ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Αποφασιστική απάντηση και στην κάλπη

Δήλωση του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά της ΝΑΣ για τις μεθοδεύσεις σε βάρος των ΒΑΕ και τη συνολικότερη επίθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην Κοινωνική Ασφάλιση

Το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ και η συνολικότερη αντιασφαλιστική επίθεση αποτελεί βασικό κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές, τονίζει στη δήλωσή του ο Γ. Μαυρίκος
Το πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ και η συνολικότερη αντιασφαλιστική επίθεση αποτελεί βασικό κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές, τονίζει στη δήλωσή του ο Γ. Μαυρίκος
Τη μεθόδευση της κυβέρνησης να πετσοκόψει τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή, αλλά και τη συνολικότερη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και επικουρείται και από «εκθέσεις τραπεζών», όπως αυτή της ALPHA BANK, σχολίασε με χτεσινή του δήλωση ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

«Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, συνεπείς εκφραστές της ίδιας πολιτικής, που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυγαταίνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος σχετικά με τα ΒΑΕ. «Η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας το Νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, προωθεί το πετσόκομμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθούν για χιλιάδες εργαζόμενους, οι μισθοί και οι συντάξεις τους θα μειωθούν. Αποτελεί ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δε θα θιγούν όσοι εργαζόμενοι εντάσσονται στο σημερινό καθεστώς των ΒΑΕ μέχρι 1/1/2008. Και αυτοί οι εργαζόμενοι, αν τα επαγγέλματά τους βγουν από τη λίστα των ΒΑΕ, θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: ή να απολυθούν και να αντικατασταθούν από εργαζόμενους χωρίς το καθεστώς των ΒΑΕ ή να αποδεχτούν το κουτσούρεμα των δικαιωμάτων τους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του Ν. 3029/02 και σήμερα τον υπερασπίζεται, αλλά και εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, όπως ο ΣΥΝ, που για χρόνια νομιμοποίησαν τους ψευτοδιαλόγους της απάτης».

Μέρος της συνολικότερης επίθεσης

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι «η τροπολογία αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια της πλουτοκρατίας και της ΕΕ για παραπέρα κατεδάφιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και για συνολική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το έδαφος διαμορφώνεται μεθοδικά με ένα μπαράζ τρομοκρατικών δημοσιευμάτων που στόχο έχουν να κάνουν τους εργαζόμενους συνένοχους αυτής της πολιτικής. Είναι ενδεικτική η μελέτη των τραπεζιτών της ALPHA BANK, με τα κολοσσιαία κέρδη, που δημοσιεύεται σήμερα (σ.σ. χτες) σε μια σειρά εφημερίδες κάτω από τον εύγλωττο τίτλο "Σύνταξη στα 75 για τις ηλικίες από 30 και κάτω"».

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή απέναντι στους σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές. Να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μαυρίζοντας τους συνδυασμούς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στις τοπικές εκλογές και στηρίζοντας τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και τους αγωνιστικούς συνδυασμούς σε όλους τους Δήμους», κατέληξε στη δήλωσή του ο Γ. Μαυρίκος.

Καταγγέλλουν τα ταξικά Εργατικά Κέντρα

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «ο διάλογος της ντροπής και της απάτης που επιδιώκουν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα στημένο παιχνίδι που στόχο έχει να χειραγωγήσει, να αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη για να επιβάλλουν το νόμο της ζούγκλας». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου.

ΠΑΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πρωτοβουλίες για κλιμάκωση του αγώνα

Συνέντευξη Τύπου σήμερα, πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη

Πρωτοβουλίες για την κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο την υπογραφή μιας κλαδικής σύμβασης που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των τραπεζοϋπαλλήλων, αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Σήμερα το πρωί, το ΠΑΜΕ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, στις 12 μ., στη Λέσχη του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (Ακαδημίας 60), ενώ αύριο, Πέμπτη 13 Ιούλη, οργανώνει σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων, για να σχεδιαστεί παραπέρα η αγωνιστική δράση.

Με επιστολή του σε όλους τους συλλόγους - μέλη της ΟΤΟΕ, το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα γνωστοποιεί ακόμα μία φορά τις προτάσεις του για την κλαδική σύμβαση: «Να απορρίψουμε τα σχέδια των εργοδοτών για το ωράριο. Να ακυρωθούν τώρα όλα τα "ειδικά ωράρια" που παράνομα ισχύουν στις τράπεζες. Να διεκδικήσουμε κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με βάση τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες μας: 1.300 ευρώ στο 1ο κλιμάκιο του ενιαίου μισθολογίου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο (Δευτέρα - Παρασκευή 8.00-15.00), πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Πρόκειται για ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που στοχεύει στην προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις των τραπεζιτών, που σιγοντάρει με τη στάση της η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ. «Η ηγεσία της ΟΤΟΕ φέρει μεγάλη ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Με την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, υπάρχει κίνδυνος να μην υπογραφεί ΣΣΕ ή να έχουμε σύμβαση όχι μόνο πίσω από τις ανάγκες μας, αλλά και να περάσουν οι απαιτήσεις των τραπεζιτών για ανατροπή του ωραρίου», τονίζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι «περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν». Γι' αυτό και προτείνει ανοιχτά στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ να προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνει να γίνουν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές σ' όλους τους χώρους εργασίας, αλλά και σε επίπεδο νομού.

ΙΚΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αναμονή μηνών για μια εξέταση

Στο περίμενε για την εξέταση μέτρησης της οστικής πυκνότητας βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες περίπου 1.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, στη Λάρισα. Η μεγάλη αναμονή εργαζομένων και συνταξιούχων οφείλεται στη βλάβη του μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας, στις υγειονομικές υπηρεσίες ΙΚΑ. Το μηχάνημα από τον περασμένο Φλεβάρη συνεχώς χαλάει, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί που χρειάζεται να κάνουν επειγόντως την εξέταση, καταφεύγουν σε ιδιώτες και τη χρυσοπληρώνουν και όσοι δεν έχουν χρήματα εξακολουθούν να περιμένουν, κάτι που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία τους.

Η αντικατάσταση ή η επισκευή του μηχανήματος είναι απόφαση που πρέπει να ληφθεί από την κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία αδιαφορεί, στέλνοντας πελατεία στους ιδιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα εξυπηρετούσε 20 περίπου ασθενείς την ημέρα και 300 το μήνα, οι οποίοι παραπέμπονται κυρίως από ορθοπεδικούς, ρευματολόγους, γυναικολόγους ή ενδοκρινολόγους για να επιβεβαιωθεί ή όχι το πρόβλημα της οστεοπόρωσης.

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Να αποσυρθεί η τροπολογία

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την απόσυρση της τροπολογίας που αφορά στον επανακαθορισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων απαίτησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, τοποθετούμενη επί της αρχής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου περί «χρηματοδοτικής μίσθωσης», στο οποίο και κατατέθηκε η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση.

Η τροπολογία «έρχεται μέσα στο καλοκαίρι ενώ είναι σε εξέλιξη μια ακόμη αντιασφαλιστική επίθεση», σχολίασε η βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Αν δεν την αποσύρετε οι εργαζόμενοι θα πάρουν μέτρα, θα ξεσηκωθούν για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους». Οπως επισήμανε, «η τροπολογία υλοποιεί και εφαρμόζει τους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ», τονίζοντας ότι ακριβώς γι' αυτό το λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση δε διαμαρτύρεται. Αναφερόμενη στην ουσία της τροπολογίας, η Βέρα Νικολαΐδου σημείωσε: «Ο στόχος της είναι συγκεκριμένος: Ο αποχαρακτηρισμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών», με θύματα μάλιστα τις γυναίκες και τους νέους.

Αναφερόμενη συνολικά στο νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις του που αφορούν στη χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) παρέχουν δυνατότητες μακροχρόνιων μισθώσεων στις τράπεζες διευκολύνοντας τη συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου και ενισχύοντας τη θέση του έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Εντύπωση προκάλεσε ότι στις ομιλίες των εισηγητών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην επίμαχη τροπολογία για τα «Βαρέα και Ανθυγιεινά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ