ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία συνεργασία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ

«Η επίσημη θέση του ΚΚΕ έχει διακηρυχτεί επανειλημμένα τόσο από την ΚΕ του Κόμματος, όσο και από τη ΝΕ Λέσβου (ανακοινώσεις, συνεντεύξεις, διάφορες άλλες εκδηλώσεις) ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΝ, τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ».

Με αυτόν τον κατηγορηματικό τρόπο η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ απαντά στα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρόθεση από τον Συνασπισμό στη Λέσβο να στηρίξει τις υποψηφιότητες της Χρυσούλας Ζωγράφου - Στεριανού στην Καλλονή και του Δημήτρη Καρατζιτζή στο Μανταμάδο, που από καιρό έχει ανακοινώσει το ΚΚΕ ότι στηρίζει.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου υπογραμμίζει ακόμα πως «ειδικά για τον ΣΥΝ σημειώνουμε πως, εκτός από το ότι ήταν ο πιο πιστός εταίρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, στην ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ και συνέβαλε σε ομόφωνες αποφάσεις, πρόκειται για αναξιόπιστη και αφερέγγυα δύναμη».

«Να θυμίσουμε - συνεχίζει - εδώ στη Λέσβο, την προηγούμενη 4ετία, τη συνεργασία του ΣΥΝ με τον κ. Σηφουνάκη του ΠΑΣΟΚ στη νομαρχία, την απλόχερη στήριξη στον κ. Χατζηκομνηνό της ΝΔ στο Δήμο Μυτιλήνης, τη στήριξη, ουσιαστικά, αντίπαλου ψηφοδελτίου στο Μανταμάδο, αλλά και σήμερα τις επαφές με τον κ. Βογιατζή της ΝΔ, τον κ. Παπαδέλλη του ΠΑΣΟΚ και την ίδια τη ΝΕ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ. Η μόνη του φιλοδοξία είναι να παίζει το ρόλο του αναχώματος προς το ΚΚΕ. Τα περί συνεργασίας, λοιπόν, και στήριξης στο Μανταμάδο, στην Καλλονή και πιθανόν σε άλλους δήμους είναι εκ του πονηρού και απόπειρα συγκάλυψης της χρεοκοπίας του».

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί το λεσβιακό λαό να εγκαταλείψει μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΝ, υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ μαζί με άλλες δυνάμεις στους δήμους και τη νομαρχία. Για δήμους και νομαρχία, που όχι μόνο θα αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα και θα διεκδικούν αγωνιστικά λύσεις στα λαϊκά προβλήματα, αλλά και θα συμβάλουν στη δημιουργία του ριζοσπαστικού πόλου στο χώρο της ΤΑ για την ανατροπή της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στη «στοχοποίηση» της κριτικής

Την επιχείρηση εκμετάλλευσης της βομβιστικής επίθεσης προκειμένου να «δικαιώσει» (αντι)τρομοκρατικές επιλογές και μέτρα, καθώς και να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και λογοκρισίας στα Μέσα Ενημέρωσης συνεχίζει, με διάφορους τρόπους, η κυβέρνηση.

Η φίμωση επιχειρείται να γίνει στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», με την άσκηση πιέσεων προς δημοσιογράφους και Τύπο να παραιτηθούν «εθελοντικά» από «ακραία» κριτική σε κυβερνητικά μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να «κλείσει το θέμα», χωρίς βέβαια να αποκηρύξει τις προηγούμενες απαράδεκτες θέσεις του περί στοχοποίησης του Γ. Βουλγαράκη από τη δημοσιότητα. «Τις όποιες εκτιμήσεις είχε να κάνει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό, τις έχει ήδη κάνει. Τίποτε περισσότερο», ήταν το σχόλιο που περιορίστηκε να κάνει χτες ο Θ. Ρουσόπουλος.

Τη σκυτάλη όμως πήρε ο Γ. Βουλγαράκης, αφήνοντας απαράδεκτους υπαινιγμούς για τα ΜΜΕ, ενώ δε δίστασε «να βάλει μπροστά» την οικογένειά του, ενισχύοντας έτσι εκτιμήσεις που τον έφεραν να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη βομβιστική επίθεση για την «αναστήλωση» της εικόνας του που είχε πληγεί με την υπόθεση των μαζικών απαγωγών Πακιστανών μεταναστών, αλλά και των υποκλοπών.

Σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Πολιτισμού ανέδειξε ως πρωταρχικό ζήτημα την ασφάλεια της οικογένειάς του και από τη σκοπιά αυτή επέκρινε τα ΜΜΕ. «Εμένα με ενδιαφέρει η οικογένειά μου», είπε, και γι' αυτό προέτρεψε «τους παραθυράτους» να προσέχουν τι λένε γιατί υπάρχουν και κάποιοι που τους παρακολουθούν. Παράλληλα σύνδεσε την «αρνητική» κριτική με τις απειλές σε βάρος του, υποστηρίζοντας ότι «κάθε φορά που υπάρχει έξαρση της αρνητικής δημοσιότητας συμπίπτει με έξαρση των τηλεφωνικών απειλών» σε βάρος του. Επιχειρώντας να εξηγήσει τη θέση του περί στοχοποίησης, υποστήριξε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς και τις εξωθεσμικές καταδικαστικές αποφάσεις από τα ΜΜΕ, αποφεύγοντας όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος...

Το έκανε όμως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Ν. Ελευθερόγλου, δείχνοντας τον τρόπο που σκέφτεται η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους: «Οταν πιάστηκαν οι άνθρωποι της 17Ν βρέθηκαν στα διάφορα κρησφύγετα αρκετό υλικό από εφημερίδες, από τηλεοπτικές εκπομπές που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και σε αυτές τις περιβόητες προκηρύξεις για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες που έκαναν», είπε μιλώντας στον «Αλφα 9,89». Και συμπλήρωσε: «Θυμίζω την ιστορία του κ. Βρανόπουλου, που δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι ακριβώς με βάση ακραία δημοσιεύματα της εποχής»(!).

Το ΠΑΣΟΚ

«Η θεωρία της "στοχοποίησης", την οποία διατύπωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι μια απαράδεκτη, επικίνδυνη και αντιδημοκρατική θεωρία», δήλωσε χτες ο Ν. Αθανασάκης αναφερόμενος στις δηλώσεις του Θ. Ρουσόπουλου.

Ο Ν. Αθανασάκης επίσης συμπλήρωσε ότι «και μόνο η σκέψη να συνδυάσει κανείς την κριτική των ΜΜΕ, ή την κριτική των πολιτικών κομμάτων με την τρομοκρατική δράση, αποκαλύπτει ένα απαράδεκτο, απολύτως λανθασμένο και αντιδημοκρατικό τρόπο σκέψης που τελικά προσφέρει άλλοθι στους τρομοκράτες».

  • «Οι υπαινιγμοί ή και οι απερίφραστες πλην ανερμάτιστες καταγγελίες ότι η "δημοσιότητα" παρέχει άλλοθι στους τρομοκράτες, άλλο στόχο δεν έχουν παρά να λειτουργήσουν λογοκριτικά και να εμφυτεύσουν το φόβο και τις αμφιβολίες στο νου των δημοσιογράφων», επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί στοχοποίησης.
ΠΑΣΟΚ
Σήμερα η παρουσίαση νέων υποψηφίων

Με το κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου προς τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατήσουν στην παραπέρα προώθηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» στις τοπικές κοινωνίες, θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί οι εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγχρόνως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ για τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρίσμα φαίνεται ότι έχουν λάβει τελικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αραπόγλου, για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης η Β. Πατουλίδου και για το Δήμο Πειραιά ο Π. Φασούλας.

Οσον αφορά το Δήμο της Αθήνας, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, αν και ο ίδιος χτες αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, απάντησε όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν έλαβε το «χρίσμα», ότι «χρίσμα παίρνουν μόνο οι ιερείς και οι διάκονοι». Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει μια άλλη υποψηφιότητα. Πάντως φαίνεται ότι στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, με ένα στέλεχος «πρώτης γραμμής».

Εξάλλου, χτες το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες στις Νομαρχίες Σάμου και Φλώρινας, επιλέγοντας να στηρίξει τους νυν νομάρχες που είχαν εκλεγεί με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες πολύ κοντά στη στήριξη των συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων βρίσκεται εκ νέου και ο ΣΥΝ. Ετσι στη Νομαρχία Φλώρινας θα στηρίξει τον νυν νομάρχη Γ. Στρατάκη και στη Νομαρχία Σάμου τον νυν νομάρχη Μ. Κάρλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους δυο νομάρχες η «Χαριλάου Τρικούπη» τους παρουσίασε σαν «ανεξάρτητους», όταν στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Επίσης, μετά τις προκριματικές εκλογές που έγιναν στο Δήμο Σταυρούπολης, το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές Εκλογές θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Σ. Σερασίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ