ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αγώνας διαρκείας η μόνη απάντηση

Μαζικές και δυναμικές οι χτεσινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αρτα και Χανιά

... και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

... και στη Θεσσαλονίκη
Αγανακτισμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει τους ίδιους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, με τις πικέτες να καταγγέλλουν τη χρόνια γαλαζοπράσινη λιτότητα, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων και χωρίς να πτοηθούν από το χτεσινό καύσωνα, οι συνταξιούχοι βγήκαν ξανά στους δρόμους, συμμετέχοντας μαζικά στις περιφερειακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αρτα και Χανιά οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-Δημοσίου.

Στην Αθήνα, συνταξιούχοι της πόλης και των γύρω περιοχών, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Το σύντομο καλωσόρισμα στο νέο αγωνιστικό ραντεβού απηύθυνε εκ μέρους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ο Βασίλης Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Υπερνομαρχίας Αθήνας - Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ, σημειώνοντας την αναγκαιότητα η αγανάκτηση, στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να μετατραπεί σε συνειδητή ψήφο καταδίκης και τιμωρίας των κομμάτων του κεφαλαίου που με την πολιτική τους φόρτωσαν και φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων, των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

«1.050 ζητάν τα γηρατειά...»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα...
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα...
Στην πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών που ακολούθησε, η ζέστη αποδείχτηκε εύκολος αντίπαλος για τους συνταξιούχους. Με συνθήματα όπως «1.050 ζητάν τα γηρατειά, να ζούμε με τη σύνταξη, όχι με ζητιανιά» και «για τα ελλείμματα δε φταίνε οι εργάτες, τα ταμεία κλέβουν οι κεφαλαιοκράτες», η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, ύστερα από μια σύντομη στάση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Δοίκησης και Αποκέντρωσης. Σε συνάντηση αντιπροσωπείας των συνταξιούχων με τον υφυπουργό Χρ. Φώλια, ο τελευταίος αναγνώρισε το... δίκαιο των αιτημάτων των συνταξιούχων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο για μια ακόμη φορά ότι λεφτά δεν περισσεύουν για συνταξιούχους και εργαζόμενους, παρά μόνο για την πλουτοκρατία...

Από τα στιγμιότυπα της χτεσινής πορείας, η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στους παππούδες, οι μαθητές στην πλατεία Συντάγματος, με χειροκροτήματα και αυθόρμητα συνθήματα εν χορώ όπως «Είμαστε μαζί σας!».

Στη Θεσσαλονίκη

Μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη συγκρότησαν και οι συνταξιούχοι σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ιδιαίτερα μαζικό «παρών» έδωσαν οι συνταξιούχοι από το Βόλο, τη Λάρισα, την Κοζάνη, τις Σέρρες, την Καβάλα, και το Λιτόχωρο, ενώ δυναμική ήταν η συμμετοχή των συνταξιούχων και από όλες τις άλλες πόλεις της περιοχής.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Οργανώσεων και ο Χ. Τριάντης, επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Λίγο νωρίτερα ο Σ. Βαρδαλής, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, είχε μεταφέρει τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των εργαζομένων που συσπειρώνονται και δρουν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, μέσα από το ΠΑΜΕ.

Στην Αρτα, συγκεντρώθηκαν οι συνταξιούχοι της πόλης αλλά και από την Πρέβεζα, τα Γιάννενα και την Αιτωλοακαρνανία. Στα Χανιά, οι συνταξιούχοι της Κρήτης, μετά την ομιλία του Μανώλη Ραλάκη, γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, πορεύτηκαν προς τη Νομαρχία και κατέθεσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κρίσιμο ζήτημα το περιεχόμενο

Με τη μαχητική παρουσία και τα συνθήματά τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν ουσιαστικό περιεχόμενο στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν χτες στη διάρκεια των στάσεων εργασίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Στελέχη του ΠΑΜΕ στις παρεμβάσεις τους υπογράμμισαν ότι εδώ και 15 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εναλλάσσονται σε ρόλους Προκρούστη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ το ίδιο επιδιώκουν και τώρα με το λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και τις προτάσεις που καταθέτουν. Τέλος κάλεσαν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη και στα δυο κόμματα. Στην Αθήνα έγιναν τρεις συγκεντρώσεις, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συνάντηση με το Διοικητή της Α΄ Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Μανώλη Καλοκαιρινό.

Χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου από τις 7.00 έως τις 9.30 το πρωί διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και πραγματικές αυξήσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και σήμερα στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τις 3 μ.μ., ενώ συγκέντρωση στο νοσοκομείο Γεννηματάς και στη συνέχεια πορεία προς τη ΔΥΠΕ στην πλατεία Αριστοτέλους θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 10.30 π.μ. όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Πεντάωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 9.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. και οι εργαζόμενοι του Αντικαρκινικού Θεραπευτηρίου «Θεαγένειο», διεκδικώντας άμεσα την κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για καλύτερες συνθήκες εργασίας με κυρίαρχο στόχο την ασφαλή, σύγχρονη και ποιοτική περίθαλψη των ασθενών καθώς και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.


ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Σε αδιέξοδο εργαζόμενοι και ασθενείς

Κυνικές ομολογίες χτες από στελέχη του υπουργείου Υγείας, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων και φορέων

Σε ξεκάθαρη ομολογία των ευθυνών των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στις δομές αποασυλοποίησης που λειτουργούν οι ιδιώτες με το προκάλυμμα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), εξελίχτηκε η συνάντηση που είχαν χτες εργαζόμενοι των δομών αποασυλοποίησης και φορείς με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Εργαζόμενοι των δομών, εκπρόσωποι του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, γονείς και κηδεμόνες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Απαιτώντας δημόσια, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ψυχική Υγεία, δημοσιοποίηση όλων των δομών, απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, μονιμοποίηση των εργαζομένων.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον γραμματέα Δημόσιας Υγείας Μελέτη Τζαφέρη, έγιναν απίστευτες καταγγελίες: «Τα άσυλα μεταφέρθηκαν στις γειτονιές», «Η κατάσταση φτάνει τα όρια της επικινδυνότητας», «Εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι έξι και εφτά μήνες, "βαφτίζονται" συλλήβδην γενικών καθηκόντων, εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε δυο και τρεις δομές», «Δομές στηρίζονται στη φιλανθρωπία των εργαζομένων. Φέρνουμε ρούχα απ' τα σπίτια μας για να ντύσουμε τους ασθενείς. Οι διοικήσεις ταΐζουν τους ασθενείς ξερά ψωμιά ημερών που τα αγοράζουν τρία ευρώ το τσουβάλι!» «Βάζουν παιδιά με νοητική υστέρηση να ζητιανεύουν στις γειτονιές!».

Ο υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος παραδέχτηκε ότι το υπουργείο δε γνωρίζει πού πηγαίνουν τα χρήματα που δίνονται και ότι πολλές ΜΚΟ διοικούνται από «λαμόγια»! Για τη χρηματοδότηση ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 15 εκατ. ευρώ, τα οποία, όμως, δεν επαρκούν για τις ανάγκες και τα οποία θα εξακολουθήσουν να διαχειρίζονται οι ιδιώτες.

Ο Μ. Τζαφέρης προέβλεψε ότι επέρχεται σύγκρουση με τις ΜΚΟ, γιατί το υπουργείο σκοπεύει να μειώσει κατά 20-30% το κόστος ανά ασθενή και να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών σε κάθε δομή. Μάλιστα, είπε ότι το υπουργείο είναι δεκτικό να πάρουν οι εργαζόμενοι τις δομές και να τις λειτουργήσουν! Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με πεντάωρη στάση εργασίας των εργαζομένων (10 π.μ - 3 μ.μ.) την Τετάρτη 31 Μάη, κοινή συγκέντρωση των εργαζόμενων, γονιών, ασθενών στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ