Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη πολιτική

Η φωτιά στη χωματερή των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη, η διαρροή των επικίνδυνων υγρών υπολειμμάτων και οι επιπτώσεις που, όπως αποκαλύφθηκε, προέκυψαν σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αναδεικνύουν πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κατεξοχήν πολιτικό. Και αυτό ακριβώς επιχειρούν να κρύψουν πίσω από τον ανούσιο καυγά τους οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι οι ίδιοι που δεκαετίες τώρα συνειδητά καθυστερούν να δημιουργήσουν όλες τις αναγκαίες και σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ετσι, χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές παραμένουν σε λειτουργία σε όλη τη χώρα, ΧΥΤΑ έχουν κορεστεί και δε δημιουργούνται καινούριοι και σύγχρονοι, ενώ και οι σταθμοί βιολογικού καθαρισμού που υπάρχουν υπολειτουργούν. Από τις φωτιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στις χωματερές, όπως πρόσφατα στους Ταγαράδες, απελευθερώνονται τοξικοί ρύποι (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, κλπ.) που καταλήγουν στο έδαφος και στη συνέχεια περνούν στη τροφική αλυσίδα. Ταυτόχρονα, τα διασταλάζοντα υγρά (στραγγίσματα των σκουπιδιών) μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Το τίμημα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός που καταδικάζεται να ζει εκτεθειμένος στους κινδύνους της επικίνδυνης πολιτικής τους.

Σήμερα, με πρόσχημα την όξυνση του προβλήματος, η διαχείριση των απορριμμάτων δίνεται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, και μεθοδεύεται η προώθηση καταστροφικών μεθόδων όπως η καρκινογόνος καύση, με ευθύνη των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις, δήμαρχοι και νομάρχες, που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ.

Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, εγκαταλείπεται ο νομαρχιακός σχεδιασμός που προέβλεπε τη δημιουργία επιπλέον δύο ΧΥΤΑ πέρα από τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, που κι αυτός ξεκίνησε με καθυστέρηση 10 χρόνων. Μπαίνει στην άκρη η διαδικασία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και προκρίνεται η διαδικασία της καύσης με τη δημιουργία εργοστασίων μέσω Συμπράξεων με ιδιώτες. Μια μέθοδος που και θα επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές διοξινών, βαρέων μετάλλων, και θα κοστίσει ακριβά στις τσέπες των εργαζομένων που θα κληθούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν το σχεδιασμό - και εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός - και την υλοποίηση μιας πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων έξω από κάθε λογική ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Να παλέψουν για: Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό και την αποκατάσταση των βλαβερών συνεπειών από τη λειτουργία των χωματερών. Να τερματιστεί η λειτουργία όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών και άμεσα ν' αρχίσει το έργο απορρύπανσης, αποκατάστασης αλλά και ανάπλασης των επιβαρυμένων περιοχών. Τη δημιουργία των αναγκαίων ΧΥΤΑ, και παράλληλα των μονάδων μηχανικής επεξεργασίας και βιοσταθεροποίησης των οργανικών υπολειμμάτων διατροφής, των κέντρων διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή και των κεντρικών και τοπικών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Για όλα τα παραπάνω στις επικείμενες τοπικές εκλογές πρέπει και μπορούν οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν με την ψήφο τους τους εκφραστές της πολιτικής που εγκληματεί σε βάρος τους, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να δυναμώσουν τους αγωνιστικούς και ριζοσπαστικούς συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλους δημοκράτες αγωνιστές, οικολογικές ομάδες και Κινήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ