Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Απεργία στα ορυχεία χαλκού

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Για δεύτερη ημέρα απεργούσαν χτες τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενοι της χιλιάνικης εταιρείας Escondida» («Εσκονδίδα»), στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χαλκού στον κόσμο, με μισθολογικά και άλλα αιτήματα.

Η κινητοποίηση στην Εσκονδίδα, που παράγει πάνω από το 20% του χαλκού στη Χιλή (και 8% παγκοσμίως), μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, κοστίζει στην επιχείρηση 115-120 εκατ. δολάρια ημερησίως, σύμφωνα με τη διοίκησή της. Οι εργαζόμενοι, την πρώτη ημέρα της απεργίας τους, έκαναν πορεία στην πόλη Αντοφαγκάστα και απέκλεισαν δρόμους για να παρεμποδίσουν τη διέλευση απεργοσπαστών.

Η «Εσκονδίδα», που ανήκει στην πολυεθνική «BHP Billiton», παράγει πάνω από 3.500 τόνους χαλκού την ημέρα, «πρόσφερε» αύξηση του μισθού 3% και επιδόματα που θα φθάνουν τις 21.500 δολάρια/εργαζόμενο. Η συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων ζητούσε, αντίστοιχα, 13% αύξηση και 29.600 δολάρια/εργαζόμενο. Ο πρόεδρός της Λουίς Τρονκόσο είπε ότι οι διαπραγματεύσεις αναμενόταν να ξαναρχίσουν χτες, αλλά επί της ίδιας βάσης. Οπως εξήγησε ο συνδικαλιστής ηγέτης, οι ακραίες και βαριές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργάτες ανάγκασαν 57 εξ αυτών να συνταξιοδοτηθούν πριν δύο μήνες, καθώς βρέθηκε ότι έπασχαν από ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις και αμνησία...

Η κυβέρνηση Μπατσελέτ «τηρεί στάση αναμονής», σημείωσε χτες η εφημερίδα «Prensa Latina», καθώς αναμένει τις συνέπειες της απεργίας για την εθνική οικονομία.

«Αυτή είναι η πρώτη αληθινή απεργία στην ιστορία της εταιρίας», σημείωσε ο Πέδρο Μαρίν, εκπρόσωπος του συνδικάτου. «Δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, αλλά είμαστε έτοιμοι να επιμείνουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ