ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

Προαναγγελία ανατιμήσεων στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ από τον Γ. Αλογοσκούφη, μετά τη χτεσινή συνεργασία του με τον πρωθυπουργό

«Ικανοποιημένη» δηλώνει η κυβέρνηση για τα «επιτεύγματα» της πολιτικής της στον οικονομικό τομέα, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα για τα λαϊκά νοικοκυριά και εν γένει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη (ανεργία, ακρίβεια, κλπ.) εντείνονται. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται πως η κυβέρνηση κρίνει την κατάσταση της οικονομίας αποκλειστικά με τα μάτια των μεγαλοεπιχειρηματιών (που βλέπουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους να διογκώνονται) και όχι των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων (που βιώνουν όλο και δυσκολότερα τα προβλήματα της καθημερινότητας).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προβολή του κυβερνητικού έργου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κωδικοποιεί τα μέτρα που πήραν στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, των προτεραιοτήτων και των κάθε είδους νέων αξιώσεων που προβάλλουν ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες, κ.ά. Μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως «η εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας - της ανάπτυξης όλων των τομέων της - αλλά και η εξέλιξη της απασχόλησης και του προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική».

Το για ποιον εννοούσε «ικανοποιητική» την κατάσταση της οικονομίας, ο υπουργός το αποκάλυψε αργότερα, όταν μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματιών που οργάνωσε το Ελληνο-Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε όχι μόνο στη μείωση των ελλειμμάτων, τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», τις μεταρρυθμίσεις «στην αγορά εργασίας», κλπ., αλλά και στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις (σ.σ.: χάρη στην υψηλή κερδοφορία που απολαμβάνουν) «καταλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη» (σ.σ.: στα Βαλκάνια), όπου έχουν επενδύσει 12 δισ. ευρώ.

Ερχονται ανατιμήσεις

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουμε αναζωπύρωση της ακρίβειας από νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), ο υπουργός προσπάθησε να ξεφύγει στη λογική του «στρίβειν διά του αρραβώνος». Στα πλαίσια αυτά, είπε πως η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του νόμου για τις πρώην «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς» (ΔΕΚΟ) και για το σκοπό αυτό την ερχόμενη βδομάδα συγκαλεί τη Διυπουργική Επιτροπή που θα πάρει και τις σχετικές αποφάσεις.

Ωστόσο, η αναφορά του πως «τίθεται θέμα εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΔΕΚΟ, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα», δεν προμηνύει τίποτε καλό για το λαό. Τη λυπητερή για ακόμη μία φορά θα πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα που στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πληρώσουν τα επιχειρηματικά πλάνα «εξυγίανσης» των πρώην ΔΕΚΟ και με νέες αυξήσεις τιμολογίων. Για το γεγονός αυτό προϊδέασε ακόμη και ο υπουργός Οικονομίας ισχυριζόμενος πως θέμα τιμολογίων «δεν τίθεται αυτή τη στιγμή»... Η κυβέρνηση συνηθίζει να χαρακτηρίζει ή να αποχαρακτηρίζει τις ...«ΔΕΚΟ» κατά τα καλά και συμφέροντα των ιδιωτών μεγαλομετόχων τους (σε επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, κ.ά.) ή ανάλογα με τις ανάγκες «δημοσιονομικής προσαρμογής», της λιτότητας που εκπορεύεται από την ΕΕ. Είτε τις βαφτίζουν «ΔΕΚΟ» είτε όχι, γεγονός είναι ότι τα σπασμένα τα φορτώνουν στα λαϊκά νοικοκυριά.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
«Εκσυγχρονίζεται» προς το χειρότερο

«Εκσυγχρονίζεται» και προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες του παγκόσμιου καπιταλισμού και της άρχουσας τάξης το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των Ανώνυμων Επιχειρήσεων (ΑΕ), που θεσμοθετήθηκε το ...1920 με το νόμο 2190. Οι προτεινόμενες αλλαγές - περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου, το οποίο κατάρτισε η Επιτροπή Αναμόρφωσης - είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα και τις αξιώσεις των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την «αναμόρφωση» του καθεστώτος ίδρυσης και λειτουργίας των ΑΕ αποτελούν και οι παρακάτω προτεινόμενες ρυθμίσεις για:

  • Τη «δραστική μείωση των διοικητικών παρεμβάσεων». Δηλαδή, η σύσταση και λειτουργία των ΑΕ θα φροντίζει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι του κοινωνικού συνόλου.
  • Την «ενίσχυση της θέσης των μετόχων» (σ.σ. και άρα της εξυπηρέτησης των κερδοσκοπικών τους συμφερόντων).
  • Την εισαγωγή ρυθμίσεων, που «διευκολύνουν τις επιχειρηματικές επιλογές των ενδιαφερομένων ή απλοποιούν τη σύσταση και τη λειτουργία της εταιρείας» κλπ.

Ολόκληρο το κείμενο του σχεδίου νόμου, που απεστάλη χτες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προς όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για «δημόσια διαβούλευση», έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου www.gge.gr.

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ
Σε 8,7% οι ανατιμήσεις του 5μηνου

Μεγάλες ανατιμήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς», που θα γίνουν αισθητές στο επόμενο διάστημα, προαναγγέλλουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Αυτό προκύπτει από το δείκτη τιμών εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, που μήνα με το μήνα διαμορφώνονται σε όλο και υψηλότερα επίπεδα. Ο εν λόγω δείκτης στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης του 2006 σημείωσε αύξηση 8,7% έναντι αυξήσεων 6% και 0,7% που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Από τη σύγκριση των τιμών του Μάη 2006 με το Μάη του 2005, προκύπτει πως τα «ενεργεικά αγαθά» ακρίβυναν 30% και τα «ενδιάμεσα αγαθά» 5,3%. Οι επιπτώσεις στη λαϊκή κατανάλωση από τις ανατιμήσεις αυτές θα καταγραφούν και στον τιμάριθμο λιανικής, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για τον μήνα Ιούλη του 2006 θα σκαρφαλώσει στα επίπεδα του 3,5%.

Φοροέλεγχοι ΥΠΕΕ

Περισσότερους από 28.000 φοροελέγχους, έκαναν στο α' εξάμηνο του 2006 τα ελεγκτικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, από τους ελέγχους που έγιναν στο εν λόγω διάστημα, διαπιστώθηκε ότι περισσότερες από 12.000 επιχειρήσεις (ποσοστό 44%) έχουν υποπέσει σε διάφορες φορολογικές παραβάσεις. Στο ίδιο διάστημα οι έλεγχοι στη διακίνηση εμπορευμάτων ξεπέρασαν τις 34.000 με το ποσοστό φορο-παραβατικότητας να διαμορφώνονται σε 10%.

Πανηγυρισμοί για τα κέρδη της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο "να πανηγυρίζει". H πολιτική της είναι πράγματι επιτυχής, αφού βασικό κριτήριο για την πορεία της οικονομίας αποτελεί ο δείκτης των κερδών της πλουτοκρατίας. Αυτός, όπως και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πηγαίνει και τώρα όντως πολύ καλά!

Βεβαίως, από την άλλη, οι εργαζόμενοι που έλαβαν αύξηση 77 λεπτών την ημέρα υπό τα χειροκροτήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι άνεργες και οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα που διαπιστώνουν πως το εισόδημά τους μειώνεται δραματικά, δικαίως πρέπει να οργίζονται με τις διαπιστώσεις της κυβέρνησης, τις νέες απαιτήσεις των βιομηχάνων και την αντιλαϊκή αντιπολίτευση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ.

Δεν αρκεί η αγανάκτηση. Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο όταν οι λαϊκές δυνάμεις βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για τα δικαιώματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ