Πέμπτη 10 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα παράταση παίρνει η διαδικασία υιοθέτησης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει τις αραβικές πιέσεις, για να προσεταιριστεί περαιτέρω τις ηγεσίες της περιοχής και να ενισχύσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή, εγκαταλείποντας, σταδιακά, την αρχική της «σύμπνοια» με τις ΗΠΑ.

Μετά από έκτακτο συμβούλιο, στην Τουλόν, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά και τον πρωθυπουργό, ο Γάλλος Πρόεδρος άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσει η χώρα του νέο ξεχωριστό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν αποδεχτεί, τελικά, τις τροποποιήσεις που προτείνονται από το Λίβανο και υποστηρίζονται από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι «θα ήταν ανήθικο στη συγκεκριμένη φάση να υπάρξει η οποιαδήποτε υπαναχώρηση από το αίτημα της άμεσης κατάπαυσης του πυρός», σχολιάζοντας εμμέσως τις «επιφυλάξεις» των ΗΠΑ για τις προτεινόμενες, από τους Αραβες, τροποποιήσεις. Συμπλήρωσε, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην «τραγωδία που συντελείται στο Λίβανο», ότι το «αμερικανο-γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος είναι μια βάση εργασίας και σε αυτό υπάρχουν αντιδράσεις από το Ισραήλ και από το Λίβανο, και οφείλουμε να τις λάβουμε υπ' όψιν, ιδιαίτερα του Λιβάνου, προκειμένου να διαφυλαχτεί η ενότητα, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της χώρας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξήρε τη λιβανική πρόταση για ανάπτυξη 15.000 Λιβανέζων στρατιωτών στο νότιο Λίβανο, αμέσως μετά την ολική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή, κίνηση που έχει συμφωνηθεί ότι θα υλοποιηθεί με τη συναίνεση και παράλληλο αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ». Η Βηρυτός και οι αραβικές ηγεσίες θέτουν ως όρο την ολική ισραηλινή αποχώρηση και ζητούν ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της τωρινής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή (UNIFIL), δηλαδή δε θα έχει πολλούς άνδρες, ούτε θα φέρει βαρύ οπλισμό, ούτε φυσικά θα αναλάβει «να επιβάλει» τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ».

Σταθερή η Ουάσιγκτον

Σε μια προσπάθεια να «γεφυρώσει» τις διαφορετικές θέσεις, η Γαλλία φέρεται να πρότεινε στην Ουάσιγκτον μια δύναμη τύπου UNIFIL να αναπτυχθεί παράλληλα με το λιβανικό στρατό στο νότο, κατ' αρχάς ως πρώτο βήμα, και να εξεταστούν τα υπόλοιπα στη συνέχεια. Ο Λευκός Οίκος, όμως, αν και προσφέρθηκε «να εξετάσει την αραβική θέση», κατέστησε σαφές ότι «δε θεωρεί τον λιβανικό στρατό ικανό να αναλάβει μόνος του τον έλεγχο της περιοχής», εκτιμώντας ότι ούτε μια δύναμη τύπου UNIFIL μπορεί να τον βοηθήσει και επιμένοντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ισχυρή πολυάριθμη στρατιωτική δύναμη. Επίσης, στην Ουάσιγκτον δε φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο ολικής ισραηλινής αποχώρησης πριν την ανάπτυξη της διεθνούς κατοχικής δύναμης.

Ουσιαστικά, η θέση που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν αυτή που υιοθέτησε και η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ουέλς, που έφτασε, χτες, για δεύτερη φορά στη Βηρυτό μέσα σε λιγότερο από 5 μέρες, μετέφερε στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Σινιόρα μήνυμα της ισραηλινής ηγεσίας ότι «αποκλείει κατηγορηματικά μια στρατιωτική της αποχώρηση πριν αναπτυχθεί ισχυρή διεθνής δύναμη στο νότιο Λίβανο». Ο Σινιόρα, λίγο νωρίτερα, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο διπλωματικό επίπεδο».

Υπό τις συνθήκες αυτές, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έλαβε νέα παράταση και ουδείς μπορούσε να προείπει με ακρίβεια αν, τελικά, θα τεθούν προς ψήφιση ένα ή δύο σχέδια ψηφίσματος. Πόσο μάλλον, δεν μπορούσε να προβλεφτεί πότε θα πραγματοποιηθεί.

Νέες επισκέψεις και εκκλήσεις

Με τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις να επανέρχονται στο προσκήνιο δριμύτερες, μετά την προσωρινή ύφεση της γαλλο-αμερικανικής «σύμπραξης», ο Χαβιέ Σολάνα μεταβαίνει εκ νέου στην περιοχή, εντός της βδομάδας. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, από το Τελ Αβίβ, καλούσε «τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να αδράξουν τις πολιτικές ευκαιρίες».

Με κοινή τους έκκληση, το Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών, η Παγκόσμια Λουθηρανική Ομοσπονδία και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μεταρρυθμιστών ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας το αίτημά τους σε αυτά του Βατικανού και πολλών άλλων εκπροσώπων εκκλησιών. Από την άλλη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Τυνησίας, θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή, για να εξετάσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ, μετά και την ανάκληση, εκατέρωθεν, των πρέσβεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ