Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εισήγηση ενάντια στη χρήση καμερών

Οι δημοσιογράφοι μπορούν να μεταδίδουν πληροφορίες που προέρχονται από κρυφή κάμερα, αλλά δεν επιτρέπεται, σε καμιά περίπτωση, να προβάλλουν εικόνα προερχόμενη από κρυφή κάμερα. Το βίντεο που ελήφθη με τη μέθοδο της κρυφής κάμερας μπορεί να προβληθεί μοναχά ενώπιον των δικαστηρίων και εφόσον ο κάτοχος του βίντεο μηνυθεί από τα πρόσωπα που θίγονται από τη χρήση της κρυφής κάμερας. Αυτά θα αναφέρει στην εισήγησή του ο σύμβουλος επικρατείας Δ. Γκρατσίας την ερχόμενη Παρασκευή, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά τη συζήτηση υπόθεσης που αφορά πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε από το ΕΣΡ στο δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Το πρόστιμο αφορά εκπομπή του σχετικά με τα «φρουτάκια» στην Πάτρα, όπου εμφανιζόταν να παίζει και ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλος.

Ωστόσο, η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ο εισηγητής, εμμέσως πλην σαφώς, τάσσεται και υπέρ της απαγόρευσης των «χαφιεδοκάμερων» της ΕΛ.ΑΣ. σε πάρκα, τόπους συγκεντρώσεων κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής θα αναφέρει ότι η απαγόρευση της απεικόνισης συγκεκριμένου ατόμου, χωρίς τη συναίνεσή του, είναι απόλυτη κατά τις συνταγματικές επιταγές και θα επισημάνει ότι η απαγόρευση αυτή καταλαμβάνει ακόμη και «τη χρήση απεικονίσεως από κρατικές αρχές για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Δηλαδή, έμμεσα, ο Δ. Γκρατσίας τάσσεται κατά των «χαφιεδοκάμερων».

Μοναδική εξαίρεση όπου μπορεί να γίνει χρήση της κρυφής κάμερας, κατά τον εισηγητή, είναι για λόγους εθνικής ασφάλειας και διακρίβωσης ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. Αλλά ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση η βιντεοσκόπηση μπορεί να προβληθεί μόνο ενώπιον δικαστηρίου και μετά από μήνυση του θιγόμενου.

Μάλιστα, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι κάθε άτομο μπορεί να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε χρήση απεικόνισής του, που ελήφθη χωρίς να υπάρχει η ρητή συναίνεσή του και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για την ικανοποίηση του δικαιώματος «του πληροφορείν και πληροφορείσθαι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ