Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Κατηγορηματική απόρριψη σύναψης εμπορικών συμφωνιών με ΗΠΑ

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Σύσσωμα, τα κύρια πολιτικά κόμματα και κινήματα που μετέχουν στο «Ευρύ Μέτωπο» αλλά και η ίδια η ηγεσία του κυβερνώντος Μετώπου, απέρριψαν το ενδεχόμενο της υπογραφής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου - TLC με τις ΗΠΑ. Το θέμα άνοιξε όχι τυχαία μετά τις πιέσεις - και έμμεσες απειλές - εκ μέρους των ΗΠΑ, διά μέσου της αντιπολίτευσης φυσικά, για την υπογραφή της TLC μετά την κατηγορηματική άρνηση του προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις επί του θέματος με τις ΗΠΑ.

Χτες με ανακοίνωσή της, η εθνική ηγεσία του Λαϊκού Συμμετοχικού Κινήματος - (MPP) που οι Τουπαμάρος αποτελούν το κύριο τμήμα του, απορρίπτει κατηγορηματικά οποιουδήποτε είδους εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν μπορεί να υπάρξει ουδεμία παραχώρηση εκ μέρους της Ουρουγουάης όσον αφορά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η επίσημη ανακοίνωση του ΚΚ Ουρουγουάης αναφέρει ότι συμφωνίες αυτού του είδους με τις ΗΠΑ το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν είναι συρρίκνωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, να έχουν σφοδρές συνέπειες στην οικονομία και να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της κοινότητας του MERCOSUR.

Τέλος, και με ανακοίνωσή του και το Σοσιαλιστικό Κόμμα - (PS) απορρίπτει την προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας και επίσης δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Ταμπαρέ Βάσκες να αναζητήσει άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες καθώς και στον υπουργό Οικονομικών Ρεϊνάλντο Γκαργκάνο που συγκεντρώνει σχεδόν όλα τα πυρά καθώς ήταν ο πρώτος που απέρριψε την αμερικανική πρόταση, καθώς τόνισε ότι η TLC αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ