ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
Δύο αντιλήψεις στις εκλογές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την ώρα που οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, αναλώνονται σε δραστηριότητες που ξεκινούν από διακηρύξεις και σταματούν στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» ξετυλίγει τη δράση της πάνω στα ζητήματα που αφορούν τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Δραστηριότητες για την Υγεία και την Παιδεία και το ρόλο που παίζουν κυβερνήσεις και Αυτοδιοίκηση. Εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Πλατιά συζήτηση για τα ναρκωτικά, την ανάδειξη των αιτιών της σύγχρονης αυτής μάστιγας. Παρεμβάσεις για τα θέματα των διοδίων και του κυκλοφοριακού - συγκοινωνιακού προβλήματος, με κινητοποιήσεις και ενημέρωση του κόσμου.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι σ' αυτές τις εκλογές, συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις, όχι μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά για τα ίδια τα λαϊκά προβλήματα. Από τη μια, οι δήθεν «λύσεις» που έρχονται μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, την ακατάσχετη υποσχεσιολογία και την «ελαχιστοποίηση του προβλήματος» - στην ουσία την άλλη όψη της ίδιας πολιτικής. Είναι η λογική που θέλει το λαό στη «γωνία». Και από την άλλη, οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες επιδιώκουν να βγάλουν τα λαϊκά στρώματα στο προσκήνιο. Να συζητήσουν μαζί με τους εργάτες, για τα προβλήματα και τους υπαίτιους αυτών. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνουν, από κομπάρσοι, πρωταγωνιστές...

Αποκαλυπτική ευρω-υποκρισία

Δεν είναι η πρώτη φορά. Η εξόφθαλμα υποκριτική και δίγλωσση στάση της ευρωένωσης, στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μόνιμη και συστηματική. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου. Η τελευταία ζητούσε την καταδίκη ενεργειών, «που δημιουργούν κλίμα αντικομμουνιστικής υστερίας, παίρνουν τη μορφή ιδεολογικών διώξεων και στρέφονται τελικά σε βάρος των λαών», με αφορμή τη μήνυση που υπέβαλε το «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» της Πολωνίας εναντίον του Σεζλάου Κίσζακ, τελευταίου υπουργού Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη χώρα. Πρόφαση της μήνυσης, τα «εγκλήματα κομμουνισμού που βασίζονται στη συμμετοχή του σε μία οργανωμένη εγκληματική ομάδα στρατιωτικής φύσης και στην επιβολή του στρατιωτικού νόμου»!

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λοιπόν, δήλωσε αναρμόδιο να εξετάσει το ζήτημα, παρότι το τελευταίο αποτελεί ένα ακόμη ωμό κρούσμα ιδεολογικής δίωξης και ολοφάνερης παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και, μάλιστα, σε μια χώρα - μέλος της ευρωένωσης. Δε δηλώνει καθόλου αναρμόδιο, όμως, όταν εξετάζει συκοφαντικές κατηγορίες ενάντια στην Κούβα. Τότε όχι μόνον είναι αρμόδιο, αλλά σπεύδει να τις υιοθετήσει, να χύσει τη χολή του και να εκτοξεύσει απειλές ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Ο... πελαργός «χτύπησε» εις διπλούν

Μεγαλύτερη είναι από το Σάββατο η οικογένεια του «Ριζοσπάστη», και μάλιστα κατά δύο μέλη! Η συντρόφισσά μας από το Εργατικό Τμήμα Γιώτα Διαμαντάκη έφερε στον κόσμο δυο υγιέστατα μωρά, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Τις πιο ζεστές ευχές από τη διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας στην ίδια και στο σύζυγό της Χρήστο. Να τους ζήσουν!

Αμνησία...

Φαντάζεστε να έχετε ξεκινήσει από τη μακρινή Ιαπωνία για να δείτε την Ακρόπολη και φτάνοντας στην είσοδο του χώρου, να τον βρείτε κλειστό, επειδή απεργούν οι συμβασιούχοι φύλακες; 'Η, να θέλετε να παρακολουθήσετε το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κι ενώ, καθίσατε αναπαυτικά στον καναπέ σας, απέναντι από την τηλεόραση, να μείνετε «μπουκάλα», επειδή απεργούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ; Αυτά έγραφε πριν λίγες μέρες ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «Καθημερινή» και, βέβαια, επικρίνει όλους όσοι «καταπατούν τα δικαιώματα και δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών», με τις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Και κάπου στο τέλος του σημειώματος, αναρωτιέται «γιατί και με ποια πολιτική ευθύνη, ποιος τους διορίζει;» (σ.σ. τη «νέα γενιά» συμβασιούχων). Ετσι ή αλλιώς, πάντως, το μόνο που δεν τον απασχολεί είναι το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία και, μάλιστα, με ανάλογους των συγχρόνων κοινωνικών αναγκών εργασιακούς και οικονομικούς όρους. Ούτε λέξη δε γράφει για το ιερό αυτό δικαίωμα. Γι' αυτή την πρώτιστη και θεμελιακή προϋπόθεση της ζωής, της αξιοπρέπειας και της όποιας ανάπτυξης κάθε ανθρώπου. Προφανώς, ο κ. Καρκαγιάννης δε θέλει να θυμάται, ούτε το δικαίωμα, ούτε ποιος έχει την υποχρέωση να το εξασφαλίζει σε όλους, χωρίς διακρίσεις. Ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν επιτρέπει τέτοιες μνήμες σε όλους όσοι τον διακονούν.

Ολοι ... ικανοποιημένοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΣ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ο Ε. Αντώναρος για να μην έχουμε αμφιβολίες: Η υπουργός Παιδείας - είπε - απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, οπότε δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσής της.

Από την άλλη, η Μ. Γιαννάκου δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δηλώνει με σαφήνεια το ΠΑΣΟΚ, απαιτώντας την αντικατάστασή της και την υιοθέτηση των δικών του «συγκροτημένων», όπως δηλώνει, θέσεων για την Παιδεία.

Εν ολίγοις, στήνεται το γνωστό σκηνικό, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν μας μας πείσουν πως η υπόθεση της Παιδείας δεν είναι θέμα πολιτικής κατεύθυνσης, αλλά θέμα διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης και με δεδομένη την εφαρμογή όσων απαιτούν οι Βρυξέλλες.

Εχουν καταλάβει, όμως, ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και του κόσμου; Σίγουρα το έχουν, αλλά δεν το ομολογούν. Αυτό θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι αυτό που πρέπει να αντικατασταθεί είναι η πολιτική τους.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 20.000 οι απολύσεις στις ελληνικές βιομηχανίες, όπως λένε τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Πρόκειται για τα ίδια στοιχεία, από τα οποία το υπουργείο Οικονομίας συνάγει το συμπέρασμα ότι η ανεργία μειώνεται, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το χαμόγελο αισιοδοξίας του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Φαίνεται πως ο εν λόγω υπουργός έχει αναλάβει την υποχρέωση να εμφανίζεται τουλάχιστον δυο φορές τη βδομάδα στις τηλεοπτικές κάμερες και να επιδεικνύει την ικανοποίησή του για την κυβερνητική πολιτική.

Αλήθεια, γιατί δεν μπαίνει στον κόπο να μας πληροφορήσει πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή αυτοί οι 20 χιλιάδες απολυμένοι; Με τι καθεστώς δουλεύουν αν δουλεύουν, πόσο πληρώνονται και κατά πόσο μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ετσι, για να μοιραστούμε κι εμείς την ικανοποίησή του...

Ανέξοδες υποσχέσεις

Σε ανέξοδες υποσχέσεις προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας, προχώρησε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από το βήμα της αγροτικής συνδιάσκεψης του κόμματός του. Ο Γ. Παπανδρέου, μη έχοντας να πει κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να δελεάσει και να υφαρπάξει τις ψήφους των μικρομεσαίων αγροτών, ξεκίνησε έναν ιδιότυπο πλειστηριασμό, για τις αγροτικές συντάξεις: Από τα 330 ευρώ που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, για κάθε αγρότη, ο Γ. Παπανδρέου ανέβασε την... προσφορά στα 800 ευρώ για το... κάθε ζευγάρι αγροτών. Αυτή ήταν και η πιο εντυπωσιακή «παροχή» του «Γιώργου», γιατί από κει κι έπειτα η ομιλία του σε επίπεδο... υποσχέσεων δεν περιείχε κάτι το δελεαστικό, εκτός ίσως από την πλήρη πρόσβαση των αγροτών στο... διαδίκτυο.

Δε γνωρίζουμε αλήθεια μέχρι πού φτάνουν τα «ψηφιακά» όνειρα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αν... οραματίζεται τη δημιουργία του νέου - «High - Tech» - τύπου αγρότη. Γνωρίζουμε όμως τα επίσημα στοιχεία των κοινοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οποία: Στη διάρκεια 1980 - 2000 (διάστημα κατά το οποίο το ΠΑΣΟΚ σχεδόν μονοπώλησε τη διακυβέρνηση της χώρας, με τον Γ. Παπανδρέου σε κεντρικές κυβερνητικές θέσεις) περισσότερα από 160.000 αγροτικά νοικοκυριά με γη μέχρι 50 στρέμματα, εκδιώχτηκαν από το αγροτικό επάγγελμα. Κοινώς ξεκληρίστηκαν. Επίσης, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το έτος 2004, το 34,9% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Φυσικά και τα νούμερα αυτά διαρκώς αυξάνονται χάρη στην αντιαγροτική πολιτική που με συνέπεια ασκούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, την ίδια στιγμή που στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων που ξεπερνούν τα 1.000 στρέμματα έχουν υπερτριπλασιαστεί...

Ακριβώς σ' αυτό το σημείο εστιάζεται και όλη η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της αγροτικής οικονομίας: Την άμεση εκδίωξη όλων των μικρών και φτωχών αγροτών από το αγροτικό επάγγελμα και τη συγκέντρωση της γης τους στα χέρια των λίγων νεοτσιφλικάδων, για τους οποίους κυριολεκτικά «δουλεύουν» τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αφού έτσι προστάζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Σ' αυτή την προοπτική ωθεί η πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ, με την οποία συμφωνούν και την οποία ακολουθούν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τώρα αν τα δύο κόμματα της πλουτοκρατίας το επόμενο διάστημα κατά πώς το συνηθίζουν, επιδοθούν στο γνωστό παιχνίδι του πλειστηριασμού ή αλλιώς του... «παπά», τάζοντας ο ένας 20 και 30 ευρώ παραπάνω από τον άλλο, ελάχιστη σημασία έχει. Το κύριο είναι ότι οι μικροί και φτωχοί αγρότες πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα «χαρτζιλίκια» που τους υπόσχονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και με τον ενωμένο αγώνα τους, μέσα από τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος, με την ΠΑΣΥ, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Αλλά αυτό απαιτεί και πολιτικό αγώνα, μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους, για αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων, καταδικάζοντας και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ως προϋπόθεση για την προοπτική του διεκδικητικού αγώνα τους που πρέπει να έχει την ανατροπή της ΚΑΠ, στόχος που απαιτεί την ανατροπή της εξουσίας της πλουτοκρατίας.


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ