ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ» ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Ταμείο διαχείρισης και συγκάλυψης της εξαθλίωσης

Η Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση αποφάσισε χτες να φιλοδωρήσει τους άνεργους με ξεροκόμματα και τους εργοδότες με νέα προνόμια

Στην υλοποίηση ενός ακόμα αντιδραστικού και επικίνδυνου μέτρου για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας κατέληξε χτες το σύνολο των «κοινωνικών εταίρων» στα πλαίσια της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Πρόκειται για μια ακόμη επιτροπή - εργαλείο του «κοινωνικού διαλόγου», για τη συγκάλυψη των πραγματικών πολιτικών αιτιών που γεννούν τα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων. Στη συνεδρίαση, εκτός από το υπουργείο Απασχόλησης, συμμετείχαν οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ταμείο ...ελεημοσύνης

Ο υπουργός Απασχόλησης στην τοποθέτησή του εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα διοικείται από εκπροσώπους του κράτους και των «κοινωνικών εταίρων» και το οποίο θα αποτελεί το «μαξιλαράκι» για χιλιάδες άνεργους που βρίσκονται ένα βήμα πριν την εξαθλίωση. Πρόκειται για μέτρο που «συστήνει» η ΕΕ και κινείται στη λογική της ελεημοσύνης, ενώ αφήνει και τη μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων απ' έξω με τα κριτήρια που θέτει - αφορά ανέργους άνω των 50 ετών από κλάδους και περιοχές με πολύ υψηλή ανεργία. Το Ταμείο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα χρηματοδοτείται είτε από κοινοτικούς πόρους, είτε από την αναδιάταξη κοινωνικών πόρων, είτε από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Το επίδομα που θα λαμβάνουν όσοι άνεργοι ενταχθούν στο Ταμείο, θα διακόπτεται αμέσως μόλις ο ΟΑΕΔ τους βρει οποιαδήποτε δουλιά, χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους δουλιά και με τι συνθήκες. Με άλλα λόγια, είναι μια πρόταση μακριά από την πραγματική ανάγκη συνολικής, ουσιαστικής κάλυψης και προστασίας όλων των ανέργων και εστιάζει μόνο σε ορισμένες κατηγορίες ακραίων φαινομένων φτώχειας, εξαιτίας της ανεργίας, τις οποίες και προσπαθεί να συγκαλύψει. Στην ίδια λογική κινείται και η πρόταση νόμου που έκανε προχτές το ΠΑΣΟΚ. Στην πρόταση της κυβέρνησης με μικρές διαφοροποιήσεις συμφωνούν τόσο οι εκπρόσωποι των εργοδοτών - ΣΕΒ και άλλοι - όσο και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Και νέα προνόμια στους εργοδότες

Ακόμα, ο υπουργός Απασχόλησης μίλησε για ενεργοποίηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ, 3227/2004, που μεταξύ άλλων προβλέπει επιδότηση κατά 50% των εισφορών εργοδοτών, προοιωνιζόμενος νέες παροχές στο κεφάλαιο, και πάλι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας. Στην ίδια λογική, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του ρόλου των «κοινωνικών εταίρων» στην υπόθεση εκσυγχρονισμού του συστήματος κατάρτισης, επανακατάρτισης και επιδότησης των ανέργων. Ενός συστήματος που στόχο έχει την παροχή αποσπασματικών και πρόσκαιρων δεξιοτήτων στους εργαζόμενους, τις οποίες έχει κάθε φορά ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Τόσο για την κατάρτιση των ανέργων όσο και των εργαζομένων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι τρεις πλευρές - κράτος, εργοδότες, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός - με στόχο την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινοτικών κονδυλίων που θα καρπωθούν οι επιχειρήσεις. Από τη μεριά των εργοδοτών δεν έλειψαν και πάλι οι απαιτήσεις για περισσότερες παροχές και προνόμια, λιγότερη φορολογία, κατάργηση εισφορών - όπως αυτή του ΟΑΕΔ και άλλα.

Τέλος, σχετικά με το Ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι πρέπει να γίνει ένας «διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα», εννοώντας προφανώς ως προαπαιτούμενα τα όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Ο υπουργός με δικές του δηλώσεις λίγο αργότερα απάντησε ότι «ο διάλογος δεν προϋποθέτει προαπαιτούμενα»... Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, όσο και ο μελλοντικός, Χρ. Παναγόπουλος, άσκησαν κριτική μόνο για τη διαδικασία με την οποία γίνεται ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό και την απασχόληση.

ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Οριακή η κατάσταση για παιδιά και εργαζόμενους

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Νέα τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Την ώρα που το «Μητέρα» υποβαθμίζεται, οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, χρηματοδοτούνται αφειδώς με ζεστό κρατικό χρήμα
Την ώρα που το «Μητέρα» υποβαθμίζεται, οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, χρηματοδοτούνται αφειδώς με ζεστό κρατικό χρήμα
«Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών "Η Μητέρα" ανέδειξαν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες και στα ιδρύματα πρόνοιας, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 15 χρόνια. Το πάγωμα των προσλήψεων και η υποχρηματοδότηση είναι η έκφραση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα ακόμα και σε άκρως ευαίσθητους τομείς, όπως είναι τα ιδρύματα για το εγκαταλειμμένο και κακοποιημένο παιδί, με δραματικές επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους εργαζόμενους σ' αυτά».

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, μια μέρα μετά την επίσκεψή της στο «Μητέρα». Σήμερα Τετάρτη, οι εργαζόμενοι του «Μητέρα» πραγματοποιούν νέα τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.), διεκδικώντας την πρόσληψη προσωπικού, την αντιμετώπιση της καθυστέρησης των νομικών διαδικασιών της υιοθεσίας, την ανάπτυξη του θεσμού της αναδοχής.

«Την ώρα που δε βρίσκονται χρήματα να στελεχωθούν οι υπηρεσίες υιοθεσίας και αναδοχής των δημόσιων ιδρυμάτων καθώς και για την αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης και την ολόπλευρη στήριξη της ανάδοχης οικογένειας, οι εθελούσιες ή ιδιωτικές υιοθεσίες είναι σε "άνθηση" ανοίγοντας πρακτικά το δρόμο για την εμπορία παιδιών στη χώρα μας. Ακόμα και οι λεγόμενες ΜΚΟ αρχίζουν να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο και σ' αυτόν τον τομέα εγείροντας μια σειρά ερωτηματικά για τη δράση τους», τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει για την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση της βρεφοκομικής υπηρεσίας του «Μητέρα», αλλά και των άλλων υπηρεσιών, για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων παιδιών και εργαζομένων. Τέλος, ώστε να αναπτυχθεί αποκλειστικά από το δημόσιο η υιοθεσία μην αφήνοντας περιθώρια για την εμπορία παιδιών καθώς και την ολόπλευρη ανάπτυξη των προγραμμάτων αναδοχής και τη στήριξη, οικονομική και άλλη, των ανάδοχων οικογενειών.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Οργιο τρομοκρατίας από τους ξενοδόχους

Με απειλές, εκβιασμούς και τραμπουκισμούς προσπαθούν να κάμψουν τους αγώνες των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ. προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΉ» διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από την περσινή σεζόν και την επαναπρόσληψη προσωπικού, καθώς 50 περίπου συνάδελφοί τους οι οποίοι την προηγούμενη περίοδο εργάζονταν στο ξενοδοχείο δεν έχουν προσληφθεί με αποτέλεσμα και την εντατικοποίησή της εργασίας. Οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το ταξικό τους σωματείο έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης με επιτυχία, παρά τις μεθοδεύσεις και τις προσπάθειες των υποτακτικών της εργοδοσίας να αποτρέψουν με κάθε μέσο και τρόπο την κινητοποίησή τους.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων «περιλάμβανε» τηλεφωνήματα σε εργαζόμενους από την εργοδοσία, κλήση της αστυνομίας με τη γνωστή δικαιολογία παρακώλυσης της κυκλοφορίας και προτροπή να υποβάλει μηνύσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, χωρίς βέβαια να γίνει κάτι τέτοιο. Ενώ ένα από τα πρωτοπαλίκαρα της εργοδοσίας δε δίστασε να γκαζώσει με αυτοκίνητο πάνω σε συνδικαλιστές του ταξικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων και να τους παρασύρει χωρίς ευτυχώς να τους τραυματίσει.

Οι παραπάνω προσπάθειες δεν πτόησαν τους εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έδωσε δυναμική απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία με συμπαραστάτη και οργανωτή το ταξικό τους σωματείο, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Πραγματοποίησαν μαχητική πορεία, η οποία κατέληξε μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν, να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, μετά και τη «δέσμευση» της εργοδοσίας ότι θα προχωρήσει σε καταβολή των περυσινών δεδουλευμένων στο τέλος Αυγούστου.

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Σούπερ Μάρκετ «Μπαλής» στη Λάρισα, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους από τον νυν και πρώην ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Αρβανιτίδη και Μπαλή, αντίστοιχα, σχετικά με το ποιος θα τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, ενώ ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ