Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δημόσια αμφισβήτηση από τη μουσουλμανική κοινότητα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι πρώτοι που άρχισαν δημοσίως να αμφισβητούν την «αποκάλυψη της συνωμοσίας» των βρετανικών αρχών, είναι οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Βρετανία, κοινότητα που έτσι κι αλλιώς έχει γίνει στόχος όχι μόνο των βρετανικών αρχών.

Η σύλληψη των 24 ανθρώπων και η συνεχιζόμενη κράτηση 23 εξ αυτών έχει βασιστεί εν πολλοίς σε ισχυρισμούς και διαρροές της Αστυνομίας χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν παρουσιαστεί στοιχεία, δηλώνουν αρκετά ηγετικά στελέχη οργανώσεων της μουσουλμανικής κοινότητας στο «Ιντερ Πρες Σέρβις» (IPS) και συμπληρώνουν ότι το γεγονός αυτό και μόνο καταδεικνύει ότι η Αστυνομία δε διαθέτει στοιχεία, αλλά τα αναζητεί. «Ο φόβος μου είναι ότι η όλη επιχείρηση της προηγούμενης Πέμπτης δεν έχει καμία βάση. Η Αστυνομία δεν έχει βρει ούτε στοιχεία ούτε υγρά εκρηκτικά», δηλώνει ο Γκιγιασουντίν Σιντίκι στο IPS και καταλήγει: «Πολύ περισσότερο δε ότι κανείς εκ των υπόπτων που φέρονταν ικανοί να πραγματοποιήσουν κάποια τρομοκρατική επίθεση δεν είχε αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο».

Εντούτοις, η υπόθεση παραμένει πρώτο θέμα στα δελτία και το διεθνή Τύπο και ενισχύεται πάντα με σενάρια. Το Πακιστάν μάλιστα είναι μία πηγή τροφοδότησης σεναρίων, πιθανώς για να μπορέσει ο Μουσάραφ να προσφέρει καλές υπηρεσίες σε Μπους και Μπλερ, όπως σημειώνουν αναλυτές στην πακιστανική εφημερίδα «Dawn». Ετσι, χτες, στελέχη της πακιστανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας πως ο βασικός σχεδιαστής της τρομοκρατικής συνωμοσίας - το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό - βρίσκεται αμέσως μετά τους Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι στην ιεραρχία της «Αλ Κάιντα». Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η πακιστανική κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους επικεφαλής της συμμαχίας στο Αφγανιστάν πως το πρόσωπο αυτό βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. «Η περιοχή δράσης του είναι η επαρχία Κουνάρ», στα σύνορα με το Πακιστάν, ανέφεραν.

Στο μεταξύ, η βρετανική Αστυνομία δήλωσε ότι εντόπισε βαλίτσα με υλικά για την κατασκευή βόμβας. Η βαλίτσα εντοπίστηκε στην περιοχή Χάι Ουάικομπ, στο Μπάκιγχαμσάιρ, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Παράλληλα, στο παιχνίδι μπήκαν και οι Γερμανοί, καθώς ο αρχηγός της γερμανικής εγκληματολογικής υπηρεσίας (BKA) Γεργκ Τσίρκε δήλωσε πως οι δύο βαλίτσες που περιείχαν βόμβες και βρέθηκαν σε αμαξοστοιχίες στη Γερμανία είναι πιθανό να σχετίζονταν με τρομοκρατική επίθεση. Οι βόμβες βρέθηκαν σε σταθμούς του Κόμπλεντς και του Ντόρτμουντ, τον Ιούλη!

Προσφυγή στη δικαιοσύνη της κυβέρνησης Μπους;

Στα ομοσπονδιακά δικαστήρια αναμένεται να προσφύγει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για να ανατρέψει την απόφαση της δικαστή του Ντιτρόιτ, Αννα Ντιγκς Τέιλορ, που διέταξε να σταματήσουν ως αντισυνταγματικές οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, οι οποίες γίνονταν με απόφαση της κυβέρνησης Μπους, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας.

«Το πρόγραμμα αυτό είναι ουσιώδες εργαλείο των υπηρεσιών Πληροφοριών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει τη συνέχιση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων όσο εκκρεμεί η υπόθεση στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Η δικαστής Αννα Ντιγκς Τέιλορ αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφώνων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αμερικανών πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) χωρίς εισαγγελικό ένταλμα συνιστά υπέρβαση των προεδρικών εξουσιών και παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με την απόφαση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπερέβη τις εξουσίες του», τονίζεται στην πολυσέλιδη απόφαση του δικαστηρίου, που δίνει μάλιστα εντολή «οι παρακολουθήσεις να διακοπούν αμέσως».

Οι τηλεφωνικές υποκλοπές ξεκίνησαν μετά την 11η Σεπτέμβρη και το αποκάλυψαν οι «New York Times» τον περασμένο Δεκέμβρη. Εκτοτε πολλές ενώσεις πολιτών για τα ατομικά δικαιώματα προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να σταματήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ