ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μαχητική μαζική απάντηση

Καταδίκασαν την αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και τον διάλογο- απάτη. Οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν με νέους αγώνες

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Δυναμική μαζική απάντηση έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Αθήνας, στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Κοινωνική Ασφάλιση, που είχε προκηρύξει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με μαχητική διαδήλωση από την Ομόνοια στο υπουργείο Απασχόλησης και από εκεί στο υπουργείο Παιδείας καταδίκασαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τη στήριξη που της παρέχει το ΠΑΣΟΚ. Διατράνωσαν την απόφασή τους να μην αποδεχτούν τον διάλογο- απάτη για το Ασφαλιστικό που στήνει η κυβέρνηση και καταδίκασαν και τις δυνάμεις εκείνες που σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ βάζουν πλάτη για να εφαρμοστούν όλες οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του νόμου Ρέππα.

Προμήνυμα των αγώνων που έρχονται

Με τα συνθήματα και τα πανό, χιλιάδες εργάτες και εργάτριες πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, κάνοντας καθαρό ότι δε θα αφήσουν την κυβέρνηση «να κάνει διακοπές», συσπειρωμένοι στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο θα συνεχίσουν την πάλη τους για την Κοινωνική Ασφάλιση. Με νέους αγώνες, θα σταθούν αποφασιστικά, απέναντι σε κάθε σχέδιο που αφαιρεί ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα, που υπονομεύει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, θα διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Με χειροκροτήματα και συνθήματα οι εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια υποδέχτηκαν τις γυναίκες που λίγο πριν είχαν διαδηλώσει έξω από το ΣΕΒ. Λίγο αργότερα, ένα ανθρώπινο ποτάμι, από εργάτες και υπάλληλους, οικοδόμους, εργαζόμενους στο φάρμακο, στους ΟΤΑ, στην ενέργεια, μεταλλεργάτες, αλλά και φοιτητές, ξεχύθηκε προς την Πειραιώς.

Η κεφαλή της πορείας φτάνει στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που τα τελευταία μπλοκ βρίσκονται ακόμα στην πλατεία Ομονοίας
Η κεφαλή της πορείας φτάνει στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που τα τελευταία μπλοκ βρίσκονται ακόμα στην πλατεία Ομονοίας
«Ο διάλογός τους είναι μια απάτη», έριχνε το σύνθημα η ντουντούκα για να ακολουθήσουν εκατοντάδες στόματα. Με καθαρή κρίση έδειξαν τους ενόχους: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν τη λιτότητα και την ολιγαρχία». Αλλά και απαντώντας στους ισχυρισμούς περί «βιωσιμότητας» των Ταμείων απαίτησαν: «Το κράτος να πληρώσει και η εργοδοσία. Αυτοί μας ξεζουμίζουν και κλέβουν τα Ταμεία».

Μαζική δράση τώρα!

«Είναι στο χέρι των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να βάλουν φρένο στα αντιλαϊκά σχέδια», τόνισε στην ομιλία του, μπροστά από το υπουργείο Απασχόλησης, ο Θωμάς Πέππας, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ από το δημόσιο και υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου. «Η αντιλαϊκή πολιτική - συνέχισε ο συνδικαλιστής - δε διορθώνεται, ανατρέπεται. Η απάντηση με τις δυνάμεις και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ είναι καθήκον για κάθε εργάτη και υπάλληλο, για κάθε νέα και νέο. Κανένας εφησυχασμός, καμιά ανοχή στα σχέδια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των "κοινωνικών εταίρων". Μαζική δράση τώρα».

Σε μια τέτοια δράση συσπειρώνονται και οι μετανάστες. Ο εκπρόσωπός τους, από την Ενωση Μπανγκλαντέζων Εργατών, Ηλία Αχμέτ, πήρε το λόγο και στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε την αγωνία τους: «Μετανάστης σημαίνει εργάτης χωρίς δικαιώματα, δίχως ασφάλιση, εξευτελιστικό μεροκάματο, σημαίνει εκβιασμοί και απειλές. Δε θέλουμε να είμαστε σύγχρονοι σκλάβοι. Θέλουμε ανθρώπινη ζωή!».

Στο υπουργείο Παιδείας

Η πορεία συνεχίστηκε προς το υπουργείο Παιδείας. Με το σύνθημα «Ακούστε τι λένε εργάτες φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές», οι διαδηλωτές στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών που δίνουν τη μάχη ενάντια στο νόμο-πλαίσιο. Αναψαν κεριά -συμβολίζοντας τα φώτα της μόρφωσης για την οποία παλεύουν οι φοιτητές - έξω από το υπουργείο Παιδείας που και χτες ήταν περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις.

Στη συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ, καθώς και αντιπροσωπείες της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην πολιτική τους καμιά ανοχή!

Motion Team

«Αντίσταση - αγώνας - ανυπακοή, στην πολιτική τους καμία ανοχή». Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλαν χτες βράδυ οι εργάτες και οι υπάλληλοι, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές και οι μαθητές που συμμετείχαν στη μαχητική και μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου, μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και δίνοντας το σάλπισμα της αγωνιστικής κλιμάκωσης, είπε: «Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους». Και σημείωσε ότι αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουν μαζί με τη νεολαία, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Οπως μαζί παλεύουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αφού - όπως ξεκαθάρισε - το ζήτημα της Παιδείας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη. Χαιρέτισε ο Μανώλης Πολίτης εκ μέρους των συνταξιούχων ΤΕΒΕ. Και το σύνθημα ακούστηκε δυνατά: «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Το κάλεσμα μεταφερόταν σε κάθε βήμα. Εκεί ανάμεσα στους εργάτες και οι μαθητές, που στοιχήθηκαν πίσω από το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και διαδήλωναν «Οχι στην παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς».


Αποψη από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν και τα μαθητούδια με το πανό τους

Motion Team

Αποψη από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν και τα μαθητούδια με το πανό τους

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απ' άκρη σ' άκρη στο πρώτο λιμάνι

Οι πρωινές περιοδείες κορυφώθηκαν το απόγευμα με πικετοφορίες σε όλους τους δήμους

Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες στο Ικόνιο
Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες στο Ικόνιο
Σε κάθε χώρο δουλιάς και σε κάθε εργατογειτονιά του Πειραιά «εισέβαλε» χτες το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ για αντίσταση στην αντιασφαλιστική επίθεση, για την απόκρουση συνολικά της αντεργατικής πολιτικής. Πριν την ανατολή του ήλιου και μέχρι αργά το βράδυ οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ από κοινού με τους υποψηφίους των αγωνιστικών ψηφοδελτίων στους δήμους και τη νομαρχία, «όργωναν» την πειραιώτικη περιφέρεια, με πολύμορφες εκδηλώσεις, περιοδείες, ενώ το βράδυ έγιναν πικετοφορίες σε όλους τους δήμους της περιφέρειας και στο κέντρο της πόλης του Πειραιά, που ξεκίνησε από τον ηλεκτρικό σταθμό.

Στις 7 το πρωί η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με την παράταξη «Πειραιάς - Αναγέννηση», απηύθυνε το αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, την οποία υποδέχτηκαν με μαζική συγκέντρωση. Την ίδια ώρα ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μανουσογιαννάκης, περιοδεύοντας από καράβι σε καράβι στο λιμάνι του Πειραιά, έδινε το σύνθημα για την οργάνωση των αγώνων στους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας. Ενώ η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλούσε σε συγκέντρωση των λιμενεργατών στο χώρο του σταθμού εμπορευματοκιβωτίου (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουν την πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και με την ψήφο τους, δίνοντας δύναμη στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Περιοδείες έγιναν ακόμα στους εργαζόμενους των δήμων από τους υποψήφιους δημάρχους και σε δεκάδες χώρους δουλιάς από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ.


Εσμιξαν ξανά εργάτες - φοιτητές

Σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζί με τα παιδιά τους για το δικαίωμα στη μόρφωση, στο μεροκάματο και στην ασφάλιση

Ενα από τα πανό των φοιτητών στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Ενα από τα πανό των φοιτητών στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Σε «βήμα» συντονισμού του αγώνα εργαζομένων και φοιτητών - σπουδαστών εξελίχθηκαν οι κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων που έγιναν χτες σε δεκάδες πόλεις της επαρχίας.

«Εχουμε τη δύναμη, έχουμε την εμπειρία, και πρέπει να αγωνιστούμε μαζί», ήταν το μήνυμα που έστειλαν εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές που, μαζικά και μαχητικά, πορεύτηκαν από κοινού στους δρόμους της Λάρισας. Διαδηλώσεις καταδίκης της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης πραγματοποιήθηκαν ακόμα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα. «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ» έγραφε το πανό που κρέμασαν οι εργαζόμενοι της Πάτρας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στην κατάληψη των οποίων προχώρησαν χτες το πρωί, ενώ το απόγευμα η κοινή πορεία εργατών - φοιτητών κατέληξε στο παράρτημα του Πανεπιστημίου. Συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Καλαμάτα, Κόρινθο και Κεφαλονιά.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε πικετοφορία στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, σε Αρτα και Λευκάδα έγιναν μαζικές εξορμήσεις. Στην Κέρκυρα, εργαζόμενοι και φοιτητές διαδήλωσαν μαζί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του «ΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟ» που αγωνίζονται να μη χάσουν τις δουλιές τους. Στην Πρέβεζα, η πορεία κατέληξε στον ΟΤΕ, ενώ στα Γιάννενα, όπου χαιρέτισε και εκπρόσωπος των φοιτητών, στο Δικαστικό Μέγαρο. Σημαντική ήταν η παρουσία της σπουδάζουσας νεολαίας και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Λαμίας και της Χαλκίδας.

Την αντίθεσή του στους «κοινωνικούς διαλόγους» - απάτη διαδήλωσαν κι οι εργάτες της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Κιλκίς, Σέρρες, Κατερίνη, Κοζάνη, απαίτησαν με τα πανό και τα συνθήματά τους δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση, ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, στην υπηρεσία των αναγκών του εργαζόμενου λαού. Στην Ξάνθη, νωρίς χτες το πρωί, στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι κρέμασαν πανό στο κτίριο όπου στεγάζεται το ΙΚΑ.

Στην Ικαρία, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία του Αγ. Κηρύκου. «Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» βροντοφώναξαν αυριανοί και σημερινοί εργαζόμενοι στη Μυτιλήνη, όπου, μετά τη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε πορεία στην προκυμαία και την αγορά της πόλης, με τους διαδηλωτές να μοιράζουν στους περαστικούς ανακοινώσεις - κάλεσμα για αγώνα.

Μήνυμα διεκδίκησης ενός ασφαλιστικού συστήματος αντίστοιχου των σύγχρονων αναγκών έστειλαν κι οι άνεργοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, διαφόρων ηλικιών, από τις εργατουπόλεις της Αττικής. Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν στην πλατεία Λαού στην Ελευσίνα, και στο άγαλμα Μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις στο Μενίδι, στα Ανω Λιόσια, στην Παλλήνη.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ - ΑΝΕΡΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Προσυγκέντρωση στο άντρο των εκμεταλλευτών

Μήνυμα ανυπακοής και έντασης του ταξικού αγώνα έστειλαν χθες γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, μετανάστριες, νέες και συνταξιούχες, που συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Με ντουντούκες, πανό και πικέτες, διαδήλωσαν την αγανάκτησή τους για το διαρκές πετσόκομμα των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ να επιβαρύνουν κι άλλο τις γυναίκες, πολλαπλασιάζοντας τη διπλή εκμετάλλευση και ανισοτιμία τους. Αλλά εξέφρασαν και την ανάγκη έντασης της πάλης μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, για τη διεκδίκηση αιτημάτων που αντιστοιχούν στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Στην προσυγκέντρωση, όπου συμμετείχε και μπλοκ της ΟΓΕ, μίλησε η Γ. Φλούδα, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Μον Παρνέ». Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι κάθε αντιδραστική αλλαγή που εφαρμόζεται στις γυναίκες, όπως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, γενικεύεται στο σύνολο των εργαζομένων. Στη συνέχεια, θυροκολλήθηκε σχετικό ψήφισμα της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ στο ΣΕΒ και ακολούθησε πορεία προς την κεντρική συγκέντρωση στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ