Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σ. Νίκος Τερζόγλου
  • Η κηδεία του γίνεται, σήμερα Τρίτη, ώρα 6 μ.μ., από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Εφυγε από τη ζωή χτες ο σ. Νίκος Τερζόγλου, παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ και της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών). Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη 30.5.2006 από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος τονίζει:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά έναν ακόμα παλαίμαχο κομμουνιστή που έφυγε σήμερα από τη ζωή: Τον σ. Νίκο Τερζόγλου, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, συνταγματάρχη ε.α. και επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Ο σ. Τερζόγλου αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ Θεσσαλίας και μετά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ). Διατέλεσε διοικητής της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση. Επαναπατρίστηκε το 1976, συνεχίζοντας την κομματική δράση του στην Ελλάδα.

Θα θυμόμαστε τον σ. Τερζόγλου ως έναν από τους κομμουνιστές που τίμησαν τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ, ως έναν από εκείνους που έκαναν το καθήκον τους.

Η ΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού».

Ο Νίκος Τερζόγλου του Δημητρίου - γνωστός με το ψευδώνυμο «Πύραυλος» - γεννήθηκε το 1917 στη Μικρά Ασία. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στη Λαμία και τη Λάρισα, όπου το 1937 τελείωσε και το Γυμνάσιο. Παντρεύτηκε το 1946 και, από το γάμο του αυτό, έχει αποκτήσει δυο παιδιά. Κατέφυγε ξανά στα βουνά μαζί με τη γυναίκα του, αποφεύγοντας τη συμμορία του Σούρλα. Αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Εκλέχτηκε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ). Από το 1990 πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και, από το 1999, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Επίσης αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Αντίστασης (FIR) και μέλος της Διοίκησης του Βουλγαρικού Συλλόγου «Γκεόργκι Δημητρόφ».

  • Ανακοίνωση για το θάνατο του επίτιμου προέδρου της ΠΕΑΕΑ και της ΠΟΑΟ Νίκου Τερζόγλου εξέδωσε και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ, το οποίο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
  • Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για το νεκροταφείο Ν. Σμύρνης, το οποίο θα αναχωρήσει τις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος.
  • Ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός, αντί για στεφάνι, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Ρ», 100 ευρώ, στη μνήμη του Νίκου Τερζόγλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ