Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Οι πρόσφυγες στο στόχαστρο

Πρόσφυγες στα Κανάρια νησιά, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο

Associated Press

Πρόσφυγες στα Κανάρια νησιά, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Το «φρούριο» Ευρώπη έχει πλέον κλείσει ερμητικά πόρτες και παράθυρα και οι οικονομικοί, κυρίως, πρόσφυγες εξακολουθούν να γίνονται έρμαια των διαθέσεων του καιρού αλλά και των ιθυνόντων.

Μια μέρα μετά την απέλαση 160 προσφύγων από το Μάλι, οι Αρχές των Καναρίων Νήσων σήμαναν συναγερμό, δηλώνοντας ότι δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν την κατάσταση, αφού περισσότεροι από 16.000 έχουν φτάσει στα Κανάρια Νησιά από τις αρχές του 2006, αριθμός υπερτριπλάσιος του συνολικού αριθμού για το 2005. Ο περιφερειακός κυβερνήτης Μάρτιν Μένις κάλεσε τις Αρχές στη Μαδρίτη να πραγματοποιήσουν επείγουσα σύσκεψη για την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας. «Βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη στέγαση και ιατρική φροντίδα των μεταναστών. Τα πάντα έχουν όρια και κάθε φορά στενεύουν. Αυτή τη φορά πιστεύω ότι φθάσαμε τα όρια», τόνισε ο Μάρτιν Μένις, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα της Ισπανίας, η ΕΕ σκοπεύει να εγκαινιάσει περιπολίες γύρω από τα Κανάρια Νησιά και στα ανοιχτά της Αφρικής, για να περιορίσει την άφιξη... «λαθρομεταναστών», όπως τους αποκαλούν. Ομως, για τον Μάρτιν Μένις ακόμη και αυτό το σχέδιο είναι ανεπαρκές για την επιτήρηση τόσο μεγάλης ζώνης στην Αφρική. Καλεί, λοιπόν, τη Μαδρίτη να συστήσει κέντρο διαχείρισης της κρίσης με τη συμμετοχή των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Αμυνας προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ομαλή» έξωση 504 μεταναστών - προσεχώς απελάσεις

Τουλάχιστον 500 άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της γαλλικής αστυνομίας (CRS) έκαναν χτες έξωση από ένα πρώην πανεπιστημιακό κτίριο πάνω από 504 μεταναστών και συνέλαβαν τουλάχιστον 49 εξ αυτών.

Το πανεπιστημιακό κτίριο, στο προάστιο Κασάν, όπου εκτιμάται ότι υπήρχε «η μεγαλύτερη κατάληψη της Γαλλίας», ήταν γεμάτο με οικονομικούς μετανάστες, δεκάδες εκ των οποίων θα απελαθούν, σύμφωνα με ανακοινωθέν των γαλλικών αρχών. Με απίστευτο κυνισμό, οι γαλλικές Αρχές πρόβαλαν «ανθρωπιστικά» κίνητρα για την έξωση: την αποτροπή νέων πυρκαγιών, όπως αυτές που είχαν σημειωθεί το 2005, με αποτέλεσμα δεκάδες μετανάστες (48, επισήμως) να βρουν το θάνατο. Για τους 200 από τους μετανάστες, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι «διαθέτουν δωμάτια σε ξενοδοχεία» ως προσωρινή στέγη.

Αντί να βελτιωθούν οι συνθήκες για τα φθηνά εργατικά χέρια της «πολιτισμένης» Γαλλίας, η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής σκηνής και δυνητικός υποψήφιος Πρόεδρος, υιοθετεί μια όλο και πιο σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, καλώντας για απαγόρευση της εισροής μεταναστών, σκληρότερες ποινές σε βάρος μεταναστών, και πολλές περισσότερες απελάσεις σε βάρος όσων «βρίσκονται παράνομα» στη χώρα.

Οι τοπικές αρχές στο Κασάν υποστήριξαν ότι η χτεσινή επιχείρηση εξελίχθηκε «ομαλά»: Ο Μπερνάρ Τομασινί, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε πως «δεν υπήρξαν συγκρούσεις, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, δε χύθηκε αίμα. Το προσωπικό των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν πολύ προσεκτικό». Παρά τους ισχυρισμούς του, όμως, το δίκτυο Εκπαίδευση Χωρίς Σύνορα, μια μη - κυβερνητική οργάνωση, που βοηθά τους μετανάστες που κινδυνεύουν με απέλαση, ανέφερε ότι υπήρξε αντίσταση. Ορισμένοι ταμπουρώθηκαν στο κτίριο και απομακρύνθηκαν βίαια, ενώ παιδιά ακούγονταν να κλαίνε σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρση περιοριστικών μέτρων για τις κατασχέσεις(2013-07-13 00:00:00.0)
Χωρίς περίθαλψη οι «παράνομοι» μετανάστες(2012-08-18 00:00:00.0)
Αντισυνταγματική η απέλαση μόνο με άσκηση δίωξης(2010-10-22 00:00:00.0)
Σαν αδέσποτα σκυλιά(2005-08-06 00:00:00.0)
Νέα τραγωδία με θύματα μετανάστες(2004-08-14 00:00:00.0)
Εξάντληση σκληρότητας στους μετανάστες(1996-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ