Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μάχες, έρευνες και δίκες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επεκτάθηκαν χτες οι μάχες ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και πολεμιστές των Ταλιμπάν στην περιοχή Ανταρ της επαρχίας Γκάζνι. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο της αστυνομίας, τον οποίο επικαλέστηκε το «Ασοσιέιτεντ Πρες», 4 αντάρτες σκοτώθηκαν. Στην ίδια περιοχή - η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από πλημμύρες, με χιλιάδες ανθρώπων να έχουν μείνει άστεγοι - μια νάρκη έπληξε ένα στρατιωτικό όχημα. Ωστόσο, δεν είχε γίνει γνωστό έως χτες βράδυ σε ποιον αυτό ανήκε και αν σημειώθηκαν απώλειες.

Στις επαρχίες Χελμάντ και Πάκτικα, στο μεταξύ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σκοτώθηκαν τρεις μαχητές των Ταλιμπάν, ενώ στη Χοστ τραυματίστηκαν τρεις στρατιώτες και ένας πολίτης.

Ακόμη, χτες, οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν ότι «σκότωσαν κατά λάθος» έναν Αφγανό αστυνομικό.

Επίσης χτες, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Independent» (Λονδίνο), οι ισχυρισμοί ότι στρατιώτες των ΗΠΑ δολοφόνησαν εν ψυχρώ έξι άοπλους πολίτες απέκτησαν ακόμα περισσότερη αξιοπιστία μετά την αποκάλυψη περίπου 20 φωτογραφιών που απεικονίζουν τη σφαγή. Ο φωτογράφος, ο 34χρονος Ατιφ Αχμαντζάι, είπε ότι αρχικά νόμιζε πως οι Αμερικανοί «έριχναν στον αέρα». Ανακάλυψε ότι δεν το έκαναν όταν η χειρίστρια του πολυβόλου, ενός «Χάμβι», το έστρεψε σ' αυτόν. Εσκυψε. «Δύο άνθρωποι πίσω μου έπεσαν νεκροί». Ο Αχμαντζάι παρέδωσε την επομένη τις φωτογραφίες στην πρεσβεία των ΗΠΑ. «Τους είπα "δείτε τις φωτογραφίες. Είναι όλοι άοπλοι"». Ο στρατός των ΗΠΑ «διεξάγει έρευνα» για τη σφαγή. Το αποτέλεσμά της αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την επόμενη βδομάδα. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ήδη έδωσε μια πρόγευση της διαφαινόμενης προσπάθειας συγκάλυψης της σφαγής λέγοντας πως οι στρατιώτες νόμιζαν πως δέχονταν «πυρά από το πλήθος».

Παράλληλα, αυτές τις μέρες αρχίζει η δίκη του Ντέιβιντ Πασάρο, ο οποίος, πριν τρία χρόνια, είχε κατηγορηθεί ότι, στο πλαίσιο της ανάκρισης ενός Αφγανού, είχε γρονθοκοπήσει τον αιχμάλωτο τόσο που αυτός εξέπνευσε. Ο βασανιστής της CIA, πρώην μέλος των Ειδικών Δυνάμεων με ειδικότητα νοσοκόμου, είναι ο πρώτος, και ο μόνος έως σήμερα, Αμερικανός πολίτης που δικάζεται (στη σχετική ασφάλεια της Βόρειας Καρολίνας) για «κακομεταχείριση» κρατουμένου στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ