Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Ανύπαρκτες οι διαφορές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανύπαρκτες θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων τις διαφορές πολιτικής μεταξύ των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να κάνει το «μεγάλο βήμα» της χειραφέτησης από τους δύο μονομάχους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο καταγράφεται, ακόμα μια φορά, η δυσαρέσκεια απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ειδικότερα, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δε διακρίνει διαφορές πολιτικής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ δε βρίσκει καμία διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση Σημίτη και στη σημερινή κυβέρνηση Καραμανλή. Επίσης το 70% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν ίδια και χειρότερα αν βρισκόταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου. Πολύ και μάλλον ικανοποιημένο, από την κυβέρνηση Καραμανλή, δηλώνει το 41,9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Γ. Παπανδρέου ανέρχεται στο 35%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 1,7%, μεγαλώνοντας την ψαλίδα από τον περασμένο Μάρτη όταν το προβάδισμά της ήταν της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Ειδικότερα συγκεντρώνει το 34,8% των προτιμήσεων έναντι 33,1% του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,9%, ο ΣΥΝ 3,3%, ο ΛΑΟΣ 4,8%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 11,2% των ερωτηθέντων.

Στη λεγόμενη παράσταση νίκης, το 57,8% θεωρεί ότι η ΝΔ θα νικήσει στις επόμενες εκλογές, έναντι 29,9% που πιστεύει το αντίστοιχο, για το ΠΑΣΟΚ. Το 46,5% είναι θετικό υπέρ της άποψης να συνεργαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ το 53% διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διατύπωση διαφορετικών απόψεων από κορυφαία στελέχη του Κινήματος δε συμβάλει στην ενότητά του, ενώ το 59,7% των ερωτηθέντων, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «εσωτερικά διαιρεμένο με αγεφύρωτες διαφορές και τάσεις διάσπασης».

Σε ό,τι αφορά το επεισόδιο με τη σύγκρουση των αεροσκαφών στο Αιγαίο, το 51,5% εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ το 65,4% φοβάται πως θα υπάρξει συνέχεια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 23 έως και 25 Μάη σε πανελλαδικό δείγμα 2.192 νοικοκυριών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ