ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Εχουν παρελθόν στις άθλιες πολιτικές συναλλαγές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Οσοι συμμετέχουν αυτές τις μέρες στο στήσιμο της άθλιας πολιτικής προβοκάτσιας σε βάρος του ΚΚΕ, γνωρίζουν πολύ καλά από τέτοιες μεθόδους. Το παρελθόν τους το καταμαρτυρά. Θυμίζουμε μόνο μία περίπτωση που αποκαλύφθηκε το 2002.

Ενα βρώμικο πολιτικό παιχνίδι «στήθηκε» στην Πάτρα, στις δημοτικές εκλογές του 1998, μεταξύ των κομμάτων του δικομματισμού, όταν το ΠΑΣΟΚ πριμοδότησε με εκατοντάδες ψήφους το συνδυασμό της ΝΔ, προκειμένου να αποκλειστεί από το δεύτερο γύρο ο κομμουνιστής υποψήφιος Παναγιώτης Κοσιώνης. Μια άθλια πολιτική συναλλαγή, που το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή, όμως δεν είχε τα απτά στοιχεία για να το αποδείξει. Τα στοιχεία, όμως, δεν άργησαν να έρθουν στο φως της δημοσιότητας...

Στις παραμονές των εκλογών του 2002, το πρώην στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ευγ. Αποστόλου - Ζέρβα, με επιστολή της αποκάλυπτε πως «κατόπιν εντολής "άνωθεν" μου δίνατε γραμμή να μην ψηφίσω τον Ανδρέα Καράβολα (σ.σ.: υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ), αλλά τον "απερχόμενο" κατά εσάς σήμερα Ευάγγελο Φλωράτο (σ.σ.: υποψήφιος της ΝΔ)».

Το Γενάρη του 2006 (βλ.: σχετικά δημοσιεύματα του «Ρ» εκείνης της περιόδου, που αποκάλυπταν τη συμπαιγνία) ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πάτρας, Δημ. Πεφάνης, δήλωσε απερίφραστα πως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στις δημοτικές εκλογές του 1998, πριμοδότησαν με εκατοντάδες ψήφους στον α΄ γύρο τον υποψήφιο της ΝΔ, κ. Φλωράτο. Μάλιστα, σε ένδειξη απίστευτου θράσους, ζήτησε και συγνώμη από τον «κόσμο της Αριστεράς», όπως είπε.

Ενδεικτική του τρόπου που στήθηκε το «βρώμικο» αυτό «παιχνίδι», μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η δήλωση που έκανε στις 27 Γενάρη 2006, στο «Ρ», ο Παν. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας το 1998: «Στις δύο το μεσημέρι (σ.σ.: την ημέρα των εκλογών του 1998), μου τηλεφώνησε γνωστός Πατρινός δημοσιογράφος, ο οποίος δήλωσε ότι τα exit-pols εμφανίζουν το συνδυασμό "ΠΑΤΡΑ-ΜΠΡΟΣΤΑ" να προηγείται κατά 8,5% από το συνδυασμό της ΝΔ. Στις τέσσερις το απόγευμα της ίδιας μέρας, η διαφορά ήταν 2,8% υπέρ της "ΠΑΤΡΑΣ-ΜΠΡΟΣΤΑ". Εκεί ακριβώς παίχτηκε το "παιχνίδι": Σε τέσσερις μεριές της Πάτρας, γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ περίμεναν τα αποτελέσματα των exit-pols για να κατευθύνουν οργανωμένες ομάδες για το τι θα ψηφίσουν».

Η βρώμικη αυτή ιστορία που στήθηκε το 1998 είναι μια ακόμη ομολογία πως όταν ο δικομματισμός βρίσκεται σε κίνδυνο, συνεργάζεται, προκειμένου να μην απεγκλωβιστούν περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτόν. Αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται στο ίδιο μπλοκ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά λαϊκή ψήφος στο ταμείο του δικομματισμού

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του πατρινού Τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Αχαΐας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα παρακάτω:

«Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ θεωρεί ότι το δημοσίευμα - ρεπορτάζ με τίτλο "Ρίχνουν γέφυρες σε ΚΚΕ" στην εφημερίδα "Σημερινή", όπως και η αναπαραγωγή του από την εφημερίδα "Ημέρα", όχι μόνο στερείται σοβαρότητας αλλά αποτελεί σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Είναι προβοκάτσια από μεριάς της ΝΔ, με στόχο να παραπλανήσει το λαό της Αχαΐας. Εχει στόχο να αντικρούσει την αντιδεξιά φιλολογία του ΠΑΣΟΚ, να πετύχει αυτό που το ΠΑΣΟΚ ομολογουμένως πέτυχε κάποτε, να αμβλύνει και να χειραγωγήσει αριστερές συνειδήσεις.

Ξανατονίζουμε ότι: το ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές επιμένει να πείσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων.

Να καταθέσουν την ψήφο τους εκεί που θα πιάσει τόπο, γιατί θα αναδείξει δημοτικές και νομαρχιακές αρχές που θα παλέψουν στο πλάι τους ενάντια στον ευρωμονόδρομο και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Καμία λαϊκή ψήφος στο ταμείο του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, του ευρωμονόδρομου και της πλουτοκρατίας, είτε απευθείας είτε μέσω του ΣΥΝ, και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο.

Η ψήφος στους συνδυασμούς της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" είναι ψήφος ισχυροποίησης της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Δεν παζαρεύουμε ούτε μια λαϊκή ψήφο, πουθενά και σε κανένα γύρο στις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές. Τα λαϊκά στρώματα έχουν την πείρα να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες χειραγώγησης και συμψηφισμού, την αντιδεξιά φιλολογία του ΠΑΣΟΚ και τα περί διαχωριστικών γραμμών της ΝΔ, που έχουν στόχο να εγκλωβίσουν λαϊκές δυνάμεις και να δυσκολέψουν την αγωνιστική δράση.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι σύμμαχοι, υπηρέτες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. Δίνουν καθημερινά εξετάσεις στην ΕΕ, στο NATO και στις ΗΠΑ, στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές και στους τραπεζίτες. Εδωσαν εξετάσεις και το 1998 στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Πάτρας. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί»!

ΣΤΑΘΗΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ
Οι αρχές της πολιτικής μας είναι αδιαπραγμάτευτες

Αναφορικά με το χτεσινό δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, ο υποψήφιος νομάρχης Αχαΐας Στάθης Κεραμιδάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα αδιέξοδα που υπάρχουν στον κομματικό χώρο της ΝΔ σε σχέση με την επιλογή του υποψηφίου νομάρχη, δε μας αφορούν.

Ο συνδυασμός μας, "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα, γι' αυτό και δεν έχουμε ανάγκη από στήριξη κομμάτων, όπως της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ.

Επιδιώκουμε τη διεύρυνση της εκλογικής μας βάσης, με τη στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων της Αχαΐας.

Ζητούμε από τους εργαζόμενους και όλους τους ανθρώπους του μόχθου - όπου κι αν ανήκουν - να συσπειρώσουν τις τάξεις της ΝΑΣ ώστε να μπορέσουμε, από καλύτερη θέση, να εκφράσουμε τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Στο πολιτικό κατεστημένο της περιοχής, που επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά, τους λέμε ότι οι αρχές της πολιτικής μας, είναι αδιαπραγμάτευτες».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Στην Αθήνα
  • Σήμερα, Πέμπτη 25/5, στις 8 μ.μ., συγκέντρωση της Αχτίδας 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα στην Αχαρνών, με θέμα «Η απάντηση του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή επίθεση και οι Νομαρχιακές - Δημοτικές εκλογές». Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.
  • Οι Οργανώσεις Εξαρχείων Νεάπολης, Λυκαβηττού και Κολωνακίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν αύριο Παρασκευή 26 του Μάη 2006, στις 9 το βράδυ, σε συνεστίαση στην ταβέρνα «Αμα λάχει», Καλλιδρομίου και Μεθώνης 66 - Εξάρχεια.
Παρουσίαση βιβλίου

Σήμερα, Πέμπτη 25/5, στις 7 μ.μ. η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Οι βασικές αρχές της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας» (εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»), στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Βασίλης Λιόσης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα, Πέμπτη 25 Μάη

  • Συγκέντρωση στις 11.30 π.μ., στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, με τον Θανάση Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο εργοτάξιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη, με τον Γιάννη Ζιώγα, μέλος του ΓΠ της ΚΟΘ και υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης.
  • Συγκέντρωση στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα, με τον Αγάπιο Σαχίνη, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
  • Συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με τον Θεόδωρο Κυριακίδη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ.
  • Συγκέντρωση στις 7.30 π.μ., στον ΟΤΕ στα Διαβατά, με τον Φίλιππα Εμμανουηλίδη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΘ.
  • Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην INFOTE, στις 3 μ.μ., με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, στέλεχος του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ