ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2006
Σελ. /32
«Οφσάιντ» στα δικαιώματα των εργαζομένων!

Τα δισεκατομμύρια της FIFA, των χορηγών, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο «Μουντιάλ». Οι αθλιότητες των εταιριών αθλητικών ειδών στη Νοτιοανατολική Ασία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η λάμψη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, οι ακριβοπληρωμένοι «αστέρες» του δημοφιλέστερου σπορ, οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις των γερμανικών γηπέδων είναι η βιτρίνα μιας πολυεθνικής επιχείρησης γιγαντιαίων διαστάσεων. Στο «τιμόνι» αυτής της επιχείρησης βρίσκεται η ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, της FIFA, υπεύθυνη για την πλήρη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και τις παρενέργειές της.

Για να γίνει κατανοητή η διάσταση των οικονομικών συμφερόντων που εμπλέκονται στο «Μουντιάλ», όπως και σε άλλες ανάλογου μεγέθους αθλητικές διοργανώσεις, αναφέρουμε ότι πάνω από 28,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε 213 χώρες σ' όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν στην τηλεόραση τους αγώνες του προηγούμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου, το 2002, στην Κορέα και την Ιαπωνία.

Από μια άλλη πλευρά, η «Μοντ Ντιπλοματίκ» σημειώνει ότι «αν η Γαλλία προκριθεί στον τελικό του "Μουντιάλ" της Γερμανίας, η τιμή ενός διαφημιστικού σποτ 30 δευτερολέπτων στη γαλλική τηλεόραση θα στοιχίζει 250.000 ευρώ»!

Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, η τιμή ενός τηλεοπτικού «σποτ» 30 δευτερολέπτων αντιστοιχεί στα εισοδήματα μιας οκταετίας ενός εργαζόμενου...

Ετσι εξηγείται γιατί τα τηλεοπτικά δικαιώματα που εισέπραξε η FIFA για τη μετάδοση των 64 αγώνων του «Μουντιάλ» ανέρχονται σε 1,172 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα εισπράξει η FIFA από τα μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιοσταθμοί, περιοδικά, Internet) θα φτάσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην άλλη όψη της ποδοσφαιρικής φιέστας βρίσκεται η υπερεκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων στις εταιρίες αθλητικών ειδών, που είναι «πρωταθλήτριες» στα κέρδη, αλλά και στην παραβίαση όλων των εργατικών δικαιωμάτων. Ειδικότερα, τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, στις οποίες οι μεγάλες αθλητικές εταιρίες («Adidas», «ASICS», «FILA», «Kappa», «Lotto», «Mizuno», «New Balance», «Nike», «Puma», «Reebok», «Speedo» και «Umbro») παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους. Αξιοποιώντας όχι μόνο τα φτηνά εργατικά χέρια και την ανύπαρκτη εργατική νομοθεσία, αλλά και τη στάση των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής.

Σε έκθεση της οργάνωσης «Oxfam» αναφέρεται ότι όλες οι παραπάνω εταιρίες ευθύνονται για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, αλλά και τη συστηματική παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων. Η έκθεση περιλαμβάνει δεκάδες παραδείγματα, όπως:

Το εργοστάσιο της εταιρίας «FILA», στην Ινδονησία, το οποίο μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας έκλεισε απροειδοποίητα, αφήνοντας στο δρόμο 3.500 εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση!

Η απόλυση 30 εργαζομένων από το εργοστάσιο της «Adidas», στην Ινδονησία, επειδή είχαν πάρει μέρος σε απεργία για τη βελτίωση των μισθών τους.

Την άγρια επίθεση που δέχτηκαν εργαζόμενοι στη Σρι Λάνκα επειδή προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σωματείο.

Στην έκθεση της «Oxfam» αναφέρεται ακόμη ότι η μέση ωριαία αμοιβή των εργαζομένων στις πολυεθνικές εταιρίες αθλητικών ειδών, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι μόλις 47 λεπτά!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ανοδος επιτοκίων

Οπως αναμενόταν, την περασμένη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την άνοδο των επιτοκίων κατά 0,25%. Ετσι το «ευρωεπιτόκιο» έφθασε στο 2,75%.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δεν αποκλείεται και νέα αύξηση μέσα στη διάρκεια του 2006. Τόνισε, μάλιστα, ότι η διοίκηση της ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών.

Ετσι, ο κ. Τρισέ φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι το μέγεθος που θα παρακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι ο πληθωρισμός. Πληθωρισμός που δείχνει τα «δόντια» του σε πολλές χώρες - μέλη.

Βεβαίως, τις πρώτες συνέπειες από τη νέα αύξηση του «ευρωεπιτοκίου» θα εισπράξουν οι δανειολήπτες. Ειδικότερα αυτοί που πήραν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Καθώς πολλοί δανειολήπτες βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρό κίνδυνο οικονομικής καταστροφής.

Μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι τα χρέη από στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών έφτασαν τον Απρίλη σε 48,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 35,7%, έναντι 26% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών διαμορφώθηκαν σε 23,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25,6%, έναντι 34,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2005.

Την ίδια στιγμή οι τράπεζες αύξησαν τις επιβαρύνσεις στα νέα καταναλωτικά δάνεια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, πριν ακόμα ανακοινωθεί η νέα, επικείμενη, αύξηση από την ΕΚΤ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - «GAZPROM» O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου, η «Gazprom», ανακοίνωσε τα σχέδια για την επέκταση των δραστηριοτήτων του στη Βρετανία. Σήμερα το ρωσικό αέριο καλύπτει μόλις το 6% των αναγκών της Βρετανίας, ενώ η «Gazprom» επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της ως το 20% σε μια πενταετία. Το σχέδιο ευνοείται από το γεγονός ότι τα βρετανικά κοιτάσματα αερίου στη Βόρεια Θάλασσα εξαντλούνται με ταχείς ρυθμούς.

ΙΤΑΛΙΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας. Οπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα θα φθάσει τουλάχιστον το 4,1% έναντι του ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και το 4,6%. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει την κυβέρνηση Πρόντι στη λήψη νέων σκληρών μέτρων για την περιστολή του ελλείμματος. Μέτρα σκληρά για τους εργαζόμενους.

ΙΝΔΙΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Σε «Ελντοράντο» για τις εταιρίες πληροφορικής και ηλεκτρονικών υπολογιστών εξελίσσεται η Ινδία. Οχι μόνο εξαιτίας των φθηνών εργατικών χεριών, αλλά και εξαιτίας της υψηλής ειδίκευσης των επιστημόνων της. Στο πλαίσιο αυτό η γνωστή εταιρία υπολογιστών IBM, ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα επενδύσει στην Ινδία κεφάλαια ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σημειώνουμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ινδίας είναι περίπου 8% και ο κλάδος της τεχνολογίας είναι ο πιο δυναμικός της ινδικής οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ