ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες, έρευνες και δίκες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επεκτάθηκαν χτες οι μάχες ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και πολεμιστές των Ταλιμπάν στην περιοχή Ανταρ της επαρχίας Γκάζνι. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο της αστυνομίας, τον οποίο επικαλέστηκε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», 4 αντάρτες σκοτώθηκαν. Στην ίδια περιοχή - η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες, με χιλιάδες ανθρώπων να έχουν μείνει άστεγοι - μια νάρκη έπληξε ένα στρατιωτικό όχημα. Ωστόσο, δεν είχε γίνει γνωστό έως χτες βράδυ σε ποιον αυτό ανήκε και αν σημειώθηκαν απώλειες.

Στις επαρχίες Χελμάντ και Πάκτικα, στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σκοτώθηκαν τρεις μαχητές των Ταλιμπάν, ενώ στη Χοστ τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες και ένας πολίτης.

Ακόμη, χτες, οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι «σκότωσαν κατά λάθος» έναν Αφγανό αστυνομικό.

Επίσης χτες, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Independent» (Λονδίνο), οι ισχυρισμοί ότι στρατιώτες των ΗΠΑ δολοφόνησαν εν ψυχρώ έξι άοπλους πολίτες απέκτησαν ακόμα περισσότερη αξιοπιστία μετά την αποκάλυψη περίπου 20 φωτογραφιών που απεικονίζουν τη σφαγή. Ο φωτογράφος, ο 34χρονος Ατιφ Αχμαντζάι, είπε ότι αρχικά νόμιζε πως οι Αμερικανοί «έριχναν στον αέρα». Ανακάλυψε ότι δεν το έκαναν όταν η χειρίστρια του πολυβόλου, ενός «Χάμβι», το έστρεψε σ' αυτόν. Εσκυψε. «Δύο άνθρωποι πίσω μου έπεσαν νεκροί». Ο Αχμαντζάι παρέδωσε την επομένη τις φωτογραφίες στην πρεσβεία των ΗΠΑ. «Τους είπα "δείτε τις φωτογραφίες. Είναι όλοι άοπλοι"». Ο στρατός των ΗΠΑ «διεξάγει έρευνα» για τη σφαγή. Το αποτέλεσμά της αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη βδομάδα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ήδη έδωσε μια πρόγευση της διαφαινόμενης προσπάθειας συγκάλυψης της σφαγής λέγοντας πως οι στρατιώτες νόμιζαν πως δέχονταν «πυρά από το πλήθος».

Παράλληλα, αυτές τις μέρες αρχίζει η δίκη του Ντέιβιντ Πασάρο, ο οποίος, πριν τρία χρόνια, είχε κατηγορηθεί ότι, στο πλαίσιο της ανάκρισης ενός Αφγανού, είχε γρονθοκοπήσει τον αιχμάλωτο τόσο που αυτός εξέπνευσε. Ο βασανιστής της CIA, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων με ειδικότητα νοσοκόμου, είναι ο πρώτος, και ο μόνος έως σήμερα, Αμερικανός πολίτης που δικάζεται (στη σχετική ασφάλεια της Βόρειας Καρολίνας) για «κακομεταχείριση» κρατουμένου στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

«Η Κούβα δεν είναι αποικία των ΗΠΑ»
  • Αποστομωτική δήλωση του προέδρου του Εθνικού Κοινοβουλίου της Λαϊκής Εξουσίας
  • Σε ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, υπάρχει η επιστολή σε τρεις γλώσσες και καλούνται όλοι να υπογράψουν

Οι Κουβανοί πολίτες δείχνουν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν στους ιμπεριαλιστές να πισωγυρίσουν τη χώρα τους

Associated Press

Οι Κουβανοί πολίτες δείχνουν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν στους ιμπεριαλιστές να πισωγυρίσουν τη χώρα τους
ΑΒΑΝΑ.--

Σαν φωτιά εξαπλώνεται η επιστολή των 400 διανοουμένων, επιστημόνων και καλλιτεχνών, όπως οι κάτοχοι του Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ, καθώς και προσωπικότητες όπως ο Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο Μανού Τσάο, ο Τζέιμς Πέτρας, ο Τσίκο Μπαρκέ, ο Ράμσεϊ Κλαρκ, ο Χουάν Γκέλμαν, ο Μάριο Μπεντέτι, ο Ιγνάσιο Ραμονέ, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Πάμπλο Γκουαγιασιμίν, ο Φρέι Μπέτο, ο Εδουάρδο Γκαλεάνο κ.ά. που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας.

Οι ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε, Μαρία Ρόχο, Λετίσια Σπίλερ, αλλά και οι Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα πρωταγωνιστές της ταινίας «Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας» για τον Τσε Γκεβάρα, η κάτοχος του Πούλιτζερ Αλίσια Γουόκερ, ο Τομ Μορέλο μέλος του ροκ γκρουπ «Audioslave» - που σημειωτέον έσπασε το εμπάργκο και ήταν το πρώτο αμερικανικό συγκρότημα που έδωσε συναυλία στην Αβάνα - συνυπογράφουν μαζί με εκατοντάδες άλλους την έκκληση, όπου τονίζεται: «...ενώπιον λοιπόν αυτής της αυξανόμενης απειλής ενάντια στην ανεξαρτησία και κυριαρχία ενός κράτους, της ειρήνης και της ασφάλειας στη Λατινική Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να αποτρέψουμε μία νέα επίθεση. Να την αποτρέψουμε με κάθε κόστος».

Associated Press

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, όπου υπάρχει η επιστολή σε τρεις γλώσσες και καλούνται όλοι να συμμετάσχουν σε αυτή την καμπάνια, μέχρι χτες το απόγευμα, δηλαδή λιγότερο από 24 ώρες μετά, περισσότεροι από 1.700 είχαν υπογράψει.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου της Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Λατινικής Αμερικής «Telesur», προειδοποίησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Κούβας και διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα γίνει κόλαση» και ότι το Ιράκ «θα φαντάζει ως παιδική χαρά»...

«Η Κούβα δεν είναι αποικία των ΗΠΑ» υπενθύμισε ο Ρικάρντο Αλαρκόν τονίζοντας ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Λευκός Οίκος με τις συνεχείς παρεμβάσεις του προέδρου Μπους, της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων είναι «να διεμβολήσει, να απειλήσει και να επιβάλλει την πολιτική της και την ηγεμονία της, όπως στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Κούβα»... «αλλά θα αποτύχει οικτρά, όπως στο παρελθόν». «Ολοι όσοι περίμεναν χάος ή έκαναν προπαγάνδα ότι κάτι τρομερό θα συνέβαινε λόγω της ασθένειας του Κάστρο ή ότι ο κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους, είδαν την πόρτα να κλείνει επάνω τους και τώρα τα χέρια τους θα πρέπει να έχουν πρηστεί» κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής, ευχαριστώντας συνάμα τους ηγέτες άλλων κρατών, οργανώσεις, κόμματα, προσωπικότητες και κυρίως τους λαούς «που έχουν κατακλύσει την Κούβα με μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης».

Οσο για την πορεία της υγείας του Φιντέλ που τόσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες... «ξέρουμε ότι θα γίνει σύντομα καλά, αλλά όχι αύριο. Οπως και να έχει, θα μας το πει», δήλωσε ο Ρομπέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ, ποιητής και διευθυντής της Εταιρείας Λογοτεχνών της Κούβας «Casa de las Americas», προσθέτοντας ότι «η ειρηνική αλλαγή φρουράς συντελέστηκε», τονίζοντας πως η προσδοκία της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Κούβα θα βυθιστεί σε χάος δεν επαληθεύτηκε, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Ελευθερία στους 5 Κουβανούς αγωνιστές

Στο μεταξύ, σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ατλάντα, όπου ανακλήθηκαν οι ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο και Ρενέ Γκονζάλες και διέταξαν επανάληψη της δίκης.

Παρότι στην 93 σελίδων απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστικοί είχαν παραδεχτεί την κακοδικία στην υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών και ανακάλεσαν τις ποινές που τους είχαν επιβληθεί οι 5 παραμένουν έγκλειστοι σε φυλακές των ΗΠΑ όπως τονίζει η επιτροπή για την απελευθέρωσή τους και καλεί όλους τους λαούς να απαιτήσουν για μία ακόμη φορά «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».

ΧΙΛΗ
Απεργία στα ορυχεία χαλκού

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Για δεύτερη ημέρα απεργούσαν χτες τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι της χιλιάνικης εταιρείας Escondida» («Εσκονδίδα»), στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χαλκού στον κόσμο, με μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

Η κινητοποίηση στην Εσκονδίδα, που παράγει πάνω από το 20% του χαλκού στη Χιλή (και 8% παγκοσμίως), μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, κοστίζει στην επιχείρηση 115-120 εκατ. δολάρια ημερησίως, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Οι εργαζόμενοι, την πρώτη ημέρα της απεργίας τους, έκαναν πορεία στην πόλη Αντοφαγκάστα και απέκλεισαν δρόμους για να παρεμποδίσουν τη διέλευση απεργοσπαστών.

Η «Εσκονδίδα», που ανήκει στην πολυεθνική «BHP Billiton», παράγει πάνω από 3.500 τόνους χαλκού την ημέρα, «πρόσφερε» αύξηση του μισθού 3% και επιδόματα που θα φθάνουν τις 21.500 δολάρια/εργαζόμενο. Η συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων ζητούσε, αντίστοιχα, 13% αύξηση και 29.600 δολάρια/εργαζόμενο. Ο πρόεδρός της Λουίς Τρονκόσο είπε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμενόταν να ξαναρχίσουν χτες, αλλά επί της ίδιας βάσης. Οπως εξήγησε ο συνδικαλιστής ηγέτης, οι ακραίες και βαριές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργάτες ανάγκασαν 57 εξ αυτών να συνταξιοδοτηθούν πριν δύο μήνες, καθώς βρέθηκε ότι έπασχαν από ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις και αμνησία...

Η κυβέρνηση Μπατσελέτ «τηρεί στάση αναμονής», σημείωσε χτες η εφημερίδα «Prensa Latina», καθώς αναμένει τις συνέπειες της απεργίας για την εθνική οικονομία.

«Αυτή είναι η πρώτη αληθινή απεργία στην ιστορία της εταιρίας», σημείωσε ο Πέδρο Μαρίν, εκπρόσωπος του συνδικάτου. «Δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, αλλά είμαστε έτοιμοι να επιμείνουμε».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Καταγγέλλει την απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα

«Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν. Αγρυπνούμε. Είμαστε σε ετοιμότητα». Τα παραπάνω τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, αναφερόμενα στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημειώνει τα παρακάτω:

«Εμείς τα μέλη του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, οι φίλοι της Κούβας και γενικά οι άνθρωποι καλής θέλησης, ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας προς το σοσιαλισμό, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατά της Δημοκρατίας της Κούβας, ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους-μέλους του ΟΗΕ.

Εκμεταλλευόμενος την ασθένεια του Φιντέλ Κάστρο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, κάλεσε με δήλωσή του "τον κουβανικό λαό να εργαστεί για τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα", δηλαδή για την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης και του σοσιαλιστικού συστήματος. Με τη χωρίς προσχήματα δήλωσή του, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, είναι φανερό ότι κατά τρόπο βάναυσο παραβιάζονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου που διέπουν τις σχέσεις των κρατών.

Αυτό σημαίνει ότι επιδίωξή του είναι να θέσει σε εφαρμογή κατά το συντομότερο δυνατόν το πλέον επιθετικό ιμπεριαλιστικό σχέδιο, που αναφέρεται στην Εκθεση της "Επιτροπής Αρωγής για μια ελεύθερη Κούβα", το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει: α) Την εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δηλαδή στους επιχειρηματίες των ΗΠΑ, των τηλεπικοινωνιών, της ηλεκτρικής ενέργειας, των συγκοινωνιών, των ορυχείων, της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, των ιατρικών υπηρεσιών και κάθε άλλου παραγωγικού και κερδοφόρου τομέα της οικονομίας, δηλαδή τη λαϊκή περιουσία του κουβανικού λαού, β) τη δομική ανασυγκρότηση με δανειοδότηση από το ΔΝΤ, από άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και από δωρητές κυρίως από την Κουβανική Κοινότητα του εξωτερικού, δηλαδή τη μαφία, γ) την ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης και τη σύσταση "Μεταβατικής Κυβέρνησης της Κούβας", για την οποία, σύμφωνα με την έκθεση, οι πρώτοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι, δ) την απαγόρευση της διαδοχής από τον Ραούλ Κάστρο στη θέση και στα δημόσια λαϊκά αξιώματα του προκατόχου του Φιντέλ Κάστρο αν και ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κούβας ότι: Ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Προέδρου σε περίπτωση αποχώρησής του για οποιονδήποτε λόγο μέχρι του χρόνου εκλογής του από το Εθνικό Κοινοβούλιο. Η απαγόρευση διαδοχής αποτελεί κήρυξη πολέμου σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Είναι βέβαιο ότι και το σχέδιο αυτό των ιμπεριαλιστών θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Ο κουβανικός λαός, οι επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις, οι επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης, συσπειρωμένοι με πίστη στο σοσιαλιστικό σύστημα που οικοδομούν συνεχίζουν το δημιουργικό τους έργο και την εκπλήρωση των προγραμμάτων τους χωρίς καθυστέρηση.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του. Το κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης ανάμεσα σε χώρες, λαούς και κινήματα είναι ισχυρό. Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών δε θα περάσουν. Αγρυπνούμε. Είμαστε σε ετοιμότητα».

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Αποχώρηση Νιγηριανών απ' τη χερσόνησο Μπακάσι

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Αρχισε χτες η αποχώρηση νιγηριανών στρατευμάτων απ' την πετρελαιοφόρο χερσόνησο Μπακάσι καθώς την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την εφαρμογή απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας της Χάγης, με την οποία ο έλεγχος της διαφιλονικούμενης μέχρι πρότινος περιοχής παραδίδεται στο Καμερούν. Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι της χερσονήσου Μπακάσι είναι Νιγηριανοί και αντιτίθενται στην εφαρμογή της απόφασης που εντάσσει πλέον την περιοχή εντός της εθνικής κυριαρχίας του Καμερούν. Ανακοίνωσαν έτσι τη συγκρότηση του «Κινήματος για την αυτοδιάθεση του Μπακάσι» και κηρύσσοντας παράλληλα την ανεξαρτησία της «Λαϊκής Δημοκρατίας Μπακάσι».

Η διεκδίκηση της πλήρους πετρελαίου χερσονήσου Μπακάσι είχε προκαλέσει στις αρχές της περασμένης δεκαετίας συγκρούσεις μεταξύ των στρατών Νιγηρίας-Καμερούν. Η προσφυγή τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε αποτέλεσμα την έκδοση απόφασης υπέρ του Καμερούν με βάση ...συμφωνία του 1913 μεταξύ των τότε αποικιοκρατικών δυνάμεων Βρετανίας-Γερμανίας. Η αποχώρηση των περίπου 3.000 Νιγηριανών στρατιωτών γίνεται υπό την επίβλεψη αξιωματούχων απ' τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ