ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Κανένα περιθώριο για υποχώρηση

Η αποκάλυψη της απάτης των επιτροπών θέτει μπροστά σε μεγάλες ευθύνες το σωματείο για την εξέλιξη του αγώνα

Οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα δεν έχουν άλλο δρόμο από το να στρέψουν τα πυρά τους ενάντια στην πολιτική που τους σπρώχνει στην ανεργία

Motion Team

Οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα δεν έχουν άλλο δρόμο από το να στρέψουν τα πυρά τους ενάντια στην πολιτική που τους σπρώχνει στην ανεργία
Σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων προγραμματίζουν για την ερχόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη, μετά την αποκάλυψη της απάτης των «επιτροπών» που συστήθηκαν δήθεν για να σωθεί το εργοστάσιο. Οπως τόνισαν επανειλημμένα οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στο σωματείο των εργαζομένων και στο ΕΚΘ, ο διάλογος εργαζομένων - διοίκησης ήταν προσχηματικός, και σήμερα γίνεται πλέον φανερό ότι η υπόθεση συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της ΒΦΛ. Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ φροντίζει να προχωρήσει κι αυτή η ιδιωτικοποίηση, αφού απαλλαγεί η Εμπορική Τράπεζα από κάθε «βαρίδιο». Αυτή την αλήθεια δεν μπορεί κανείς πλέον να την αποκρύψει από τους εργαζόμενους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, έγινε αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι αποτελεί πολιτική βούληση πλέον το κλείσιμο της ΒΦΛ της Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν ότι μπαίνει ταφόπετρα στο εργοστάσιο στην περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια του ΥΠΕΘΟ, όπως παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της «επιτροπής». Και κάλεσαν Νομαρχία, δήμους και φορείς της πόλης συντονισμένα να δράσουν μαζί με τους εργαζόμενους προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια της εταιρίας, των τραπεζών, της κυβέρνησης για το κλείσιμο της μονάδας της Θεσσαλονίκης. Στις 27 Ιούνη μέρα που θα γίνει η συνέλευση των μετόχων, αναμένεται κινητοποίηση των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης για το θέμα των φωσφορικών λιπασμάτων.

Το ζήτημα είναι πολιτικό

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης που παραβρέθηκε στη συνέντευξη, σε σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι το ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι πολιτικό, άρα πολιτική θα πρέπει να είναι και η απόφαση επίλυσης του προβλήματος που σημαίνει ότι παραγωγικά δε σταματά το εργοστάσιο και διατηρούνται οι θέσεις εργασίας. «Τονίσαμε εξ αρχής, ανέφερε, ότι οι "επιτροπές" δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, τη λύση πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση με τα αρμόδια υπουργεία, κάτω από την πίεση του αγώνα των εργαζομένων».

«Εμείς βλέπουμε ενιαία το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων, δηλαδή Θεσσαλονίκης και Καβάλας και δε βάζουμε το ένα εργοστάσιο απέναντι στο άλλο, τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο εργαζόμενο γιατί αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση και άλλοι παράγοντες, να διαιρέσουν τους εργαζόμενους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο και των δύο εργοστασίων», σημείωσε ο Αγγελος Τζέκης. Υπογράμμισε ακόμη ότι τελικός στόχος είναι μπροστά στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής να βγουν τα «βαρίδια» από τη μέση, να κλείσουν δηλαδή τα εργοστάσια λιπασματοβιομηχανίας. Τέλος, είπε, ότι η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο κρατικό δημόσιο φορέα λιπασματοβιομηχανίας είναι μία ρεαλιστική στο πρόβλημα και κάλεσε να πάρουν πρωτοβουλία για συντονισμένο αγώνα νομαρχίες, δήμοι, φορείς, εργατικά κέντρα και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας με σκοπό να σωθεί η ΒΦΛ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, ανάμεσά τους ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Στο δρόμο 160 συμβασιούχοι

Ακόμα 160 συμβασιούχοι στο Δήμο Περιστερίου πετιούνται στο δρόμο της ανεργίας. Την απόφαση για τη μη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου πήρε το ΑΣΕΠ με βάση το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης της ΝΔ. Ευθύνες φέρουν τόσο η δημοτική αρχή που στηρίζεται από τη ΝΔ όσο και η δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εγκλώβισαν τους εργαζόμενους σε αναποτελεσματικές νομικίστικες διαδικασίες. Χτες, οι ταξικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Ενότητα», στα πλαίσια της αγωνιστικής διεκδίκησης του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία, πρότεινε στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο την πραγματοποίηση συγκέντρωσης των τοπικών μαζικών φορέων, κάτι που απορρίφθηκε από τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.

Κινητοποίηση από τις καθαρίστριες

Σε κινητοποίηση προχωρούν την Τρίτη 27 Ιούνη οι εργαζόμενες καθαρίστριες στα δημόσια σχολεία, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Στα πλαίσια της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Παιδείας και Εσωτερικών. Από τις 9.500 καθαρίστριες που δουλεύουν εδώ και χρόνια με συμβάσεις έργου, πάνω από 2.000 πετάχτηκαν στο δρόμο με βάση το Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης της ΝΔ. Για τις υπόλοιπες, υπογράφτηκε από το υπουργείο Παιδείας απόφαση σύστασης 5.538 θέσεων πλήρους απασχόλησης και 2.288 θέσεων μερικής απασχόλησης, γενικεύοντας έτσι και τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ομως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί και την υπογραφή του υπουργείου Οικονομίας κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Ετσι, οι καθαρίστριες κινδυνεύουν και την ερχόμενη σχολική χρονιά να δουλεύουν σε συνθήκες ομηρίας, ώστε πιο εύκολα να γίνουν και πάλι αντικείμενο εκμετάλλευσης ενόψει μάλιστα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΣΕ - ΙΚΑ
Σε ... «διακοπές» οι κινητοποιήσεις

Την προειλημμένη απόφαση - όπως είχε καταγγείλει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο (16.6.2006) - για την αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι το Σεπτέμβρη επικύρωσε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Η ΕΓ, όπως αναφέρθηκε μετά τη συνεδρίαση σε συνέντευξη Τύπου, αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη για τη σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας που τον Ιούλη και Αύγουστο θα επεξεργαστεί τις διαδικασίες προκήρυξης θέσεων μόνιμων γιατρών του ΙΚΑ, για την απορρόφηση 5.500 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος από το Σεπτέμβρη του 2006. Θα προηγηθεί, όπως αναφέρθηκε, η ψήφιση στη Βουλή του ανάλογου νομοθετήματος για την προκήρυξη θέσεων μόνιμων γιατρών καθώς και για την υλοποίηση του επιστημονικού βαθμολογίου των γιατρών. Ως κύριο κριτήριο για την επιλογή των γιατρών ζητούν την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ, η διαδικασία - με τους μετριότερους υπολογισμούς - θα κρατήσει ένα χρόνο και οι γιατροί που θα μπουν στη ρύθμιση θα πληρώνουν αναδρομικά ασφάλιστρα που θα ανέρχονται στο 5% επί των τακτικών τους αποδοχών.

Η «Πανεπιστημονική πρότεινε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μέσα στον Ιούλη πάνω σε ένα διευρυμένο πλαίσιο πάλης που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και των ασφαλισμένων. Ειδικότερα, για τους συμβασιούχους γιατρούς η ΔΗΠΑΚ προτείνει τη μονιμοποίησή τους με άμεση ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς το χαράτσι του εργοδότη.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Λάστιχο» οι ειδικευόμενοι γιατροί

Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Θριάσιο Νοσοκομείο εργάζονται 80-90 ώρες τη βδομάδα καθώς είναι αναγκασμένοι να κάνουν περισσότερες από δέκα εφημερίες το μήνα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου σε αναφορά του προς την Επιθεώρηση Εργασίας Δυτικής Αττικής. «Υπάρχουν περιπτώσεις ειδικευομένων που εφημερεύουν συνεχώς πάνω και από 48 ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ίδιων και των ασθενών» σημειώνει το Σωματείο, το οποίο ζήτησε από τη Διοίκηση του Θριασίου να παρέμβει καθώς παραβιάζεται συστηματικά ακόμα και το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005 σχετικά με το χρόνο εργασίας των ειδικευομένων, αλλά δεν υπήρξε ακόμα καμιά απάντηση. Το σωματείο των εργαζομένων ζητά την άμεση παρέμβαση της Επιθεώρησης προκειμένου οι γιατροί να εργάζονται μόνο τρεις εφημερίες καθημερινές και μία εφημερία τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα (καθώς και το ΠΔ 76/2005).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ