Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Επιφυλάξεις...

«Ναι μεν» με πολλά «αλλά», δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης σχετικά με το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Σε συνέντευξή του χτες το πρωί στη ΝΕΤ δήλωσε μεν ότι δεν αποκλείει την προσφυγή, εξέφρασε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις ειδικά για το σημείο της πρότασης του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, που βάζει στο «πακέτο» της προσφυγής και την τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Αμυνας ανέφερε: «Το 1975 που άνοιξε το ζήτημα της Χάγης από τη Νέα Δημοκρατία και τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, άνοιξε με ένα θέμα μόνο, την υφαλοκρηπίδα. Με κανένα άλλο ζήτημα. Και αυτό από εκείνη την πρόταση έχει μεγάλη διαφορά. Μα και εγώ δεν την αποκλείω τη Χάγη ακόμα και σήμερα. Αλλά δεν είναι πανάκεια και δε θα μας λύσει και τα άλλα προβλήματα. Τι θα πει να πάμε την αποστρατικοποίηση των νησιών; Εδώ ξεχνάμε τι έγινε μετά από λίγα χρόνια που έφυγε η ελληνική μεραρχία από την Κύπρο; Η άποψή μου είναι ότι δεν αποκλείεις τη Χάγη, δεν τη βάζεις όμως σήμερα στο τραπέζι, σε τέτοιο κορυφαίο επίπεδο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της υπογραφής του συνυποσχετικού που συνδέεται στον εκ των προτέρων καθορισμό του πλάτους των χωρικών υδάτων: «Το 1982 υπεγράφη η συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Οπου εκεί αποκτήσαμε και το δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια. Γι' αυτό και από τότε κανείς δε θέτει σοβαρά το ζήτημα της Χάγης. Διότι για να πας στη Χάγη, στο συνυποσχετικό που πρέπει να υπογράψεις, πρέπει να έχεις προσδιορίσει απολύτως την αιγιαλίτιδα ζώνη, άρα και τα χωρικά ύδατα. Ολοι αυτοί λοιπόν που λένε σήμερα να πάμε στη Χάγη, μπορούν να μας πουν, θα ασκήσουμε το δικαίωμα των 12, των 10, των 8; Με πόσο θα πάμε; Θα πάμε στα 6, θα δεχτούμε δηλαδή μόνοι μας ότι χάνουμε αυτό το δικαίωμα;».

Επίσης ο Ε. Μεϊμαράκης επισημαίνει τον κίνδυνο ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι «πολιτικό όργανο το οποίο αν του βάλεις 4 θέματα, επειδή μπορεί να τα μοιράσει, μπορεί να χάσεις κιόλας. Και τι θα χάσεις; Τα εδαφικά σου ζητήματα; Διότι προσέξτε, το FIR δεν είναι, είπαμε, εναέριος χώρος δικός μας. Αλλά οι βραχονησίδες όμως είναι ελληνικό έδαφος».

Βέβαια, ο υπουργός Αμυνας, με αφορμή ερώτημα για τις διαφορετικές γραμμές στην κυβέρνηση, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως είναι και ζήτημα κατανομής ρόλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ