσίασε τον απολογισμό της παράταξής του και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Αναγέννηση» που στηρίζεται από τη ΝΔ. Με ανακοίνωσή της, η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» καυτηριάζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του απολογισμού της δημοτικής αρχής υπογραμμίζοντας ότι οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων απαιτούν μία άλλη πολιτική σε όφελος του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

Οπως σχολιάζει η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ», ο Β. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στη «μοναδικότητα» του έργου του, «που όλοι οι δήμοι ζηλεύουν, στην αποτελεσματικότητά του, το όραμά του» για τη Θεσσαλονίκη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης «οδηγεί τις εξελίξεις και είναι παράδειγμα προς μίμηση»... Και δεν ξέχασε να πετάξει μερικές κορόνες που υποδαυλίζουν αντι-αθηναϊκά σύνδρομα, ειδικά με αφορμή την υποψηφιότητα Καρατζαφέρη.

Η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» σημειώνει ότι με αυτά τα μεγάλα λόγια ο κ. δήμαρχος δεν μπορεί να κρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. «Μια πραγματικότητα - σημειώνει η παράταξη - που αυξάνει την ανεργία, τη φτώχεια, βάζει πρόσθετους φόρους σε σπίτια και καταστήματα για την υλοποίηση των έργων και των κοινωνικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό η αύξηση των δημοτικών τελών, στην 8ετία του Β. Παπαγεωργόπουλου, κατά 82,7%! Δεν είπε ότι πριν λίγα χρόνια ήταν δωρεάν οι παιδικοί σταθμοί και ότι σήμερα ο εργαζόμενος πληρώνει 1.540 ευρώ το χρόνο για ένα παιδί».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα πως «απέφυγε να αναφερθεί στο πρόβλημα των σχολείων, που το 35% λειτουργούν με διπλοβάρδια, ενώ αποδεσμεύει οικόπεδα, που με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είχαν δεσμευτεί για σχολεία, επειδή δεν αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες τους». Επιπλέον, η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ» υπογραμμίζει πως ο νυν δήμαρχος «δεν είπε κουβέντα για το ότι δε διεκδίκησε τα παρακρατηθέντα χρήματα της ΤΑ από το κράτος, και ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από έργα για την πόλη. Ζήτησε όμως - για μία ακόμα φορά - να αποκτήσει η ΤΑ φορολογική εξουσία, δηλαδή να έχει το δικαίωμα να βάζει φόρους. "Ξέχασε"... να αναφερθεί στην απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου και την παράδοση όλων των έργων στους εργολάβους, καθώς και τη δική του συμβολή στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για τα οποία φέρει ευθύνη. Χαρακτήρισε μάλιστα ως καταστάσεις "εκτάκτων αναγκών" τις απεργίες των εργαζομένων του Δήμου, βάζοντάς τες στο ίδιο τσουβάλι με τις χιονοπτώσεις και την κακοκαιρία...».

ΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΔΑΣ
Σχεδιάζουν ξεπούλημα

Για τις εξελίξεις στην ακτοπλοΐα και τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Σούδας, αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν, ο υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Χανίων» Γιώργος Νταγκουνάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας Χανίων» Νίκος Παπαντωνάκης.

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι απόρροια της εφοπλιστόδουλης πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ σήμερα, αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του άτυπου νομαρχιακού οργάνου να προβάλλει το «αίτημα» για μετατροπή του λιμανιού της Σούδας σε ανώνυμη εταιρία, δηλαδή το ξεπούλημά του σε ιδιώτες. Την απόφαση αυτή, πρόσθεσαν, την πήραν από κοινού οι συμμετέχοντες στο νομαρχιακό όργανο, οι οποίοι είτε εκπροσωπούν τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ είτε στηρίζονται από αυτά τα κόμματα. Μάλιστα, ο νομάρχης Χανίων, Γ. Κατσανεβάκης, δε δίστασε να επιχειρηματολογήσει πως, έτσι, μπορεί να γίνει πιο εύκολη η απομάκρυνση των βάσεων!

Στην πραγματικότητα θέλουν - τόνισαν οι επικεφαλής της ΝΑΣ και της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης» - την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, του εφοπλιστικού και, γενικότερα, του ναυτιλιακού κεφαλαίου. Ομως, σημείωσαν, στην ίδια κατεύθυνση, βάζει πλάτη και η ΚΕΔΚΕ με την απόφασή της να ζητήσει από την κυβέρνηση να νομοθετήσει τη σύμπραξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού κεφαλαίου, με στόχο τη δημιουργία επιχειρήσεων στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ολα αυτά, στην πράξη σημαίνουν για τη λαϊκή οικογένεια, παλιά πλοία, ελλιπές πλήρωμα, άρση της ασφαλιστικής κάλυψης των επιβατών, αυξήσεις εισιτηρίων κλπ. Γι' αυτό και καλούν το χανιώτικο λαό να καταδικάσει και με την ψήφο του στις τοπικές εκλογές όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση και να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της ΝΑΣ και της ΑΔΣ.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα, Πέμπτη 25 Μάη

-- Η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα περιοδεύσει στις 10 π.μ., σε μηχανουργεία του Πειραιά.

-- Η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταμόρφωσης» καλεί σε εκδήλωση - συγκέντρωση με θέμα: «Το πρόβλημα των Ναρκωτικών», στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης. Θα μιλήσει ο Ηλίας Μιχαλαρέας, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

-- Αντιπροσωπεία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Νέας Σμύρνης» πραγματοποιεί περιοδεία στην Ανω Νέα Σμύρνη, στις 7 μ.μ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Ο Χρήστος Κιτσίδης υποψήφιος δήμαρχος

Ο Χρήστος Κιτσίδης είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου, με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), όπως ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, στο «Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο».

Μιλώντας ο Χρ. Κιτσίδης, υπογράμμισε ότι οι τοπικές εκλογές «έχουν σημαντικό πολιτικό χαρακτήρα με την έννοια ότι η ψήφος του λαού θα χρησιμοποιηθεί, όπως έγινε και στο παρελθόν, για να επιδοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπληρωματικό μηχανισμό έκφρασης εκείνων των πολιτικών αλλαγών που στόχο έχουν το εισόδημα, την απασχόληση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των επαγγελματοβιοτεχνών».

Οσον αφορά στη σημερινή, υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Θ. Νασίκα, κατήγγειλε ότι «με μια διαχειριστική λογική, χωρίς τόλμη και χωρίς πρόγραμμα, χειρίστηκε τα δημοτικά πράγματα» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής πλεύσης στο δήμο, όπως το επιτάσσουν οι δημοκρατικά αγωνιστικές παραδόσεις των δημοτών.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, όπου «κύκλοι» του ΣΥΝ εγκαλούν την παράταξη της ΔΑΣ, με βαρείς χαρακτηρισμούς, για την κριτική που άσκησε με το κείμενο της διακήρυξής της, καταγγέλλοντας ότι εκτός από αυτούς που είχαν κυβερνητική ευθύνη, οι αιρετοί εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ συναίνεσαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Χρ. Κιτσίδης τόνισε: «Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς ως απαράδεκτους. Εξάλλου είναι γνωστή η πολιτική διαδρομή του καθένα μας. Η κριτική ήταν συγκεκριμένη και εστιάζεται στη στάση τους στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Τα πρακτικά των συνεδρίων και τα ψηφίσματα υπάρχουν, ας απαντήσουν σε ποια σημεία υπήρξε η διαφωνία τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ