ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σ. Νίκος Τερζόγλου
  • Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Τρίτη, ώρα 6 μ.μ., από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Εφυγε από τη ζωή χτες ο σ. Νίκος Τερζόγλου, παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ και της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών). Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη 30.5.2006 από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος τονίζει:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά έναν ακόμα παλαίμαχο κομμουνιστή που έφυγε σήμερα από τη ζωή: Τον σ. Νίκο Τερζόγλου, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, συνταγματάρχη ε.α. και επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Ο σ. Τερζόγλου αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Θεσσαλίας και μετά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ). Διατέλεσε διοικητής της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση. Επαναπατρίστηκε το 1976, συνεχίζοντας την κομματική δράση του στην Ελλάδα.

Θα θυμόμαστε τον σ. Τερζόγλου ως έναν από τους κομμουνιστές που τίμησαν τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ, ως έναν από εκείνους που έκαναν το καθήκον τους.

Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού».

Ο Νίκος Τερζόγλου του Δημητρίου - γνωστός με το ψευδώνυμο «Πύραυλος» - γεννήθηκε το 1917 στη Μικρά Ασία. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στη Λαμία και τη Λάρισα, όπου το 1937 τελείωσε και το Γυμνάσιο. Παντρεύτηκε το 1946 και, από το γάμο του αυτό, έχει αποκτήσει δυο παιδιά. Κατέφυγε ξανά στα βουνά μαζί με τη γυναίκα του, αποφεύγοντας τη συμμορία του Σούρλα. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Εκλέχτηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ). Από το 1990 πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και, από το 1999, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Επίσης αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντίστασης (FIR) και μέλος της Διοίκησης του Βουλγαρικού Συλλόγου «Γκεόργκι Δημητρόφ».

  • Ανακοίνωση για το θάνατο του επίτιμου προέδρου της ΠΕΑΕΑ και της ΠΟΑΟ Νίκου Τερζόγλου εξέδωσε και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ, το οποίο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
  • Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για το νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, το οποίο θα αναχωρήσει τις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, αντί για στεφάνι, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ρ», 100 ευρώ, στη μνήμη του Νίκου Τερζόγλου.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανύπαρκτες οι διαφορές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανύπαρκτες θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων τις διαφορές πολιτικής μεταξύ των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να κάνει το «μεγάλο βήμα» της χειραφέτησης από τους δύο μονομάχους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο καταγράφεται, ακόμα μια φορά, η δυσαρέσκεια απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ειδικότερα, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δε διακρίνει διαφορές πολιτικής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ δε βρίσκει καμία διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση Σημίτη και στη σημερινή κυβέρνηση Καραμανλή. Επίσης το 70% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν ίδια και χειρότερα αν βρισκόταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Πολύ και μάλλον ικανοποιημένο, από την κυβέρνηση Καραμανλή, δηλώνει το 41,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Γ. Παπανδρέου ανέρχεται στο 35%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 1,7%, μεγαλώνοντας την ψαλίδα από τον περασμένο Μάρτη όταν το προβάδισμά της ήταν της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Ειδικότερα συγκεντρώνει το 34,8% των προτιμήσεων έναντι 33,1% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,9%, ο ΣΥΝ 3,3%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 11,2% των ερωτηθέντων.

Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, το 57,8% θεωρεί ότι η ΝΔ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές, έναντι 29,9% που πιστεύει το αντίστοιχο, για το ΠΑΣΟΚ. Το 46,5% είναι θετικό υπέρ της άποψης να συνεργαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ το 53% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διατύπωση διαφορετικών απόψεων από κορυφαία στελέχη του Κινήματος δε συμβάλει στην ενότητά του, ενώ το 59,7% των ερωτηθέντων, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «εσωτερικά διαιρεμένο με αγεφύρωτες διαφορές και τάσεις διάσπασης».

Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο με τη σύγκρουση των αεροσκαφών στο Αιγαίο, το 51,5% εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ το 65,4% φοβάται πως θα υπάρξει συνέχεια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 23 έως και 25 Μάη σε πανελλαδικό δείγμα 2.192 νοικοκυριών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δημοσίευμα χαρακτηρίζεται «ανακριβές»

Δεν ενστερνίζεται η ελληνική κυβέρνηση το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα είναι ανακριβή».

Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη ιδεών με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και απάντηση στις πιέσεις Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών για τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα γράφει ότι το πακέτο προτάσεων θα σταλεί σύντομα στη Λευκωσία και στη συνέχεια θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, πιθανότατα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τη Φινλανδία τον Ιούλη.

Στις προτάσεις της Αθήνας περιλαμβάνονται: τελωνειακή ένωση των ελεύθερων με τις κατεχόμενες περιοχές, δημιουργία ειδικής ζώνης στην ευρύτερη περιοχή της Αμμόχωστου και επίλυση του περιουσιακού ζητήματος.

Ειδικότερα για την Αμμόχωστο, προβλέπεται η δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Περιοχής», όπως αποκαλείται, η οποία θα είναι πλήρως αποστρατικοποιημένη, υπό τον προσωρινό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο Αντρος Κυπριανού

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να «αμμοχωστοποιηθεί». Το θέμα της Αμμόχωστου, είπε, είναι απλώς ένα ζήτημα που μπορεί να βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εάν και εφόσον προσεγγιστεί σωστά από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, εξήγησε ο Α. Κυπριανού, εάν προσεγγιστεί στη βάση των απαιτήσεων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των προτάσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυπριακή πλευρά.

Τούρκοι φωτογράφιζαν το Ναύσταθμο Σούδας

Στο σκόπευτρο του φωτογραφικού φακού τους έβαλαν το Ναύσταθμο της Σούδας τρεις Τούρκοι, που εργάζονταν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν χτες το μεσημέρι την ώρα που τραβούσαν φωτογραφίες από το Ναύσταθμο και το υλικό κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων, όπου δήλωσαν τουρίστες. Ακολούθως οι φωτογραφίες τους εμφανίστηκαν και εκτιμήθηκε από τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρχικά όμως σχηματίστηκε δικογραφία με βάση την κατηγορία της κατασκοπίας αλλά μετά από εντολή του εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι εν λόγω Τούρκοι ήταν μέλη πενταμελούς ομάδας από στελέχη τουρκικής εταιρίας που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά και το προηγούμενο διάστημα εγκατέστησαν κάποια ηλεκτρονικά συστήματα σε μια βρετανική και μια ρωσική φρεγάτα για να πάρουν μέρος σε ΝΑΤΟική άσκηση αντιτρομοκρατικού πολέμου.

ΒΟΥΛΗ
Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι καταστάσεις της περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») των βουλευτών, των ευρωβουλευτών και των υπουργών, για το οικονομικό έτος 2005 (χρήση 2004).

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γ. Τραγάκης, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών δε γίνεται από τις υπηρεσίες της Βουλής, αλλά από Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Στην Επιτροπή εκτός από πέντε βουλευτές που εκπροσωπούν τα κόμματα, συμμετέχουν και τρεις ανώτατοι δικαστικοί που έχουν επιλεγεί με κλήρωση από τα ανώτατα δικαστήρια. Φέτος για πρώτη φορά ζητήθηκε και καταχωρήθηκε το έντυπο Ε9 της Εφορίας, στο οποίο αναφέρονται όλες οι ιδιοκτησίες των πολιτικών και των υπεύθυνων οικονομικών των κομμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα έχει από κληρονομιά ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. και καταθέσεις 40 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Από τη βουλευτική αποζημίωση δηλώνει φορολογητέο ποσό 21.583 ευρώ, και αφορολόγητο 56.154 ευρώ. Ολα τα παραπάνω ποσά κατατέθηκαν στο ταμείο της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως κάνουν και οι βουλευτές του Κόμματος. Ως λοιπά εισοδήματα από κάθε πηγή δηλώθηκαν 13.345 και 12.212 ευρώ. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει τα λιγότερα εισοδήματα από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Λόγω πληθώρας ύλης, το ρεπορτάζ για τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Λάρισα, Κοζάνη, θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ