Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

Προαναγγελία ανατιμήσεων στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ από τον Γ. Αλογοσκούφη, μετά τη χτεσινή συνεργασία του με τον πρωθυπουργό

«Ικανοποιημένη» δηλώνει η κυβέρνηση για τα «επιτεύγματα» της πολιτικής της στον οικονομικό τομέα, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα για τα λαϊκά νοικοκυριά και εν γένει τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη (ανεργία, ακρίβεια, κλπ.) εντείνονται. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Φαίνεται πως η κυβέρνηση κρίνει την κατάσταση της οικονομίας αποκλειστικά με τα μάτια των μεγαλοεπιχειρηματιών (που βλέπουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους να διογκώνονται) και όχι των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων (που βιώνουν όλο και δυσκολότερα τα προβλήματα της καθημερινότητας).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η προβολή του κυβερνητικού έργου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κωδικοποιεί τα μέτρα που πήραν στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, των προτεραιοτήτων και των κάθε είδους νέων αξιώσεων που προβάλλουν ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες, κ.ά. Μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως «η εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας - της ανάπτυξης όλων των τομέων της - αλλά και η εξέλιξη της απασχόλησης και του προϋπολογισμού είναι ικανοποιητική».

Το για ποιον εννοούσε «ικανοποιητική» την κατάσταση της οικονομίας, ο υπουργός το αποκάλυψε αργότερα, όταν μιλώντας σε εκδήλωση επιχειρηματιών που οργάνωσε το Ελληνο-Ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε όχι μόνο στη μείωση των ελλειμμάτων, τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», τις μεταρρυθμίσεις «στην αγορά εργασίας», κλπ., αλλά και στο γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις (σ.σ.: χάρη στην υψηλή κερδοφορία που απολαμβάνουν) «καταλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη» (σ.σ.: στα Βαλκάνια), όπου έχουν επενδύσει 12 δισ. ευρώ.

Ερχονται ανατιμήσεις

Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο να έχουμε αναζωπύρωση της ακρίβειας από νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), ο υπουργός προσπάθησε να ξεφύγει στη λογική του «στρίβειν διά του αρραβώνος». Στα πλαίσια αυτά, είπε πως η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εφαρμογή του νόμου για τις πρώην «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς» (ΔΕΚΟ) και για το σκοπό αυτό την ερχόμενη βδομάδα συγκαλεί τη Διυπουργική Επιτροπή που θα πάρει και τις σχετικές αποφάσεις.

Ωστόσο, η αναφορά του πως «τίθεται θέμα εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΔΕΚΟ, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα», δεν προμηνύει τίποτε καλό για το λαό. Τη λυπητερή για ακόμη μία φορά θα πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα που στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πληρώσουν τα επιχειρηματικά πλάνα «εξυγίανσης» των πρώην ΔΕΚΟ και με νέες αυξήσεις τιμολογίων. Για το γεγονός αυτό προϊδέασε ακόμη και ο υπουργός Οικονομίας ισχυριζόμενος πως θέμα τιμολογίων «δεν τίθεται αυτή τη στιγμή»... Η κυβέρνηση συνηθίζει να χαρακτηρίζει ή να αποχαρακτηρίζει τις ...«ΔΕΚΟ» κατά τα καλά και συμφέροντα των ιδιωτών μεγαλομετόχων τους (σε επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, κ.ά.) ή ανάλογα με τις ανάγκες «δημοσιονομικής προσαρμογής», της λιτότητας που εκπορεύεται από την ΕΕ. Είτε τις βαφτίζουν «ΔΕΚΟ» είτε όχι, γεγονός είναι ότι τα σπασμένα τα φορτώνουν στα λαϊκά νοικοκυριά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος τα λαϊκά δικαιώματα (2008-11-25 00:00:00.0)
Σε αναζήτηση «στρατηγικών συμμάχων» (2007-01-27 00:00:00.0)
Ενεργοποιούνται οι αντιδραστικές διατάξεις (2006-01-19 00:00:00.0)
Εμβάθυνση της ιδιωτικοποίησης με κατάργηση της μονιμότητας (2005-11-01 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιήσεις και λιτότητα για τις ΔΕΚΟ (2004-06-17 00:00:00.0)
Κυβερνητικά ευχολόγια για «συγκράτηση» (2004-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ