Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχία για το νερό

Αριστη η ποιότητα του νερού, διαβεβαιώνει η ΕΥΔΑΠ

Σύμφωνα με ανακοινώσεις εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ σε ημερίδα, από αναλύσεις του νερού που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας, βρέθηκαν ουσίες (μόλυβδος, ίνες αμιάντου, χλωροφόρμιο, μέχρι και εντομοκτόνα και άλλοι καρκινογόνοι οργανισμοί), που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία.

Οι ανακοινώσεις αυτές τροφοδότησαν έντονη ανησυχία στο λαό, πολύ περισσότερο όταν πλέον η διαχείριση του πολύτιμου αυτού αγαθού, καθώς και των δικτύων ύδρευσης, γίνεται από ιδιωτικές ή ιδιωτικοποιημένες - μετοχοποιημένες επιχειρήσεις, που στοχεύουν στο κέρδος. Η ΕΥΔΑΠ, ωστόσο, με χτεσινή της ανακοίνωση, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι η ποιότητα του νερού που πίνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας «είναι άριστη και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις των Γιατρών Δημόσιας Υγείας, το νερό επιβαρύνεται και από τις προσπάθειες απολύμανσής του με υπερχλωριώσεις. Επίσης, προβλήματα παρουσιάζουν, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, και τα εμφιαλωμένα νερά, επειδή μεταφέρονται με ανοιχτά φορτηγά, εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και έτσι προκαλούνται αλλοιώσεις στην ποιότητά τους.

Η ΕΥΔΑΠ, πάντως, διευκρινίζει ότι το νερό της «υφίσταται επεξεργασία, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» και «τηρεί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ποιότητας», γεγονός που «πιστοποιείται στα πλέον έγκυρα εργαστήρια από εκατοντάδες συστηματικούς καθημερινούς ελέγχους και μετρήσεις στα σημεία του δικτύου της. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων τηρούνται σε επίσημα βιβλία και κοινοποιούνται στις αρχές του υπουργείου Υγείας».

Οσον αφορά τις απόψεις για υπερχλωρίωση, η ΕΥΔΑΠ επισημαίνει ότι αυτές «διαψεύδονται κατηγορηματικά από τις μετρήσεις των εργαστηρίων σε υπολειμματικό χλώριο». Τέλος, η ΕΥΔΑΠ «εκφράζει την απορία της και την αγανάκτησή της, γιατί με τόση ευκολία διατυπώνονται ατεκμηρίωτες απόψεις που είναι δυνατόν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ανησυχία στους κατοίκους» και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ