ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πιέζει για ταχύτερους ρυθμούς διευθέτησης

Επιβεβαιώνοντας ότι κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ανοίξει το δρόμο στην κυβέρνηση για να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς τις ελληνοτουρκικές επαφές που θα οδηγήσουν σε συνολική διευθέτηση των «διαφορών» ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης, μετά τη χτεσινή τους συνάντηση, συμφώνησαν ότι το κόμμα τους πρέπει να εντείνει τις «πιέσεις» προς πάσα κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην πρωθυπουργός εξήραν τη συντονισμένη επιχείρηση του ΠΑΣΟΚ για τη χάραξη της «νέας στρατηγικής» για την εξωτερική πολιτική και επιβράβευσαν τον Κ. Στεφανόπουλο για την πρωτοβουλία που ανέλαβε με το άρθρο του, να ανοίξει ο διάλογος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Χάρη στην πρωτοβουλία σου, Γιώργο, νομίζω ότι άρχισε να αλλάζει το κλίμα στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε πριν τη συνάντηση ο Κ. Σημίτης, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει ότι «χρειάζεται να γίνουν βήματα ακόμα, αλλά πρέπει να σπρώξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί η απραξία της ΝΔ τόσα χρόνια, μας έχει κοστίσει πολύ»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία του για τη νέα στρατηγική είχε «θετικά αποτελέσματα» και έτυχε «αποδοχής». Ο ίδιος, παράλληλα, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «πιέσει», προκειμένου η κυβέρνηση να «υιοθετήσει πραγματικά μια αντίληψη γύρω απ' την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής».

Παράλληλα, μιλώντας στους «συντονιστές» του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή τις αλλαγές στους ρόλους και τα πρόσωπα στις οποίες προχώρησε στα εσωκομματικά όργανα, κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του «σε διάταξη μάχης για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές» και «προετοιμασίας για τις εθνικές εκλογές», προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να «ανοίξει νέους δρόμους και χωρίς φόβο να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές»...

Εξάλλου, χτες το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τους υποψήφιους δημάρχους: Νέας Ιωνίας Μαγνησίας Π. Μαβίδη, Υμηττού Δ. Αργιανά, Κέρκυρας Χ. Σαρλή.

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Τη στρατηγική της στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας υπερασπίστηκε ο Καρ. Παπούλιας, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα να διαφανούν τα αδιέξοδά της.

Μιλώντας χτες το βράδυ στη Σύμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «το νόημα της υποστήριξής μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» είναι ότι «ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας θα βοηθήσει το κοινό μέλλον των δύο λαών». Απέδωσε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο στον «καθοριστικό ρόλο» του στρατού, ενώ υποστήριξε ότι η ΕΕ δεν ανέχεται αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, πράγμα που δεν επαληθεύεται από την πράξη.

«Η Τουρκία έχει σήμερα μία ιστορική ευκαιρία για τον εξευρωπαϊσμό της. Για να την αξιοποιήσει θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εγκαταλείψει την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο. Στην ευρωπαϊκή λογική δε χωρούν επεκτατικές βλέψεις ούτε αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικής χώρας με απειλή πολέμου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «το πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι οι διαφορές που επικαλείται η Τουρκία, αλλά ο λόγος για τον οποίο τις επικαλείται. Ακόμη και αν βρισκόταν συμβιβασμός σε κάποιες από αυτές τις διαφορές, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα προέκυπταν νέες διαφορές ακριβώς επειδή δεν αναθεωρείται η στρατηγική επιδίωξη που τις κατασκευάζει». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «η τουρκική θεωρία για τις γκρίζες ζώνες εμφανίστηκε μόλις το 1996, πολλά χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησε η αμφισβήτηση του εύρους του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Δε θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις δεκαετιών εγκαταλείπονται μέσα σε ένα βράδυ. Αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της υποστήριξής μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: Η προσδοκία μας ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας θα βοηθήσει το κοινό μέλλον των δύο λαών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ τον Αύγουστο
  • Αυτός φαίνεται να είναι ο πραγματικός λόγος της λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής και τους θερινούς μήνες, επιδιώκοντας τον «αιφνιδιασμό» του φοιτητικού κινήματος
  • Φτηνός αντιπερισπασμός οι ισχυρισμοί για τους «TOR-Μ1»

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «εν λειτουργία» την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στον Αύγουστο, υπολογίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και θα τους φέρει μπροστά σε τετελεσμένα στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Η κυβέρνηση επιδιώκει ο προσχηματικός διάλογος, που ξεκινά σήμερα με την παρουσίαση του νομοσχεδίου, να τελειώσει σύντομα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να έχει λυμένα τα χέρια της και να καταφύγει στο θερινό «αιφνιδιασμό» της.

Ακριβώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να καθησυχάσει τους φοιτητές, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να διαδώσει ότι η παράλληλη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής το καλοκαίρι έχει τάχα ως στόχο τη μη παραγραφή του σκανδάλου για την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «TOR-M1». Φυσικά, πρόκειται για αντιπερισπασμό που πέφτει στο κενό...

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι το επόμενο διάστημα θα εξαπολυθεί παράλληλα μια συκοφαντική εκστρατεία κατά των φοιτητών («αιώνιοι», «αντιδραστικοί», που δε θέλουν τις αλλαγές, σε αντίθεση με την «κοινωνία» κ.ο.κ.) που θα διευκολύνει τα μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης η κυβέρνηση ποντάρει και στη βοήθεια που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ, είτε συμμετέχει στο διάλογο είτε όχι, με τις θέσεις του για τα ιδιωτικά ΑΕΙ κ.ο.κ. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι τις κινητοποιήσεις των φοιτητών το φθινόπωρο δεν πρόκειται να τις αποφύγουν, λόγω της θέσης της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Στη βάση αυτή θεωρούν ότι είναι καλύτερα να έχουν ξεμπερδέψει με την ψήφιση του νόμου μέσα στο καλοκαίρι.

Τον ανήξερο παριστάνει ο εκπρόσωπος

Αυτός είναι και ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγει πεισματικά να δεσμευτεί ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο δε θα έρθει στη «θερινή» Ολομέλεια της Βουλής, παριστάνοντας τον ανήξερο για την ψήφιση του νόμου για τα Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα συνεχίζει το παραμύθι για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τους «TOR -M1». Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που έγινε χτες μεταξύ του συντάκτη του «Ρ» και του Ευ. Αντώναρου.

« - Ερώτηση: Για ποιους ακριβώς λόγους η κυβέρνηση θέλει εν λειτουργία την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι; Για το ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής για τους TOR-M1 ή για να περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια; Εχετε πει ότι το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια θα περάσει σε Ολομέλεια, αλλά η Ολομέλεια θα είναι ανοιχτή και το καλοκαίρι.

- Αντώναρος: Εχω απαντήσει, τις τελευταίες ημέρες, σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις και για τα δύο θέματα στα οποία μόλις αναφερθήκατε. Στο θέμα της παιδείας έχω πει ότι μέσα στην εβδομάδα - το είπα άλλωστε και μόλις προ ολίγου - το προσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εχουμε πει, επίσης, ότι αυτή η διαβούλευση θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Για το άλλο θέμα που θίξατε, είπαμε μόλις χθες για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή τυχόν αδικημάτων.

- Ερώτηση: Δεν απαντάτε.

- Αντώναρος: Το ένα θέμα δε συνδέεται με το άλλο. Εσείς συνδέετε ανόμοια θέματα.

- Ερώτηση: Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Γιατί θέλετε ανοιχτή την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι; Για ποιο λόγο; Ακριβώς πρέπει να απαντήσετε.

Αντώναρος: Σας απάντησα, αλλά προφανώς δεν έγινα σαφής. Σε χθεσινή ερώτηση επισήμανα ότι η κυβέρνηση δε θα παραλείψει να κάνει όσα χρειάζονται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή. Και ερωτώμενος, εάν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία της Ολομέλειας, είπα ναι.

- Ερώτηση: Διαβεβαιώνετε δηλαδή ότι δε θα περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια εντός του καλοκαιριού;

- Αντώναρος: Οσα σας είπα είναι απολύτως σαφή. Η κυβέρνηση στο θέμα του πλαισίου των μεταρρυθμίσεων, που είναι απολύτως απαραίτητες για την παιδεία, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σας το έχει παρουσιάσει και δε νομίζω ότι χωρά οποιαδήποτε αμφιβολία»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βεβαρημένο παρελθόν, καθώς στη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού είχε περάσει από τα θερινά τμήματα μπαράζ από αντεργατικά νομοσχέδια, όπως το ελαστικό 8ωρο και οι απλήρωτες υπερωρίες, το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, η διεύρυνση του ωραρίου για τα εμπορικά καταστήματα κ.ά. Η ανάγκη της επαγρύπνησης απ' όλους είναι ολοφάνερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ