ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΕΑΚ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
Η τρομοκρατία δεν περνάει

Ανακοίνωση της παράταξης για τα εντεινόμενα κρούσματα τραμπουκισμού σε βάρος υποψηφίων του συνδυασμού

Ο Μιχάλης Μοσχονάς
Ο Μιχάλης Μοσχονάς
Τους χυδαίους τραμπουκισμούς και τις απειλές που εκστομίζονται σε βάρος μελών της και ιδιαίτερα σε βάρος υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της, καταγγέλλει στο λαό της περιοχής η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Αγίου Παύλου - Ευαγγελίστριας».

Ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, και εκ νέου υποψήφιος της ΔΕΑΚ, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, ενώ η συγκεκριμένη υποψήφια της ΔΕΑΚ ήδη κινείται νομικά ενάντια στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς των τραμπουκισμών. Στο μεταξύ με επιστολή και φωτογραφικό υλικό θα ενημερωθούν τις επόμενες ημέρες όλα τα πολιτικά κόμματα.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε μόνο απειλητικά τηλεφωνήματα και συκοφαντία. Μετά ήρθαν οι φθορές σε ιδιωτική περιουσία. Τώρα οι προβοκάτορες προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: Ανέγραψαν χυδαία και απειλητικά συνθήματα με ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένη υποψήφια και ζωγράφισαν ένα μεγάλο σφυροδρέπανο στο πορτ μπαγκάζ της, θεωρώντας (μέσα στη βλακεία τους) ότι έτσι τη "στιγματίζουν". Μόνο που οι εποχές των "μιασμάτων" και των "συνοδοιπόρων" έχουν περάσει, ανεπιστρεπτί», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΑΚ. Και ξεκαθαρίζει πως είναι γελασμένοι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτών των πράξεων, αν νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να αποδυναμώσουν την αγωνιστική συμμαχία που εκφράζεται στο ψηφοδέλτιο της ΔΕΑΚ.

Επίσης ξεκαθαρίζει πως «η ΔΕΑΚ δεν είναι μια ευκαιριακή εκλογική σύμπραξη. Είναι συγκροτημένη μαζική παράταξη. Εκφράζει την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων στη βάση της αγωνιστικής δράσης για τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή λοιπόν η συμμαχία δε σπάει με τέτοιες πρακτικές». Και απευθυνόμενη στους δράστες, η ΔΕΑΚ τους διαβεβαιώνει ότι θα πληρώσουν ακριβά τις προβοκάτσιες που στήνουν: «Ο Οκτώβριος είναι κοντά. Η νέα, ακόμα πιο μεγάλη νίκη της ΔΕΑΚ στις επερχόμενες εκλογές θα είναι η πιο αποστομωτική απάντηση».

ΝΑΣ - ΔΑΣ
Πλατιά συσπείρωση στα ψηφοδέλτια συνεργασίας

Παράλληλα με τις καθημερινές εξορμήσεις, σε όλη τη χώρα διοργανώνονται εκδηλώσεις για την παρουσίαση των Διακηρύξεων και των πρώτων υποψηφίων

Αδιάκοπη είναι η δράση των υποψηφίων των δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών που στηρίζουν από κοινού το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Δίπλα στις καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες προστίθενται οι εκδηλώσεις για την παρουσίαση των Διακηρύξεων και την ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων που απαρτίζουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια.

Την περασμένη Δευτέρα, η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣΥ) Σερρών, με υποψήφια δήμαρχο την Φιλιώ Σαραντίδου, παρουσίασε την εκλογική της Διακήρυξη. Ανάμεσα στους πρώτους υποψήφιους που ανακοινώθηκαν είναι και οι: ΣΙΔΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Ειδικός Ορθοδοντικός, πρόεδρος Ερασιτέχνη Πανσερραϊκού και Φιλοζωικού Συλλόγου, ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δάσκαλος, ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Οδοντοτεχνίτης, ΚΑΡΤΑΛΗ ΓΙΩΡΓΙΑ, Διακοσμήτρια, υπάλληλος ΚΑΑΜΕΑ, ΤΡΟΧΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εργολάβος οικοδομών, ΔΑΛΙΣΚΑ ΕΛΕΝΗ, Δασκάλα, ΜΙΣΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Υπάλληλος Νοσοκομείου Σερρών, ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, εργαζόμενος στο Φυσικό Αέριο, μέλος της διοίκησης του Εργ. Κέντρου Σερρών, ΜΑΝΔΑΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Φοιτητής ΤΕΙ, μέλος ΔΣ της ΣΤΕΦ, ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Μαθηματικός, ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, Επαγγελματοβιοτέχνης, ΚΑΛΚΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, Οικοδόμος, ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ ΝΙΚΟΣ, Σιδηρουργός, ΤΣΑΜΤΣΙΔΗΣ ΣΩΤΟΣ, Ιστορικός, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΙΤΣΑ, μέλος ΔΣ της ΠΕΑΕΑ.

Στην Κάλυμνο

Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε στις 16/7 και στην Κάλυμνο, όπου στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ο γραμματέας της ΝΕ Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου Ρήγας Μικές παρουσίασε την υποψήφια δήμαρχο Καλύμνου, την Χαζηλάου Ρήγα Κατερίνα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας τον πανελλαδικό χαρακτήρα των προβλημάτων. Καταλήγοντας κάλεσε τους Καλύμνιους να στηρίξουν μαζικά τον αγωνιστικό συνδυασμό της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Καλύμνου» στις εκλογές.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Σήμερα, Τετάρτη 19 Ιούλη

- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, και ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, στις 6.30 π.μ., θα περιοδεύσουν στους εργάτες του δήμου στην καθαριότητα και στη 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο «ΠΙΤΣΟΣ».

- Στις 8 μ.μ., στο Αλσος Περιστερίου, συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης Περιστερίου», με θέμα «Ναρκωτικά και οι Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές», με ομιλητές τους Παναγιώτη Σοφό, υποψήφιο δήμαρχο Περιστερίου, και Ηλία Μιχαλαρέα, υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ.

- Στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9), συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενότητας Μαρουσιού» για την παρουσίαση της εκλογικής διακήρυξης και των πρώτων υποψήφιων του συνδυασμού, με ομιλητές τους Μπάμπη Ζιώγα, υποψήφιο δήμαρχο Μαρουσιού, και Αλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλο της ΝΑΣ.

- Στις 9.30 π.μ., περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

- Στις 7.30 π.μ., περιοδεία του Μπάμπη Βορτελίνου, υποψήφιου νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ, στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο.

- Στις 3 μ.μ. περιοδεία της Αγγελικής Σουλτανιά, υποψήφιας νομαρχιακής συμβούλου της ΝΑΣ, στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

- Στις 8 π.μ., περιοδεία του Βασίλη Δημόπουλου, υποψήφιου δημάρχου Καλλιθέας, στην ΕΥΔΑΠ (Περιφερειακά γραφεία Καλλιθέας).

- Παρουσίαση των πρώτων ονομάτων των υποψηφίων της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στα Τρίκαλα, από τον υποψήφιο δήμαρχο Τρικκαίων Γιώργο Καΐκη, σε συνέντευξη Τύπου, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Διβάνι».

- Η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Το γυναικείο ζήτημα και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 8 μ.μ., στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ. Θα μιλήσουν η Φιλιώ Σαραντίδου, υποψήφια δήμαρχος Σερρών της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», και η Τιμοθέα Ρακιτζή, υποψήφια νομάρχης Σερρών της ΝΑΣ.

Αύριο, Πέμπτη 20 Ιούλη

- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, θα περιοδεύσει στην Παλιά Κοκκινιά Πειραιά, στις 7 το βράδυ.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο λεγόμενος εθνικός διάλογος για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, με πιθανότερο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της τη μεθεπόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, δηλαδή το 2010. Ανεπίσημα, όμως, η σχετική συζήτηση κρατά περίπου δέκα χρόνια, οπότε και οι δυνάμεις που υπηρετούν το σύστημα διαπίστωσαν την «ανάγκη» δημιουργίας ισχυρών διοικητικών μηχανισμών που θα εξασφαλίζουν τα κριτήρια της οικονομικής σύγκλισης που θέτει η ΕΕ, αλλά και καλύτερα πλαίσια δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Η αρχή έγινε το 1998, με το νόμο περί αναγκαστικών συνενώσεων, τον «Καποδίστρια», ο οποίος έβαζε τα θεμέλια για τον «εκσυγχρονισμό του διοικητικού συστήματος», προδιαγράφοντας για τους δήμους το ρόλο «του αποτελεσματικού διαχειριστή της εξουσίας τους» και του «δυναμικού αποδοχέα νέου μεριδίου στην ανακατανομή της εξουσίας μεταξύ κέντρου και περιφέρειας». Η διαχείριση της εξουσίας (σ.σ. αντιλαϊκής εν προκειμένω) προϋποθέτει, όπως ομολογείται στο σχετικό νόμο, ότι «η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης».

Συνέχεια του παραπάνω «στόχου» είναι και η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία φαίνεται να μειώνει δήμους, περιφέρειες, να καταργεί ως έχουν τις νομαρχίες και να δημιουργεί νέα σχήματα συγκέντρωσης της εξουσίας που θα ασκούν μητροπολιτική διακυβέρνηση. Η θεσμοθέτηση ενός σχήματος μητροπολιτικού δήμου εντός του 2006 ήταν το πρώτο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο νέος αυτοδιοικητικός φορέας θα αναλάβει την υλοποίηση μιας σειράς λειτουργιών - όπως οικονομική ανάπτυξη, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, κοινωνική πολιτική, περιβάλλον, μεταφορές και πολιτική προστασίας και ασφάλειας.

Πρόκειται δηλαδή για ένα νέο λειτουργικό σχήμα που, με πιο ευέλικτους όρους, θα μπορεί να συνεργάζεται με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την άσκηση υπερτοπικών πολιτικών, στην κατεύθυνση που το κράτος - επιτελείο έχει χαράξει. Θα μπορεί με λίγα λόγια να εφαρμόσει την κυρίαρχη πολιτική επιλογή, χωρίς την αντίδραση επιμέρους δήμων ή νομαρχιών και τοπικών κινήσεων, κάτι που είχε «προβλέψει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν θεσμοθετούσε τον «Καποδίστρια», δηλώνοντας ότι «ο αντιπρόσωπος απομακρύνεται από το βλέμμα του αντιπροσωπευόμενου», ότι δηλαδή περιορίζεται έως μηδενίζεται ο λαϊκός έλεγχος.

Για το ΚΚΕ, για τις δημοτικές παρατάξεις που στηρίζει και δίνουν τη μάχη των εκλογών, το κύριο είναι η όποια διοικητική δομή να ενισχύει την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Το κύριο είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τα αποτελέσματα της όποιας ανάπτυξης εμφανίζεται στην ελληνική οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ