ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος

Ο εφιάλτης της ...Ψυττάλειας «ξαναχτύπησε»! Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι και χτες, οι κάτοικοι των περιοχών Περάματος, Κερατσινίου και Δραπετσώνας δεν μπορούν να «σταθούν» από την αφόρητη μπόχα που αναδίνεται από το νησί, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η «λύση» που βρήκε το ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή να μεταφερθούν 60.000 τόνοι λυματολάσπης στη ...Γερμανία φέρνοντας αντίθετα αποτελέσματα: Ο εργολάβος ναύλωσε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Κύπρου (σ.σ δηλαδή και ανασφάλιστο) μόλις 3.500 τόνων. Το πλοίο πριν από περίπου 10 μέρες ξεκίνησε τη φόρτωση λυματολάσπης και όταν φόρτωσε 1.800 τόνους παρουσίασε πρόβλημα ευστάθειας, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί! Επιπλέον, με το ανακάτεμα της λάσπης άρχισε η μπόχα να πνίγει τις γύρω περιοχές.

Η όλη υπόθεση αποτελεί πλέον έναν άθλιο εμπαιγμό απέναντι στους κατοίκους, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού μαζί και με τη μονάδα ξήρανσης ήταν 128 εκατ. ευρώ και εκτινάχτηκε στα 205 εκατ. ευρώ χωρίς την κατασκευή της μονάδας! Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα χνάρια του ΠΑΣΟΚ, χρειάστηκε δύο ολόκληρα χρόνια για να αναθέσει το έργο - πειραματιζόμενη, στο μεταξύ, με διάφορες ρυπογόνες προσωρινές «λύσεις» - χωρίς, πάντως, να έχει ξεκινήσει ακόμη η κατασκευή του.

Ετσι, σήμερα, ο βιολογικός καθαρισμός αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» για το περιβάλλον ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συσσωρευτεί 250.000 τόνοι λυματολάσπης που έχουν καταλάβει κάθε σπιθαμή του νησιού, ενώ υπάρχει κίνδυνος σε μία βδομάδα να «ξεχειλίσει» και να χύνεται στη θάλασσα!

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος επικεφαλής του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», δήλωσε στο «Ρ»: «Εμείς από την αρχή αντιταχθήκαμε με τη μεταφορά των 60.000 τόνων λυματολάσπης, γιατί και πανάκριβη είναι και δε λύνει το πρόβλημα. Οπως φαίνεται, η «λύση» ναυαγεί πριν καν αρχίσει. Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να καταδικάσουν και με την ψήφο τους όσους ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση. Να συνεχίσουν τους αγώνες τους, απαιτώντας την άμεση κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης. Δεν αντέχεται η κατάσταση. Τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και προειδοποιούμε: Μην τολμήσουν να ρίξουν απόβλητα στη θάλασσα. Είμαστε σε επαγρύπνηση».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχία για το νερό

Αριστη η ποιότητα του νερού, διαβεβαιώνει η ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ σε ημερίδα, από αναλύσεις του νερού που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας, βρέθηκαν ουσίες (μόλυβδος, ίνες αμιάντου, χλωροφόρμιο, μέχρι και εντομοκτόνα και άλλοι καρκινογόνοι οργανισμοί), που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία.

Οι ανακοινώσεις αυτές τροφοδότησαν έντονη ανησυχία στο λαό, πολύ περισσότερο όταν πλέον η διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού, καθώς και των δικτύων ύδρευσης, γίνεται από ιδιωτικές ή ιδιωτικοποιημένες - μετοχοποιημένες επιχειρήσεις, που στοχεύουν στο κέρδος. Η ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, με χτεσινή της ανακοίνωση, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι η ποιότητα του νερού που πίνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας «είναι άριστη και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις των Γιατρών Δημόσιας Υγείας, το νερό επιβαρύνεται και από τις προσπάθειες απολύμανσής του με υπερχλωριώσεις. Επίσης, προβλήματα παρουσιάζουν, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, και τα εμφιαλωμένα νερά, επειδή μεταφέρονται με ανοιχτά φορτηγά, εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και έτσι προκαλούνται αλλοιώσεις στην ποιότητά τους.

Η ΕΥΔΑΠ, πάντως, διευκρινίζει ότι το νερό της «υφίσταται επεξεργασία, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» και «τηρεί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ποιότητας», γεγονός που «πιστοποιείται στα πλέον έγκυρα εργαστήρια από εκατοντάδες συστηματικούς καθημερινούς ελέγχους και μετρήσεις στα σημεία του δικτύου της. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων τηρούνται σε επίσημα βιβλία και κοινοποιούνται στις αρχές του υπουργείου Υγείας».

Οσον αφορά τις απόψεις για υπερχλωρίωση, η ΕΥΔΑΠ επισημαίνει ότι αυτές «διαψεύδονται κατηγορηματικά από τις μετρήσεις των εργαστηρίων σε υπολειμματικό χλώριο». Τέλος, η ΕΥΔΑΠ «εκφράζει την απορία της και την αγανάκτησή της, γιατί με τόση ευκολία διατυπώνονται ατεκμηρίωτες απόψεις που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ανησυχία στους κατοίκους» και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Αντίθετη στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Σε συρρίκνωση του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και σε αποδυνάμωση των συνταγματικών εγγυήσεων των πολιτών, θα οδηγήσει η πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την άποψη αυτή εκφράζει η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η οποία τονίζει ότι η καθιέρωση Συνταγματικού Δικαστηρίου έρχεται να ανατρέψει μια μακρά συνταγματική παράδοση στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα διοικητικά δικαστήρια. Οπως αναφέρει η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, υπάρχει μεγάλη βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς οι εκκρεμείς υποθέσεις αγγίζουν τις 295.000, με μέσο χρόνο προσδιορισμού 3-4 χρόνια και χρόνο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης 7-8 χρόνια.

Σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για επιτάχυνση της Διοικητικής Δικαιοσύνης, η Ενωση επισημαίνει ότι γίνεται προσπάθεια για αποσυμφόρηση του ΣτΕ με τη μεταφορά υποθέσεων στα υπερφορτωμένα διοικητικά δικαστήρια, χωρίς ταυτόχρονη αύξηση οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων. Επίσης, οι διοικητικοί δικαστές διαμαρτύρονται γιατί δεν υλοποιείται η συνταγματική επιταγή για προαγωγή διοικητικών δικαστών στο ΣτΕ. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στα διοικητικά δικαστήρια, η Ενωση θα ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ θα προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Αστοχία υλικών δείχνει το πόρισμα

Σοβαρά ερωτήματα, τουλάχιστον για αστοχίες υλικών, στην κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, αφήνει το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της ανάφλεξης και κοπής του ενός καλωδίου της στις 27 Γενάρη 2005. Τα ερωτήματα αυτά, που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει ο «Ρ», αλλά και αυτό καθαυτό το περιστατικό, διαψεύδουν όσους με πολύ στόμφο υποστηρίζουν ότι τα έργα που κατασκευάζονται με τις αποικιοκρατικού τύπου «συμβάσεις παραχώρησης», τουλάχιστον τηρούν υψηλά ποιοτικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι ανάλογο πόρισμα της ιδιωτικής κοινοπραξίας, που κατασκεύασε και εκμεταλλεύεται τη γέφυρα για 35 ολόκληρα χρόνια, επιχειρούσε να πέσουν στα μαλακά οι ευθύνες της, αφού υποδείκνυε ως αίτιο της ανάφλεξης φυσικά φαινόμενα, δηλαδή την πτώση κεραυνού, και για το λόγο αυτό προχώρησε στην αλλαγή του αντικεραυνικού της συστήματος. Το πόρισμα της Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως - όπως παραδέχτηκε χτες σε δηλώσεις του και ο υπουργός Γ. Σουφλιάς - δε δέχεται ότι υπήρξε καταστροφή του καλωδίου από κεραυνό. Αντίθετα, κάνει λόγο για πιθανότητα αστοχίας υλικού και γι' αυτό το λόγο ζητά την ενδελεχή εξέταση όλης της γέφυρας. Ο υπουργός υποστήριξε, πάντως, ότι το πόρισμα δε θέτει «άμεσα πρόβλημα ασφάλειας της γέφυρας».

Εθνικό Συμβούλιο ΠΟΑΟ

Αύριο, Τετάρτη 31 Μάη, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΟΑΟ στις 6μμ στα γραφεία της, Μαυρομματαίων 12.

Σοβαρές υλικές ζημιές υπέστησαν προχτές το μεσημέρι 10 νταλίκες και επτά φορτωμένες καρότσες φορτηγών, από φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στη θέση Αγ. Γεώργιος στον Ασπρόπυργο. Η πυρκαγιά - που προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία - πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών. Παράλληλα, υπήρξε και δεύτερη εστία, εξαιτίας των δυνατών ανέμων και των εκρήξεων, αλλά οι 70 πυροσβέστες με τα 23 οχήματα που βρέθηκαν εκεί, κατάφεραν να αποτρέψουν την επέκτασή της και να τη θέσουν μετά από λίγο, υπό πλήρη έλεγχο.

Ιδρυτική συνέλευση

Επιτροπή πρωτοβουλίας (Θανάσης Καραμπέτσος - καθηγητής, Βούλα Κατσούλα - δασκάλα, Μιχάλης Δελησάββας - γιατρός, συγγραφέας, Αθηνά Αποστολοπούλου - καθηγήτρια Αγγλικών και Μαρία Δελή - πυρογραφέας), με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων του ΔΣΕ, καλεί τους Απογόνους και Φίλους στην ιδρυτική συνέλευση του Παραρτήματος Πατησίων - Ριζούπολης του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, που θα γίνει στα γραφεία του Παραρτήματος Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ(Πατησίων 280), σήμερα, Τρίτη 30 του Μάη και ώρα 7.30 μ.μ.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ - ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ
Ελλείψεις - «φωτιά»

Ο φόβος ότι τα τεράστια κενά και προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία που, σε συνδυασμό με την αντιδασική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προμηνύουν και φέτος ένα «καυτό» καλοκαίρι, επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Βέρας Νικολαΐδου στα Μέγαρα.

Επικεφαλής κλιμακίου της ΝΟ Αττικής του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο Μεγάρων και συνομίλησε με πυροσβέστες και δασονόμους που αναφέρθηκαν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδικότερα, στην Πυροσβεστική Μεγάρων οι μόλις 17 μόνιμοι εργαζόμενοι περιμένουν περίπου 60 - 70 εποχιακούς υπαλλήλους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συνολικότερο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που για την Πυροσβεστική Υπηρεσία υπολογίζεται σε 4.000 πυροσβέστες! Ενώ, η εντατικοποίηση της δουλιάς έχει ξεπεράσει τα όρια. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στο χώρο βρισκόταν ένας πυροσβέστης, ο οποίος, παρά το χτυπημένο πόδι του, ήταν αναγκαστικά στη βάρδια του...

Τραγική η κατάσταση και στο Δασαρχείο Μεγάρων, όπου υπάρχει τρομερή έλλειψη σε δασοφύλακες και κυρίως δασολόγους. Την ίδια στιγμή, όλη η υπηρεσία διαθέτει μόλις ένα - και αυτό παλιό - όχημα για τα χιλιάδες στρέμματα δάσους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ