ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Εργατικός αναβρασμός

Από την απεργία στα ορυχεία Χαλκού στη Χιλή

Associated Press

Από την απεργία στα ορυχεία Χαλκού στη Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την ποινικοποίηση της απεργίας των εργαζομένων στα ορυχεία χαλκού επιζητά η ιδιοκτήτρια εταιρεία Εσκονδίδα, της οποίας κύριος μέτοχος είναι ο πολυεθνικός γίγαντας BHP Billiton, καθώς χτες ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της συνεχιζόμενης απεργίας και του αποκλεισμού των ορυχείων από τους απεργούς.

Η απεργία επ' αόριστο στα ορυχεία της Εσκονδίδα - η μεγαλύτερη εταιρεία χαλκού στον πλανήτη, καθώς παράγει το 8% της παγκόσμιας παραγωγής - ξεκίνησε πριν από 12 μέρες με αιτήματα την αύξηση κατά 13% των αποδοχών καθώς και την εργασιακή ασφάλεια. Οι διαπραγματεύσεις του συνδικάτου και της διοίκησης της Εσκονδίδα κατέρρευσαν μετά την εμμονή της εταιρείας να μην κάνει αποδεκτά τα αιτήματα. Ετσι, εδώ και τρεις μέρες απέκλεισαν τα ορυχεία, προκαλώντας το σταμάτημα της παραγωγής και την προσφυγή της Εσκονδίδα στα δικαστήρια.

Την ίδια στιγμή, η πρωτεύουσα Σαντιάγο έγινε το θέατρο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Υγεία που άρχισαν σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους, αύξηση της μοριοδότησης βάσει του υφιστάμενου νόμου και την υπογραφή μόνιμων συμβάσεων.

Οι διαδηλώσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας σημαδεύτηκαν από την καταστολή που εσχάτως συνηθίζει η κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους εργαζόμενους που είχαν προχωρήσει σε συμβολικές καταλήψεις κτιρίων και συνέλαβαν περισσότερους από δέκα. Σε άλλες εννέα συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια ανάλογων κινητοποιήσεων και στην πόλη Κονσεπσιόν.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι κερδίζουν τα δικαιώματά τους μόνο με αγώνα. Αυτή είναι η απάντηση και σήμερα. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, αντιθέτως θα διευρύνουμε τις κινητοποιήσεις σε πανεθνική κινητοποίηση μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», δήλωσε η Γκρασιέλα Κρους, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων - Confenats. Συμπληρώνοντας ότι την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει νέος γύρος κινητοποιήσεων, ενώ η έκβαση του αγώνα τους θα καταδείξει εάν τελικά θα προχωρήσουν σε γενική απεργία στις 3 Σεπτέμβρη ή πριν τα τέλη Αυγούστου.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Κατηγορηματική απόρριψη σύναψης εμπορικών συμφωνιών με ΗΠΑ

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Σύσσωμα, τα κύρια πολιτικά κόμματα και κινήματα που μετέχουν στο «Ευρύ Μέτωπο» αλλά και η ίδια η ηγεσία του κυβερνώντος Μετώπου, απέρριψαν το ενδεχόμενο της υπογραφής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου - TLC με τις ΗΠΑ. Το θέμα άνοιξε όχι τυχαία μετά τις πιέσεις - και έμμεσες απειλές - εκ μέρους των ΗΠΑ, διά μέσου της αντιπολίτευσης φυσικά, για την υπογραφή της TLC μετά την κατηγορηματική άρνηση του προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις επί του θέματος με τις ΗΠΑ.

Χτες με ανακοίνωσή της, η εθνική ηγεσία του Λαϊκού Συμμετοχικού Κινήματος - (MPP) που οι Τουπαμάρος αποτελούν το κύριο τμήμα του, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιουδήποτε είδους εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν μπορεί να υπάρξει ουδεμία παραχώρηση εκ μέρους της Ουρουγουάης όσον αφορά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η επίσημη ανακοίνωση του ΚΚ Ουρουγουάης αναφέρει ότι συμφωνίες αυτού του είδους με τις ΗΠΑ το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, να έχουν σφοδρές συνέπειες στην οικονομία και να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της κοινότητας του MERCOSUR.

Τέλος, και με ανακοίνωσή του και το Σοσιαλιστικό Κόμμα - (PS) απορρίπτει την προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας και επίσης δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Ταμπαρέ Βάσκες να αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες καθώς και στον υπουργό Οικονομικών Ρεϊνάλντο Γκαργκάνο που συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα πυρά καθώς ήταν ο πρώτος που απέρριψε την αμερικανική πρόταση, καθώς τόνισε ότι η TLC αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μια έκρηξη αερίου και η κατάρρευση μιας στοάς σε δύο ανθρακωρυχεία της Κίνας παγίδευσαν συνολικά 19 εργαζόμενους, μετέδωσε χτες το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα». Στο μεταξύ, «εκατομμύρια» Κινέζοι πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω ξηρασίας, την ώρα που χιλιάδες άλλοι μαζεύουν τα συντρίμμια των ζωών τους μετά το πλήγμα του τυφώνα «Σαομάι» στο νότο.

ΑΝΟΪ.-- Κατολίσθηση που προκάλεσαν σφοδρές βροχοπτώσεις κόστισαν τις ζωές οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννέα στην επαρχία Κάο Μπανγκ του Βόρειου Βιετνάμ, δήλωσαν αξιωματούχοι χτες Παρασκευή.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Ενας αποστρατευμένος στρατιώτης σκοτώθηκε χτες από φερόμενους ως αυτονομιστές σε χωριό του Κασμίρ, ενώ σε ανταλλαγή πυρών στην πρωτεύουσα του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Τζάις ε Μοχάμεντ».

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Μαίνονται οι μάχες στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα, όπου οι ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έχουν σκοτώσει πάνω από 500 αντάρτες τις τελευταίες τρεις ημέρες - στοιχείο που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί. Οι διαδηλώσεις για διακοπή των εχθροπραξιών και επαναφορά της ειρηνευτικής διαδικασίας στην πρωτεύουσα αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Η βοσνιακή αστυνομία συνέλαβε χτες δύο Σέρβους, κατοίκους Κροατίας εναντίον των οποίων εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης με κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου την περίοδο 1991-95. Συλληφθέντες είναι οι Σάβο Σαλιντρίτζα και Μίλαν Σούνταρ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Μια Ινδονήσια πέθανε και άλλες τρεις (ανάμεσά τους δύο κορίτσια 5 και 6 ετών) νοσηλεύονται με συμπτώματα όμοια με εκείνα της γρίπης των πτηνών. Οι γυναίκες είναι από την περιοχή Γκαρούτ της Δυτικής Ιάβας.

ΓΚΡΟΣΝΙ.-- Αξιωματούχοι της τσετσενικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν χτες πως ο Ακχμάντ Ουμάροφ, «μεγαλύτερος αδελφός» του ηγέτη των αυτονομιστών ανταρτών Ντόκου Ουμάροφ, παραδόθηκε ανταποκρινόμενος σε έκκληση της Μόσχας. Νωρίτερα, οι φιλορωσικές τσετσενικές αρχές είχαν πει πως επρόκειτο για το «νεότερο αδελφό» του Ουμάροφ, ενώ οι αυτονομιστές διέψευσαν την πληροφορία σαν «καθαρή προπαγάνδα».

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ - ΗΠΑ
Δυσαρέσκεια Αγκυρας

ΑΓΚΥΡΑ. --

Η τουρκική διπλωματία εξέφρασε χτες την έντονη ενόχλησή της για την έκκληση που διατύπωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκαταλείψει τον PKK τον ένοπλο αγώνα: η δήλωση αυτή, σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, είναι «παράδοξη ως ένα βαθμό» και πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση «αναμένει από την Ουάσιγκτον να κάνει πιο στέρεα βήματα αντί να δηλώνει το προφανές», σύμφωνα με την εφημερίδα Turkish Daily News.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα, λίγο πριν την 22η επέτειο των πρώτων επιθέσεων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία, ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπέγραφε ο Σον ΜακΚόρμακ σημείωνε πως η εκστρατεία ένοπλης βίας «πισωγυρίζει σε σημαντικό βαθμό τις φιλοδοξίες του Κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας».

Μάλιστα, ο Ταν προχώρησε τα πράγματα περαιτέρω: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν καλά τι είναι η τρομοκρατία. Αισθανόμαστε ευγνώμονες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες που, εξ υπαρχής, θεώρησαν αυτήν την οργάνωση ως τρομοκρατική και, από τη στιγμή εκείνη, εφάρμοσαν ανάλογες πολιτικές». Στη διπλωματική γλώσσα, η δήλωση αυτή αποτελεί έναν τρόπο προβολής των όλο και πιο έντονων «παραπόνων» της Αγκυρας προς την Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι ουσιαστικά «επιτρέπεται» στο ΡΚΚ να συνεχίζει να δρα από το έδαφος του κουρδικού θύλακα στο Ιράκ.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Σπέρνουν» υποψίες για «πυρηνική δοκιμή» απ' τη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.-

Νοτιοκορεάτες και Ιάπωνες αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες ρεπορτάζ του ABC πως, σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η ΛΔ Κορέας είναι στο στάδιο προετοιμασίας πυρηνικής δοκιμής. Αξιωματούχοι από αμφότερες χώρες είπαν πως δεν έχουν την παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο και εξέφρασαν επιφυλάξεις για την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου που επανέλαβε το ρεπορτάζ λέγοντας πως πρόκειται «για ρεαλιστική πιθανότητα» πυραυλικής δοκιμής λόγω «ύποπτης κίνησης οχημάτων» σε «ύποπτο πεδίο δοκιμών» στη βορειοανατολική ΛΔ Κορέας...

Το ίδιο διάστημα, η βορειοκορεατική «Επιτροπή Ειρηνικής Επανένωσης της Πατρογονικής Γης» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της πως οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για πυρηνικό και πυραυλικό αφοπλισμό της Πιονγκ-Γιανγκ είναι «υποκριτικές απ' τη στιγμή που ο αμερικανικός στρατός έχει αποθηκεύσει βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε βάσεις του» στη Νότια Κορέα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ