Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να ξηλωθούν οι καμεροχαφιέδες

Την αποκαθήλωση των καμερών του συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής C4i, που στήθηκαν στους δρόμους με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι από τότε στοίχειωσαν εκεί, ζητά για άλλη μια φορά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Παράλληλα προσκόμισε στη σχετική Αρχή αδειοδότησης αποδεικτικό, μαγνητοσκοπημένο υλικό και σειρά φωτογραφιών, που καταδεικνύουν ότι οι κάμερες - παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση - όχι μόνο λειτουργούν, αλλά και παρακολουθούν πορείες και διαδηλωτές καταγράφοντας πρόσωπα και συνθήματα.

Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) Δ. Γουργουράκη και του επέδωσε το σχετικό Υπόμνημα. Θυμίζουμε ότι στις 25 Μάη έληξε η ισχύς της απόφασης 58/2005 της Αρχής, με την οποία επετράπη, υπό όρους, η μερική λειτουργία του συστήματος, αποκλειστικά και μόνον ως προς τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Η εν λόγω απόφαση απαγόρευσε τη λειτουργία των καμερών που είναι εγκαταστημένες σε δρόμους περιορισμένης κυκλοφορίας, πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους, και χώρους συνάθροισης πολιτών (π.χ. εισόδους θεάτρων). Εκρινε δε ότι έπρεπε να αφαιρεθούν τουλάχιστον 32 κάμερες. Απαγόρευσε επίσης τη λήψη και την καταγραφή ήχου και διέταξε την αφαίρεση των μικροφώνων. Ομως οι αρμόδιοι «ουδέποτε σεβάστηκαν τους εν λόγω όρους της απόφασής σας», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

«Μολονότι δήλωναν επισήμως - συνεχίζει - ότι το εν λόγω σύστημα δε λειτουργεί, υφίσταται πλήθος καταγγελιών για συνεχή λειτουργία του και μάλιστα για παρακολούθηση διαδηλώσεων και άλλων συνδικαλιστικών και πολιτικών εκδηλώσεων, όπως πορεία ξενοδοχοϋπαλλήλων τον Αύγουστο 2004, διαμαρτυρία και πορεία φοιτητών Μάιο - Ιούνιο 2005, πορεία Λογιστών Ιούνιο 2005, διαμαρτυρία - πορεία απολυμένων εργατριών "Sex Form" Οκτώβριο 2005 κλπ, αληθή και αδιαμφισβήτητα γεγονότα, από τα οποία καταδεικνύεται η συνεχής και κατά παράβαση ακόμη και των όρων της απόφασής σας, λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και καταγραφής».

Επομένως τονίζει ότι «μέχρι σήμερα ουδόλως έπαψε η παράνομη λειτουργία των καμερών παρακολούθησης και η δι' αυτών καταγραφή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».

Συμπληρώνει ότι αν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με νέα αίτησή του ζητήσει τη συνέχιση της λειτουργίας του συστήματος (οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει συμβεί), «θεωρούμε αυτονόητη υποχρέωση της Αρχής, στην περίπτωση αυτή, ότι οφείλει να απορρίψει την εν λόγω αίτηση και να διατάξει την αποκαθήλωση όλων των καμερών παρακολούθησης για όσους λόγους κατ' επανάληψη έχουμε εξηγήσει στην Αρχή σας και για τους πασίδηλους καθημερινούς κινδύνους που συνεπάγεται η ύπαρξη και λειτουργία του κλειστού αυτού κυκλώματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως και για το λόγο της μη συμμόρφωσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην προηγούμενη απόφασή σας (58/2005)».

Προσθέτει ότι «η διατήρηση των καμερών των οποίων έχει διαταχθεί η απομάκρυνση, όπως και η μη απομάκρυνση των μικροφώνων από όλες τις κάμερες, επιτάσσει την επιβολή των προστίμων και λοιπών διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 21 του Ν. 2472/97 στους υπεύθυνους επεξεργασίας του συστήματος».

Σε αυτό το πλαίσιο ζητά από την ΑΠΔΠΧ: Να μη χορηγήσει νέα άδεια για συνέχιση λειτουργίας του C4i. Να διαταχθεί η άμεση αποκαθήλωση όλων των καμερών παρακολούθησης. Να επιβάλλει τις πιο αυστηρές ποινές που προβλέπονται, στους υπεύθυνους επεξεργασίας του συστήματος, λόγω παράβασης των όρων που έχουν τεθεί από την Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ