ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Θα «ερευνήσουν», λένε, εγκλήματα κατά Σέρβων της Κράινα

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.--

Οι εισαγγελίες της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ξεκίνησαν έρευνες μόλις χτες - και τουλάχιστον μία δεκαετία απ' τη φονική επιχείρηση «Καταιγίδα» κατά των Σέρβων της Κράινα στην Κροατία - για να διαπιστώσουν, τάχα, «εάν διαπράχτηκαν εγκλήματα πολέμου» σε βάρος Σέρβων αμάχων...

Αφορμή για το όψιμο ενδιαφέρον στάθηκε η πρόσφατη προβολή βίντεο-ντοκουμέντο απ' το σερβικό δίκτυο Β-92, όπου παρουσιάζονται μέλη της μονάδας του κροατικού στρατού «Μαύρα Μάμπα» και της μονάδας του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας «Χάμζε» να εκτελούν Σέρβους και να πυρπολούν σπίτια ομοεθνών τους στην περιοχή Ρούγιεβατς κοντά στην Γκλίνα και την Ντβορ στις 7 και 8 του Αυγούστου του 1995.

Σε ανακοίνωση της εισαγγελίας της Κροατίας αναφέρεται ότι με βάση την εξέταση της βιντεοταινίας υπάρχουν «βάσιμες υποψίες» ότι άγνωστοι, πιθανότατα μέλη του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στα χωριά Γκόρνι και Ντόνι Ζίροβατς στην Ντβορ, διέπραξαν αξιόποινες πράξεις, εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου και για την περαιτέρω διερεύνηση βρίσκεται σε άμεση επαφή με την εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπόρις Γκρούμπιεσιτς, απ' την πλευρά του, δήλωσε ότι άρχισε η συλλογή στοιχείων για εγκλήματα σε βάρος των Σέρβων από την Κράινα.

Πάντως, προχτές, και ο σερβικός κρατικός σταθμός RTS πρόβαλε σκηνές παρόμοιου μαγνητοσκοπημένου υλικού, όπου αυτή τη φορά εμφανίζεται ο διοικητής σώματος του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας Ατίφ Ντουντάκοβιτς να διατάσσει στρατιώτες να πυρπολήσουν σερβικά χωριά της Κράινα σε συνέχεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» στις 16 και 17 του Σεπτέμβρη του 1995.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Μετά τις άγριες μάχες στην πόλη Μουτούρ της Σρι Λάνκα που - σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς - κόστισαν τη ζωή 440 αμάχων, οι μαχητές της αυτονομιστικής οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ, ΕΕΛΑΜ, ήραν χτες τον αποκλεισμό του αρδευτικού καναλιού στο Μααβιλάρου, που αποτελούσε το πρόσχημα της επίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, χτες σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα με τρεις νεκρούς, περιλαμβανομένου ενός παιδιού.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από 800 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών που προκάλεσαν οι μουσώνες, οι οποίοι στοίχισαν επίσης το θάνατο 190 πολιτών. Επλήγησαν κυρίως τα κρατίδια Αντρα Πραντές, Γκουτζαράτ, Μαχαράστρα και Σατισγκάρ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Απαράδεκτη είναι η βία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές στο Νταρφούρ», δήλωνε χτες ο Μανουέλ ντα Σίλβα, συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Σουδάν, υπογραμμίζοντας ότι απ' την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας ανταρτών-στρατού τον περασμένο Μάη, έχουν πεθάνει περισσότεροι άμαχοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές απ' ό,τι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων... Τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενοι ανθρωπιστικών αποστολών έχουν σκοτωθεί στο Νταρφούρ το τελευταίο 15ήμερο.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Μπαν Κι-μουν, ζήτησε χτες απ' τον Ιάπωνα ομόλογό του, Τάρο Ασο, «περισσότερο διάλογο και όχι πιέσεις» έναντι της ΛΔ Κορέας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ερευνα σε βάρος της εταιρείας KBR, θυγατρικής του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού «Halliburton», ξεκίνησαν οι βρετανικές αρχές καθώς υπάρχουν υποψίες ότι δωροδόκησε για να κερδίσει συμβόλαια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια μονάδα φυσικού αερίου στη Νιγηρία, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεση 64 πυρκαγιών που καίνε δασώδεις εκτάσεις στη βορειοδυτική Γαλικία της Ισπανίας και απειλούν πόλεις και χωριά. Τρεις άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στις φλόγες, ενώ η αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους για εμπρησμό. Αγώνα για να περιορίσουν τις πυρκαγιές δίνουν επίσης η Βόρεια Πορτογαλία και η Καταλονία στη Βορειοανατολική Ισπανία, αναφέρει το BBC.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Αυξάνονται οι νεκροί στην Ινδονησία...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ-ΜΠΑΝΓΚΟΚ-ΠΕΚΙΝΟ.--

Ακόμη δύο 16χρονα παιδιά έπεσαν χτες θύματα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία, που πλέον είναι η χώρα που έχει πληγεί απ' την ασθένεια περισσότερο απ' οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο. Πρόκειται για ένα 16χρονο αγόρι, που απεβίωσε προχτές βράδυ στην Τζακάρτα, και μία 16χρονη που απεβίωσε σε νοσοκομείο της πόλης Τανγκεράνγκ. Τα θύματα της νόσου στην Ινδονησία ανέρχονται πλέον σε 44.

Παράλληλα, η ταϊλανδέζικη κυβέρνηση κήρυξε 29 επαρχίες της χώρας σε ζώνες κινδύνου όχι μόνο γιατί επανεμφανίζονται φορείς της νόσου σε ανθρώπους και ζωικό πληθυσμό για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες αλλά και για να εκταμιευτούν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις για χιλιάδες πτηνοτρόφους και αγρότες που πλήττονται απ' την ασθένεια.

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο επιβεβαιώθηκε ότι το πρώτο ανθρώπινο θύμα της γρίπης των πουλερικών στην Κίνα ήταν ένας 24χρονος στρατιώτης που απεβίωσε το Νοέμβρη του 2003 από τον ιό Η5Ν1. Ο ασθενής είχε τότε θεωρηθεί πως έπασχε από πνευμονία «άγνωστης προέλευσης». Πέθανε τέσσερις μέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και θεωρήθηκε πως ίσως έπασχε απ' το Σύνδρομο Οξύ Πνευμονικό Σύνδρομο, SARS, που είχε κάνει την εμφάνισή του εκείνη την περίοδο σε πολλά αστικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η διενέργεια πρόσφατων εξετάσεων σε ιστούς απ' τους πνεύμονες του 24χρονου έδειξε ως αιτία θανάτου τη γρίπη των πουλερικών αλλά και κατέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετώπιζε τουλάχιστον ως και πριν τρία χρόνια η Κίνα στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση επιδημιών.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαπιστώνουν τις διαφωνίες... .

BIENNH.--

Οι ατελέσφορες συναντήσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών συνεχίστηκαν και χτες στη Βιέννη με την «προστασία των μειονοτήτων» να είναι στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου ήταν απόντες. Μάλλον δικαιολογημένα, αρνήθηκαν να αυτο-υποβιβαστούν σε «μειονότητα» μέσα στην ίδια τους τη χώρα, όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά. Ο Μάρκο Γιάξιτις, εκπρόσωπος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, πρόσθεσε πως οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν «στο πλαίσιο πολιτικών και όχι τεχνικών συνομιλιών» για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου... Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από την έναρξη των συνομιλιών Σέρβων - Κοσσοβάρων Αλβανών τον περασμένο Φλεβάρη στη Βιέννη έχουν σημειωθεί στο Κοσσυφοπέδιο πάνω από 230 αιματηρές επιθέσεις κατά της σερβικής κοινότητας και άλλου μη αλβανικού πληθυσμού... Παρ' όλα αυτά, η αντιπροσωπεία Σέρβων από το Βελιγράδι συμμετείχε στο χτεσινό, ένατο κατά σειρά, γύρο συνάντησης στη Βιέννη με τους παρατρεχάμενους συμβούλους του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, να σπεύδουν σε Βελιγράδι και Πρίστινα για συναντήσεις με σκοπό τη γεφύρωση των διαφορών...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιμέτωπες με «αιμορραγικό πυρετό» οι αρχές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι αρχές της Τουρκίας αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ξέσπασμα αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας και του Κονγκό, με 20 νεκρούς φέτος. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, εκφράζονται φόβοι και για νέα κρούσματα της ασθένειας, η οποία προσιδιάζει στον Εμπολα. Η ασθένεια πλήττει κατά κύριο λόγο ζώα, ωστόσο μπορεί να προσβάλει και ανθρώπους. Μεταδίδεται μέσω των τσιμπουριών και είναι ενδημική σε τμήματα της Αφρικής, της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αίματος, του σάλιου ή του φτερνίσματος. Η ασθένεια προκαλεί ραγδαία μείωση των αιμοπεταλίων και, χωρίς άμεση ιατροφαρμακευτική φροντίδα, τα θύματα ενδέχεται να αιμορραγήσουν μέχρι θανάτου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν αναφερθεί σε έξι επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ανατολίας, σύμφωνα με τον δρα Οντέρ Εργκιονούλ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά. Εως τις 4 του Αυγούστου είχαν αναφερθεί 242 κρούσματα με 20 θανάτους, ξέσπασμα που είναι το χειρότερο από το 1944. Πάνω από το 90% των προσβληθέντων είχαν έρθει σε άμεση επαφή με ζώα.

Στο επίπεδο περιφερειακών σχέσεων, έφθασε χτες στην Αγκυρα για 4ήμερη επίσημη επίσκεψη ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Συνοδεύεται από 30μελή αντιπροσωπεία υπουργών, κυβερνητικών αξιωματούχων, μέλη της βασιλικής οικογένειας και 45 μεγαλοεπιχειρηματίες. Η χρονική συγκυρία δεν είναι τυχαία: Οι δύο πλευρές θα συνάψουν συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, εμπόριο, μεταφορές, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ