ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς ολοκληρωτικό πόλεμο

Διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων αποφάσισε η ισραηλινή ηγεσία, με την απόφαση να τίθεται άμεσα σε εφαρμογή

Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ προχωρούν σε διάταξη σε δρόμο του νοτίου Λιβάνου

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ προχωρούν σε διάταξη σε δρόμο του νοτίου Λιβάνου
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εντολή επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων έλαβε, νωρίς χτες το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Ασφαλείας. Τελικά, με 9 ψήφους υπέρ και 3 αποχές, το συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Αμυνας Περέτζ, που ουσιαστικά μετέφερε τις απόψεις της στρατιωτικής ηγεσίας, περί ανάγκης διεύρυνσης της χερσαίας εμπλοκής στο νότιο Λίβανο «προκειμένου πραγματικά να πληγεί καθοριστικά η υποδομή της "Χεζμπολάχ"».

Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ φέρεται να ήταν από εκείνους που είχε σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς είναι σαφές ότι διευρυμένη χερσαία εμπλοκή ισραηλινών δυνάμεων σε μάχες σώμα με σώμα με τους μαχητές της «Χεζμπολάχ» και άλλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο θα σημάνει και κατακόρυφη αύξηση των ισραηλινών απωλειών. Πόσο μάλλον, που σύμφωνα με ένα από τα μέλη του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, τον υπουργό Εμπορίου και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ελι Γισάι, μπορεί «η νέα αυτή φάση να κρατήσει πολύ περισσότερο και από 30 ημέρες». Χτες, πάντως, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, σκοτώθηκαν σε μάχες 11 Ισραηλινοί στρατιώτες. Επισήμως, η ισραηλινή πλευρά ανέφερε 14 «πληγέντες», χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ολμέρτ συνομίλησε τηλεφωνικώς με την Κοντολίζα Ράις, που, ορισμένες πηγές, έλεγαν ότι ζήτησε τουλάχιστον 3ήμερο «πάγωμα» της έναρξης των νέων επιχειρήσεων, μήπως δοθεί κάποιου είδους λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εντούτοις, το ενδεχόμενο «παγώματος» διαψεύστηκε στην πράξη, καθώς από νωρίς το βράδυ χτες, σειρές αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων περνούσαν μαζικά τα λιβανο-ισραηλινά σύνορα από την πόλη Μετούλα.

Αμεση εφαρμογή της απόφασης

Ταυτόχρονα, πλήθος εφέδρων συγκεντρωνόταν από το απόγευμα, τόσο στη Μετούλα όσο και στην πόλη Μανάρα. Ηδη, στο λιβανικό έδαφος βρίσκονται περί τους 10.000 στρατιώτες, ενώ άλλες 20 - 30 χιλιάδες έχουν ανακληθεί από την εφεδρεία τις προηγούμενες μέρες και εκτιμάται ότι μαζικά θα εισέλθουν στο νότιο Λίβανο.

Ενδεικτικό της αλλαγής στρατιωτικής τακτικής που επιχειρεί η ισραηλινή ηγεσία είναι ότι αντικατέστησε τον διοικητή των επιχειρήσεων. Τη θέση του αντιστρατήγου Ούντι Ανταμ κατέχει, από χτες, ο επίσης αντιστράτηγος Μοσέ Καπλίνσκι, που θεωρείται γνωστή φυσιογνωμία, καθώς ήταν διοικητής μονάδας κατά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982. Με την αλλαγή αυτή, εκτιμάται ότι η ισραηλινή ηγεσία προσπαθεί να κατευνάσει και τις επικρίσεις που δέχεται για τον τρόπο χειρισμού των επιχειρήσεων στο Λίβανο, καθώς είναι εμφανές ότι μετά από σχεδόν ένα μήνα πολέμου και παρά το αδιανόητο αιματοκύλισμα αμάχων, δεν έχουν πληγεί οι υποδομές της «Χεζμπολάχ».

Παράλληλα, με όλα αυτά, οι ισραηλινές αρχές ολοκλήρωναν, χτες, την εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, ενώ δεν αποκλειόταν να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1948 που εκκενώνεται, λόγω στρατιωτικής κλιμάκωσης, κάποια ισραηλινή πόλη. Χτες, περίπου 160 ρουκέτες της «Χεζμπολάχ» έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Δραματική κατάσταση σκληρότατες μάχες

Αδιάκοπες είναι οι αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις του νοτίου Λιβάνου αλλά και στα νότια προάστια της Βηρυτού. Χτες, μάλιστα, για πρώτη φορά, φυλλάδια κατά της «Χεζμπολάχ» έπεσαν και στην πρωτεύουσα. Σκληρές μάχες, σύμφωνα με αξιωματούχους της UNIFIL, μαίνονταν, κεντρικά, στο Λαμπουνέ, δυτικά στην Καντάρα και ανατολικά στο Χιάμ. Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τύρο και τη Σιδώνα, αλλά και η ανατολική και νότια κοιλάδα Μπεκάα.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Ματσγκάρα, στη νότια Μπεκάα, επλήγη το σπίτι στελέχους της «Χεζμπολάχ», όπου σκοτώθηκε ο ίδιος και η 6μελής οικογένειά του. Στόχος έγινε και ο παλαιστινιακός καταυλισμός Αϊν αλ Χίλουε, στη Σιδώνα, με 75.000 κατοίκους, όπου σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 6. Ισραηλινοί κομάντος προσγειώθηκαν με ελικόπτερα στο χωριό Καραγιέμπ, νοτιοανατολικά της Σιδώνας, όπου πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια, χωρίς να βρουν τίποτε πριν φύγουν. Από το απόγευμα και μετά, διαρκείς είναι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή Ακαρ, στο βόρειο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ βόμβες έπεσαν και δίπλα στις κηδείες που γίνονταν για τους 41 νεκρούς της πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τους βομβαρδισμούς, τη Δευτέρα το βράδυ στη Βηρυτό.

Η κατάσταση στο Λίβανο, πλέον, είναι τραγική. Η Τύρος είναι παντελώς αποκλεισμένη με το νερό να είναι το τελευταίο αγαθό που εξαντλείται, αφού ήδη δεν υπάρχουν φάρμακα, τρόφιμα αλλά ούτε δρόμοι διαφυγής. Σύμφωνα με τη δύναμη του ΟΗΕ, UNIFIL αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό, τα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα στο νότο αλλά και τη λιβανική πρωτεύουσα, δεν έχουν πλέον το υλικό και τις δυνατότητες να εργαστούν και προβλέπεται να αντέξουν μόνο μέχρι τα τέλη της τρέχουσας βδομάδας. Η ίδια η δύναμη του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει καμία βοήθεια, γιατί διαθέτει καύσιμα μόνο για τις επόμενες 48 ώρες, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει κανένα φορτίο καυσίμων να φτάσει στη χώρα.

Μήνυμα Νασράλαχ

«Να έρθουν στο Λίβανο γιατί τον ξέρουν καλά και εδώ θα γίνει για άλλη μια φορά ο τάφος τους», κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ απέρριψε κατηγορηματικά το γαλλο - αμερικανικό σχέδιο απόφασης, χαρακτηρίζοντάς το «άδικο» και ξεκαθάρισε ότι δε δέχεται καμία ξένη δύναμη «που δε θα γνωρίζει κανείς από πού θα παίρνει εντολές και θα λειτουργεί σαν δύναμη κατοχής».

Αντίθετα, υποστήριξε ανοιχτά το σχέδιο του πρωθυπουργού Σινιόρα για ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στο νότο, αποδεχόμενος και την εκεί παρουσία της UNIFIL ως έχει. Κάλεσε τον Σινιόρα να μην υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται και να επιμείνει στο σχέδιο που έχει, ήδη, παρουσιάσει εκ μέρους των λιβανικών δυνάμεων. Τέλος, κάλεσε τους Ισραηλινούς Αραβες κατοίκους του βορείου Ισραήλ, και κυρίως της Χάιφα, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «γιατί δε θέλουμε να χύνουμε αίμα αδελφών».

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα παράταση παίρνει η διαδικασία υιοθέτησης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει τις αραβικές πιέσεις, για να προσεταιριστεί περαιτέρω τις ηγεσίες της περιοχής και να ενισχύσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή, εγκαταλείποντας, σταδιακά, την αρχική της «σύμπνοια» με τις ΗΠΑ.

Μετά από έκτακτο συμβούλιο, στην Τουλόν, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και τον πρωθυπουργό, ο Γάλλος Πρόεδρος άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσει η χώρα του νέο ξεχωριστό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν αποδεχτεί, τελικά, τις τροποποιήσεις που προτείνονται από το Λίβανο και υποστηρίζονται από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι «θα ήταν ανήθικο στη συγκεκριμένη φάση να υπάρξει η οποιαδήποτε υπαναχώρηση από το αίτημα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός», σχολιάζοντας εμμέσως τις «επιφυλάξεις» των ΗΠΑ για τις προτεινόμενες, από τους Αραβες, τροποποιήσεις. Συμπλήρωσε, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην «τραγωδία που συντελείται στο Λίβανο», ότι το «αμερικανο-γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος είναι μια βάση εργασίας και σε αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από το Ισραήλ και από το Λίβανο, και οφείλουμε να τις λάβουμε υπ' όψιν, ιδιαίτερα του Λιβάνου, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ενότητα, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της χώρας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξήρε τη λιβανική πρόταση για ανάπτυξη 15.000 Λιβανέζων στρατιωτών στο νότιο Λίβανο, αμέσως μετά την ολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή, κίνηση που έχει συμφωνηθεί ότι θα υλοποιηθεί με τη συναίνεση και παράλληλο αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ». Η Βηρυτός και οι αραβικές ηγεσίες θέτουν ως όρο την ολική ισραηλινή αποχώρηση και ζητούν ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της τωρινής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL), δηλαδή δε θα έχει πολλούς άνδρες, ούτε θα φέρει βαρύ οπλισμό, ούτε φυσικά θα αναλάβει «να επιβάλει» τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ».

Σταθερή η Ουάσιγκτον

Σε μια προσπάθεια να «γεφυρώσει» τις διαφορετικές θέσεις, η Γαλλία φέρεται να πρότεινε στην Ουάσιγκτον μια δύναμη τύπου UNIFIL να αναπτυχθεί παράλληλα με το λιβανικό στρατό στο νότο, κατ' αρχάς ως πρώτο βήμα, και να εξεταστούν τα υπόλοιπα στη συνέχεια. Ο Λευκός Οίκος, όμως, αν και προσφέρθηκε «να εξετάσει την αραβική θέση», κατέστησε σαφές ότι «δε θεωρεί τον λιβανικό στρατό ικανό να αναλάβει μόνος του τον έλεγχο της περιοχής», εκτιμώντας ότι ούτε μια δύναμη τύπου UNIFIL μπορεί να τον βοηθήσει και επιμένοντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ισχυρή πολυάριθμη στρατιωτική δύναμη. Επίσης, στην Ουάσιγκτον δε φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο ολικής ισραηλινής αποχώρησης πριν την ανάπτυξη της διεθνούς κατοχικής δύναμης.

Ουσιαστικά, η θέση που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν αυτή που υιοθέτησε και η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ουέλς, που έφτασε, χτες, για δεύτερη φορά στη Βηρυτό μέσα σε λιγότερο από 5 μέρες, μετέφερε στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σινιόρα μήνυμα της ισραηλινής ηγεσίας ότι «αποκλείει κατηγορηματικά μια στρατιωτική της αποχώρηση πριν αναπτυχθεί ισχυρή διεθνής δύναμη στο νότιο Λίβανο». Ο Σινιόρα, λίγο νωρίτερα, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο διπλωματικό επίπεδο».

Υπό τις συνθήκες αυτές, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έλαβε νέα παράταση και ουδείς μπορούσε να προείπει με ακρίβεια αν, τελικά, θα τεθούν προς ψήφιση ένα ή δύο σχέδια ψηφίσματος. Πόσο μάλλον, δεν μπορούσε να προβλεφτεί πότε θα πραγματοποιηθεί.

Νέες επισκέψεις και εκκλήσεις

Με τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις να επανέρχονται στο προσκήνιο δριμύτερες, μετά την προσωρινή ύφεση της γαλλο-αμερικανικής «σύμπραξης», ο Χαβιέ Σολάνα μεταβαίνει εκ νέου στην περιοχή, εντός της βδομάδας. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, από το Τελ Αβίβ, καλούσε «τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να αδράξουν τις πολιτικές ευκαιρίες».

Με κοινή τους έκκληση, το Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών, η Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μεταρρυθμιστών ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας το αίτημά τους σε αυτά του Βατικανού και πολλών άλλων εκπροσώπων εκκλησιών. Από την άλλη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Τυνησίας, θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή, για να εξετάσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, μετά και την ανάκληση, εκατέρωθεν, των πρέσβεων.

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
«Αναβαθμίζεται» η χώρα με τη συμμετοχή στις «ειρηνευτικές αποστολές»!!!

Η Ελλάδα «οφείλει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές δυνάμεις», διότι «αυτό τη βοηθά να αναβαθμίζει και το ρόλο της»!«Κάθε χώρα που θέλει να αναπτύξει δυναμική στην εξωτερική της πολιτική, οφείλει να συμμετέχει στις ειρηνευτικές δυνάμεις». Οι παραπάνω δηλώσεις ανήκουν στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Β. Μεϊμαράκη, και αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει προαποφασίσει την αποστολή «ειρηνευτικής» κατοχικής δύναμης στο Λίβανο, αλλά θεωρεί ότι με τη συμμετοχή της στις εκστρατευτικές ιμπεριαλιστικές αποστολές ...αναβαθμίζεται ο διεθνής της ρόλος. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι μια δίκαιη ειρήνη, αλλά η αναβάθμιση του ρόλου της με τη συμμετοχή σε στρατό κατοχής που θα επιβάλει την ιμπεριαλιστική ειρήνη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΑΝΤ1» ο Β. Μεϊμαράκης ήταν κατηγορηματικός για τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, όταν της ζητηθεί να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη. Βέβαια, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» για τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει εκστρατευτικό στρατιωτικό σώμα στην περιοχή, υποστήριξε: «Ειρηνευτική δύναμη σημαίνει ότι έχει λήξει ο πόλεμος, ότι υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ότι υπάρχει ειρήνη και ότι υπάρχει αποδοχή της από τα δύο μέρη». Ο υπουργός γνωρίζει αλλά δεν ομολογεί ότι οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» λειτουργούν σαν στρατοί κατοχής στις περιοχές που αναπτύσσονται. Οπως επίσης γνωρίζει πως το «αμερικανο-γαλλικό σχέδιο για το Λίβανο» προβλέπει ότι η «πολυεθνική δύναμη» που θα αναπτυχθεί στην περιοχή θα έχει τη δυνατότητα της χρήσης των όπλων για την επιβολή της ...ειρήνης.

Ο υπουργός Αμυνας επίσης χαρακτήρισε αναγκαία την αποστολή «ειρηνευτικής δύναμης», ισχυριζόμενος ότι «όταν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να αναπτυχθεί μια ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα βοηθήσει στη διάρκεια του χρόνου να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση»...

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210.3305.219)
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια)
  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, συγκεντρώνοντας χρήματα. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα γραφεία της ΝΑΣ στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Υπεύθυνος: Γιάννης Κομνηνός, τηλ. 210.3302.078, 210.3301.106.
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντιισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, τηλέφωνο 210.5238.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210.5243.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 08.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.

«Ντρέπομαι για τα εγκλήματα του Ισραήλ»

Επιστολή Γερμανοεβραίας

«Ντρέπομαι σαν Γερμανίδα Εβραία για τα εγκλήματα του Ισραήλ: Στοχευμένοι φόνοι, καταπίεση και ταπείνωση του παλαιστινιακού πληθυσμού, αυθαίρετες απαλλοτριώσεις γης, καταστροφή της υποδομής, ανατίναξη σπιτιών, ασυγκράτητη κατασκευή τείχους, απάνθρωπες μηχανορραφίες και τώρα επιπλέον η καταστροφή του Λιβάνου».

Αυτά γράφει η Εβελιν Χεχτ-Γκαλίνσκι, κόρη του πρώην προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία, σε επιστολή της στη «Suddeutsihe Zeitung» του Μονάχου, αναδημοσιευόμενη στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (7 Αυγούστου).

Το Ισραήλ, συνεχίζει η επιστολογράφος, «θα μπορούσε να είχε κλείσει από μακρού ειρήνη με τη Συρία: με την επιστροφή των υψωμάτων του Γκολάν. Και τι γίνεται με τα ατομικά όπλα του Ισραήλ; Και τι γίνεται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που κάθε φορά μπλοκάρονται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ; Πού είναι η αντικειμενική θέση της γερμανικής πολιτικής, αντί τη μονόπλευρη κρίση της κατάστασης προς όφελος του Ισραήλ;».


Θ. Β.

Νέες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση - συγκέντρωση για τη μαύρη επέτειο της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, 10 Αυγούστου στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης. Διοργανωτές είναι η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Εβρου της ΕΕΔΥΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ.
  • Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, 10 Αυγούστου, στην Πτολεμαΐδα, στην κεντρική πλατεία το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, η ΝΑΣ και η ΔΑΣ.
  • Η Ενωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών - Εμπόρων Δήμου Πέτρας Μυτιλήνης, διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, Πέμπτη, 10 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Πέτρας, στη Μυτιλήνη. Θα μιλήσουν μέλη της παλαιστινιακής πρεσβείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ