ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους πετάνε στον Καιάδα

Απάνθρωπη ρύθμιση σε βάρος ανθρώπων που δίνουν σκληρή μάχη με την ίδια τη ζωή

Αυτοί ακριβώς που καθημερινά εκτοξεύουν κορόνες «φιλανθρωπίας» για άλλη μια φορά αρνούνται να δώσουν ακόμη και τα αυτονόητα. Αυτή τη φορά είναι το υπουργείο Παιδείας που κόβει τα πόδια και καταδικάζει σε θανατηφόρα ανεργία δώδεκα ανθρώπους, όχι όποιους κι όποιους, αλλά δώδεκα ανθρώπους που παλεύουν με νύχια και με δόντια τη ζωή!

Πρόκειται για κατόχους πτυχίου και, τουλάχιστον, πέντε διπλωμάτων ωδείου μουσικών οργάνων αναγνωρισμένου μη πανεπιστημιακού ιδρύματος του κλάδου ΠΕ16 Μουσικής, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία σε μουσικά σχολεία μέσης εκπαίδευσης ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι. Από τους δώδεκα οι εννέα πάσχουν από τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και τρεις από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. Και τώρα έρχεται το υπουργείο να τους αποκλείσει από την εκπαιδευτική διαδικασία, στερώντας τους ουσιαστικά τη δυνατότητα να επιβιώσουν, να ζήσουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση, με τίτλο «Οργάνωση λειτουργίας της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», αποκλείεται η παραπάνω ευπαθής κοινωνική ομάδα από τον πίνακα των αναπληρωτών, καθώς (σύμφωνα με το άρθρο 20, παράγραφος 7) ορίζονται ευεργετικές διατάξεις μόνο για τους πολύτεκνους χωρίς προϋποθέσεις και για όσους έχουν μέχρι την 30/6/2004 πραγματική προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού μέχρι 30 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο υποβιβάζει τη συγκεκριμένη ομάδα από ΠΕ16 (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) σε ΤΕ16 (Τεχνολογική Εκπαίδευση), στερώντας τους ουσιαστικά το δικαίωμα να δουλέψουν στο Δημόσιο είτε ως αναπληρωτές, είτε ως ωρομίσθιοι. Με λίγα λόγια, τους καταδικάζει στην ανεργία. Κι όλα αυτά τη στιγμή που μόνο οι θεραπείες των πασχόντων στοιχίζουν περίπου 1.500 ευρώ, ενώ οι ανάγκες τους επιβάλλουν πρόσθετα μέτρα προστασίας, άρα και χρήματα.

Με το νέο νόμο ουσιαστικά καταργούνται προηγούμενοι νόμοι καθώς ο νόμος 3194/2003 προβλέπει ότι προτάσσονται στον πίνακα των αναπληρωτών οι ομόζυγοι και οι σκληρυντικοί. Παράλληλα, σύμφωνα με το νόμο 3402/2005 - που υπάρχει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ - η νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ορίζεται σαν «αυτοτελής νόσος και οι πάσχοντες αυτής αποτελούν ευπαθή ομάδα ασθενών που χρήζει ιδιαίτερης πρόνοιας από την πολιτεία». Ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος, παράγραφος 2, ορίζεται ότι «οι πολύτεκνες οικογένειες, οι ανάπηροι πολέμου, καθώς και όσοι πάσχουν από ανίατη σωματική - πνευματική νόσο έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος».

«Δε θα γεμίσουμε τα σχολεία με αναπήρους», «ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου και για άλλες αναπηρίες», «να αλλάξουν επάγγελμα»...(!!!) Αυτές ήταν μερικές από τις ξεδιάντροπες απαντήσεις που έδωσαν αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Πασχόντων, κατά τη διάρκεια επανειλημμένων διαμαρτυριών της. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν «το δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος» ισοδυναμεί με τον Καιάδα...

Επιβεβαιώνεται η άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών

Το ΓΕΣ υποστηρίζει ότι η άσκηση της Στρατονομίας αφορούσε τις αποστολές στο... εξωτερικό!

Ναι μεν αλλά, είναι η απάντηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού στα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του «Ρ», σχετικά με την άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών που έγινε στις 13-15 Ιούνη στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου. Από το ΓΕΣ επιβεβαιώνεται ότι πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη άσκηση, ωστόσο επισημαίνεται ότι το σενάριο αναφερόταν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών που θα επιχειρούσαν να μπουν σε ελληνικό στρατόπεδο εκτός ελληνικών συνόρων, όπως στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, στις εκεί ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Βέβαια, μια τέτοια «δικαιολογία» δεν αρκεί ούτε καν για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Γιατί ακόμα και έτσι αν είναι τα πράγματα, δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας. Ουσιαστικά αυτό που λένε από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, είναι ότι πραγματοποιείται εκπαίδευση για αποστολές καταστολής διαδηλώσεων, καθώς και ότι οι λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές» στο εξωτερικό έχουν και τέτοιο χαρακτήρα.

Αυτό που αναφέραμε στον «Ρ», είναι ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελεί μια επιβεβαίωση πως πραγματοποιείται απροσχημάτιστα εκπαίδευση, σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγομένων «ασύμμετρων απειλών», στις οποίες συγκαταλέγεται και το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Καμία σημασία δεν έχει εάν θα παίξουν αυτό το ρόλο εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων.

Πέραν όλων των άλλων, αυτού του είδους η εκπαίδευση, περιγράφει και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης δίνει και το στίγμα της διαπαιδαγώγησης που παρέχεται. Δηλαδή εκπαιδεύονται και εθίζονται στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού».

Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, εδώ και καιρό, κυρίως μετά το Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έχουν εντάξει στο δόγμα τους και αποστολές σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, δηλαδή προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Εξάλλου με βάση το νέο δόγμα περί μελλοντικών απειλών, περιλαμβάνεται και η προετοιμασία για την αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», σύμφωνα με τους διάφορους τρομονόμους και δόγματα, συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος, όπως η αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή μια απεργία ή μια κατάληψη κλπ.

Εκδήλωση στο Γράμμο για τα 60χρονα του ΔΣΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, τιμώντας την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή του, οργανώνει συγκέντρωση στην περιοχή του Γράμμου.

Η συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 2 μ.μ., στο χωριό Κεφαλοχώρι, στην επαρχία Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα αποκαλυφθεί συμβολικό μνημείο προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ.

Σε Ξάνθη και Ροδόπη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, στις 23 και 24 του Ιούνη.

Συγκεκριμένα:

Παρασκευή, 23/6, Ξάνθη

-- Στις 9 π.μ. θα επισκεφθεί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

-- Στις 11.30 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΖΗΤΑ ΠΑΛΑΣ».

-- Στη 1 μ.μ. θα επισκεφθεί τη ΣΕΚΑΠ.

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κένταυρο.

-- Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Σάββατο, 24/6, Ροδόπη

-- Στις 11 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη μονάδα αποκατάστασης και αποθεραπείας «Αγιος Γεώργιος» και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΧΡΗΣΤΟΣ και ΕΥΗ».

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Οργάνη.

-- Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κλιμακώνεται η πολιτική εξόρμηση

Συνεχίζονται οι δραστηριότητες της ΚΟΑ του ΚΚΕ, που εντάσσονται στην πολιτική της εξόρμηση με γενικό τίτλο: «Η απάντηση του ΚΚΕ στην αντιλαϊκή επίθεση και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές». Σήμερα, Τετάρτη 21 Ιούνη, πραγματοποιούνται οι εξής εκδηλώσεις:

- Ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», θα περιοδεύσει στο τμήμα Μηχανογράφησης της Εμπορικής Τράπεζας (Μεσογείων 276), στις 11 το πρωί.

- Η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην Εμπορική Τράπεζα (κεντρικό κατάστημα, οδός Σοφοκλέους), στις 9.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ