Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Προς ολοκληρωτικό πόλεμο

Διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων αποφάσισε η ισραηλινή ηγεσία, με την απόφαση να τίθεται άμεσα σε εφαρμογή

Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ προχωρούν σε διάταξη σε δρόμο του νοτίου Λιβάνου

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ προχωρούν σε διάταξη σε δρόμο του νοτίου Λιβάνου
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Εντολή επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων έλαβε, νωρίς χτες το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός μετά από πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Ασφαλείας. Τελικά, με 9 ψήφους υπέρ και 3 αποχές, το συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Αμυνας Περέτζ, που ουσιαστικά μετέφερε τις απόψεις της στρατιωτικής ηγεσίας, περί ανάγκης διεύρυνσης της χερσαίας εμπλοκής στο νότιο Λίβανο «προκειμένου πραγματικά να πληγεί καθοριστικά η υποδομή της "Χεζμπολάχ"».

Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ φέρεται να ήταν από εκείνους που είχε σοβαρές επιφυλάξεις, καθώς είναι σαφές ότι διευρυμένη χερσαία εμπλοκή ισραηλινών δυνάμεων σε μάχες σώμα με σώμα με τους μαχητές της «Χεζμπολάχ» και άλλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο θα σημάνει και κατακόρυφη αύξηση των ισραηλινών απωλειών. Πόσο μάλλον, που σύμφωνα με ένα από τα μέλη του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, τον υπουργό Εμπορίου και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ελι Γισάι, μπορεί «η νέα αυτή φάση να κρατήσει πολύ περισσότερο και από 30 ημέρες». Χτες, πάντως, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, σκοτώθηκαν σε μάχες 11 Ισραηλινοί στρατιώτες. Επισήμως, η ισραηλινή πλευρά ανέφερε 14 «πληγέντες», χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ολμέρτ συνομίλησε τηλεφωνικώς με την Κοντολίζα Ράις, που, ορισμένες πηγές, έλεγαν ότι ζήτησε τουλάχιστον 3ήμερο «πάγωμα» της έναρξης των νέων επιχειρήσεων, μήπως δοθεί κάποιου είδους λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Εντούτοις, το ενδεχόμενο «παγώματος» διαψεύστηκε στην πράξη, καθώς από νωρίς το βράδυ χτες, σειρές αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων περνούσαν μαζικά τα λιβανο-ισραηλινά σύνορα από την πόλη Μετούλα.

Αμεση εφαρμογή της απόφασης

Ταυτόχρονα, πλήθος εφέδρων συγκεντρωνόταν από το απόγευμα, τόσο στη Μετούλα όσο και στην πόλη Μανάρα. Ηδη, στο λιβανικό έδαφος βρίσκονται περί τους 10.000 στρατιώτες, ενώ άλλες 20 - 30 χιλιάδες έχουν ανακληθεί από την εφεδρεία τις προηγούμενες μέρες και εκτιμάται ότι μαζικά θα εισέλθουν στο νότιο Λίβανο.

Ενδεικτικό της αλλαγής στρατιωτικής τακτικής που επιχειρεί η ισραηλινή ηγεσία είναι ότι αντικατέστησε τον διοικητή των επιχειρήσεων. Τη θέση του αντιστρατήγου Ούντι Ανταμ κατέχει, από χτες, ο επίσης αντιστράτηγος Μοσέ Καπλίνσκι, που θεωρείται γνωστή φυσιογνωμία, καθώς ήταν διοικητής μονάδας κατά την ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο το 1982. Με την αλλαγή αυτή, εκτιμάται ότι η ισραηλινή ηγεσία προσπαθεί να κατευνάσει και τις επικρίσεις που δέχεται για τον τρόπο χειρισμού των επιχειρήσεων στο Λίβανο, καθώς είναι εμφανές ότι μετά από σχεδόν ένα μήνα πολέμου και παρά το αδιανόητο αιματοκύλισμα αμάχων, δεν έχουν πληγεί οι υποδομές της «Χεζμπολάχ».

Παράλληλα, με όλα αυτά, οι ισραηλινές αρχές ολοκλήρωναν, χτες, την εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, ενώ δεν αποκλειόταν να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις σε διάφορες πόλεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από το 1948 που εκκενώνεται, λόγω στρατιωτικής κλιμάκωσης, κάποια ισραηλινή πόλη. Χτες, περίπου 160 ρουκέτες της «Χεζμπολάχ» έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Δραματική κατάσταση σκληρότατες μάχες

Αδιάκοπες είναι οι αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις του νοτίου Λιβάνου αλλά και στα νότια προάστια της Βηρυτού. Χτες, μάλιστα, για πρώτη φορά, φυλλάδια κατά της «Χεζμπολάχ» έπεσαν και στην πρωτεύουσα. Σκληρές μάχες, σύμφωνα με αξιωματούχους της UNIFIL, μαίνονταν, κεντρικά, στο Λαμπουνέ, δυτικά στην Καντάρα και ανατολικά στο Χιάμ. Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τύρο και τη Σιδώνα, αλλά και η ανατολική και νότια κοιλάδα Μπεκάα.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Ματσγκάρα, στη νότια Μπεκάα, επλήγη το σπίτι στελέχους της «Χεζμπολάχ», όπου σκοτώθηκε ο ίδιος και η 6μελής οικογένειά του. Στόχος έγινε και ο παλαιστινιακός καταυλισμός Αϊν αλ Χίλουε, στη Σιδώνα, με 75.000 κατοίκους, όπου σκοτώθηκαν 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 6. Ισραηλινοί κομάντος προσγειώθηκαν με ελικόπτερα στο χωριό Καραγιέμπ, νοτιοανατολικά της Σιδώνας, όπου πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια, χωρίς να βρουν τίποτε πριν φύγουν. Από το απόγευμα και μετά, διαρκείς είναι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή Ακαρ, στο βόρειο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ βόμβες έπεσαν και δίπλα στις κηδείες που γίνονταν για τους 41 νεκρούς της πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τους βομβαρδισμούς, τη Δευτέρα το βράδυ στη Βηρυτό.

Η κατάσταση στο Λίβανο, πλέον, είναι τραγική. Η Τύρος είναι παντελώς αποκλεισμένη με το νερό να είναι το τελευταίο αγαθό που εξαντλείται, αφού ήδη δεν υπάρχουν φάρμακα, τρόφιμα αλλά ούτε δρόμοι διαφυγής. Σύμφωνα με τη δύναμη του ΟΗΕ, UNIFIL αλλά και τον Ερυθρό Σταυρό, τα νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα στο νότο αλλά και τη λιβανική πρωτεύουσα, δεν έχουν πλέον το υλικό και τις δυνατότητες να εργαστούν και προβλέπεται να αντέξουν μόνο μέχρι τα τέλη της τρέχουσας βδομάδας. Η ίδια η δύναμη του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί πλέον να προσφέρει καμία βοήθεια, γιατί διαθέτει καύσιμα μόνο για τις επόμενες 48 ώρες, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει κανένα φορτίο καυσίμων να φτάσει στη χώρα.

Μήνυμα Νασράλαχ

«Να έρθουν στο Λίβανο γιατί τον ξέρουν καλά και εδώ θα γίνει για άλλη μια φορά ο τάφος τους», κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» σε νέο τηλεοπτικό του μήνυμα. Ο Σεϊκ Χασάν Νασράλαχ απέρριψε κατηγορηματικά το γαλλο - αμερικανικό σχέδιο απόφασης, χαρακτηρίζοντάς το «άδικο» και ξεκαθάρισε ότι δε δέχεται καμία ξένη δύναμη «που δε θα γνωρίζει κανείς από πού θα παίρνει εντολές και θα λειτουργεί σαν δύναμη κατοχής».

Αντίθετα, υποστήριξε ανοιχτά το σχέδιο του πρωθυπουργού Σινιόρα για ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στο νότο, αποδεχόμενος και την εκεί παρουσία της UNIFIL ως έχει. Κάλεσε τον Σινιόρα να μην υποκύψει στις πιέσεις που δέχεται και να επιμείνει στο σχέδιο που έχει, ήδη, παρουσιάσει εκ μέρους των λιβανικών δυνάμεων. Τέλος, κάλεσε τους Ισραηλινούς Αραβες κατοίκους του βορείου Ισραήλ, και κυρίως της Χάιφα, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «γιατί δε θέλουμε να χύνουμε αίμα αδελφών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ