ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Θεριεύει το κίνημα αλληλεγγύης

Ξεπερνούν τις 23.000 οι υπογραφές

ΑΒΑΝΑ.--

Την παραδειγματική σιωπή της Δύσης στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα κατήγγειλε με συνέντευξή του στην «Πρένσα Λατίνα» ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτή τη σιωπή ως αντανάκλαση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των χωρών αυτών.

Η στάση αυτή είναι αναίσχυντη δήλωσε επίσης ο Τσόμσκι εφιστώντας συνάμα την προσοχή στις νέες απειλές της Ουάσινγκτον και ειδικά στο κρυφό κεφάλαιο του νέου σχεδίου που εκπόνησε στα τέλη Ιούνη, η Επιτροπή Αρωγής για την Ελευθερία στην Κούβα υπό την ηγεσία της Κοντολίζα Ράις, που κατά τον Τσόμσκι ενδεχομένως εμπεριέχει και τα σχέδια μία πιθανής στρατιωτικής επέμβασης.

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συντρίψουν την Κούβα» διαβεβαίωσε ο Τομάς Μπόρχε, ο μοναδικός εν ζωή συνιδρυτής των Σαντινίστας της Νικαράγουας και βουλευτής σήμερα του FSLN, καταγγέλλοντας συνάμα τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και συνυπογράφοντας την επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών που ζητούν «σεβασμό της κυριαρχίας της Κούβας» και καταγγέλλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στους περισσότερους των 23.000 υπογραφόντων - στην ιστοσελίδα www.porcuba.org - περιλαμβάνεται επίσης ο ποιητής της Βενεζουέλας Λουίς Μπρίτο, που σε δηλώσεις του εμφανίστηκε βέβαιος ότι όλες οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον και οι απειλές της δεν πρόκειται να διαλύσουν την Επανάσταση καθώς είναι προϊόν όχι λίγων αλλά δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Αντίσταση κατά της ιμπεριαλιστικής επίθεσης»

Επίσκεψη στη Συρία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος Τσάβες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Η Συρία κι η Βενεζουέλα μοιράζονται τις ίδιες ακράδαντες θέσεις και την αντίσταση κατά της ιμπεριαλιστικής επίθεσης», τόνισε ο Ούγο Τσάβες σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, κατά τη διάρκεια της 72ωρης επίσκεψής του στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η τελευταία περιοδεία του Τσάβες, στο πλαίσιο και της προώθησης της υποψηφιότητας της Βενεζουέλας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ξεκίνησε από την Κίνα, στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Μαλαισία και σήμερα επισκέπτεται την Αγκόλα.

Ο Ούγο Τσάβες, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», υπενθύμισε στους Σύρους αξιωματούχους τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και διαβεβαίωσε τη συριακή ηγεσία για την αμέριστη αλληλεγγύη της Βενεζουέλας ενώπιον των επιθετικών βλέψεων των ΗΠΑ, ενώ κάλεσε για ειρήνη και σεβασμό της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των κρατών. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο Ούγο Τσάβες τόνισε: «Ο καιρός μας θα σταθεί μάρτυρας του τέλους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού», δείχνοντας με ένα στυλό - λέιζερ στο χάρτη τις χώρες στις οποίες έχει επέμβει στρατιωτικά η Ουάσιγκτον ή τις κυβερνήσεις για των οποίων την ανατροπή έχουν συμβάλλει οι ΗΠΑ την τελευταία 50ετία.

«Τίποτε δεν μπορεί να ισοφαρίσει τα ναζιστικά εγκλήματα που έχει διαπράξει το Ισραήλ στο Λίβανο και στους Παλαιστινίους», δήλωσε ο Τσάβες, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, και κατέληξε πως το Ισραήλ οφείλει ν' αποσύρει τις δυνάμεις του από τη γειτονική χώρα, καθώς κι από τα υψώματα του Γκολάν που έχει καταλάβει στη Συρία από το 1967.

Από την πλευρά του ο Σύρος Πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό έδαφος και απέρριψε την προοπτική της «παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ», όπως την αποκάλεσε και κατέληξε ότι προωθεί τη συνεργασία «νότου - νότου» διαμέσου του πολιτικού συντονισμού σε πολύ υψηλά πολιτικά κλιμάκια. Παράλληλα, Συρία και Βενεζουέλα υπέγραψαν μία σειρά συμφωνιών, οικονομικής φύσης και κυρίως όσον αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου στη Συρία.

Στη Βενεζουέλα εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Καράκας με το Μπολιβαριανό Μπλοκ, Χουάν Μπαρέτο, ο δήμος θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση δύο ιδιωτικών γηπέδων γκολφ ώστε να ανεγερθούν λαϊκές κατοικίες για τους μη έχοντες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Με διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης προπορεύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις. Η τάση του εκλογικού σώματος καταγράφεται δύο βδομάδες πριν την πραγματοποίηση των βουλευτικών εκλογών της 10ης Σεπτέμβρη που είναι και οι πρώτες που διεξάγονται στο ανεξάρτητο από την περασμένη άνοιξη Μαυροβούνιο.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Τη συγκρότηση επιτροπής επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών του Τσαντ με τις πετρελαϊκές εταιρείες υπέγραψε χτες ο Πρόεδρος της κεντροαφρικανικής χώρας Ιντρίς Ντεμπί αφότου έδωσε εντολή στις πολυεθνικές «Σεβρόν» και «Πετρόνας» να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω φοροδιαφυγής πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

ΜΠΟΥΣΑΝ.-- Η Ασία δε χρειάζεται απλώς περισσότερες θέσεις εργασίας αλλά αξιοπρεπή εργασία και μισθούς που να μπορούν να γλιτώσουν τους εργαζόμενους από τη φτώχεια. Χρειάζεται επίσης εξασφάλιση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων συμφώνησαν χτες, τουλάχιστον στα... λόγια, υπουργοί ασιατικών κυβερνήσεων, εργοδοτικές ενώσεις και συνδικάτα στο πλαίσιο συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη νοτιοκορεατική πόλη Μπουσάν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Την αποτυχία της ινδονησιακής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών διαπίστωσαν χτες στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι για να λάβει περισσότερη διεθνή «οικονομική βοήθεια» θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες της για την καταπολέμηση της νόσου...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Κυβερνητικά στελέχη υπό την Αγκελα Μέρκελ προωθούν με εντατικούς ρυθμούς τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κρατικής σιδηροδρομικής εταρείας «Deutsche Bahn AG». Η «Ντόιτσε Μπαν» σχεδιάζεται να εισαχθεί στις χρηματαγορές έως το τέλος της δεκαετίας, πιθανότατα το 2009.

ΡΩΣΙΑ
Δικάζεται η αντινατοϊκή δράση

Στις 30 Αυγούστου σε δικαστήριο της πόλης του Νοβοσιμπίρσκ αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Βαντίμ Αγκέενκο, που είναι ο δεύτερος Γραμματέας της ΚΟ Περιοχής του ΚΚΡΟ στο Νοβοσιμπίρσκ.

Ο Β. Αγκέενκο κατηγορείται πως τον Ιούλη διοργάνωσε στην περιοχή εκδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των δημόσιων εκδηλώσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Α. Λόκοτ, πρώτος Γραμματέας της ΚΟ Περιοχής του ΚΚΡΟ στο Νοβοσιμπίρσκ, κατήγγειλε πως η συγκεκριμένη δίωξη εντάσσεται σε επιχείρηση εκφοβισμού του λαϊκού κινήματος, μπροστά στις παρρωσικές κινητοποιήσεις κατά των ρωσο-νατοϊκών στρατιωτικών γυμνασίων στη Ρωσία, που προγραμματίζει μέσα στο Σεπτέμβρη το ΚΚΡΟ. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Α. Λόκοτ ενημέρωσε επίσης για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνάντησης των ΚΚ της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στην οποία εκπροσώπησε το ΚΚΡΟ.


Ι.Π.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Απεργία διαρκείας στη «Φολκσβάγκεν»

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από χτες περίπου 12.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ανσιέτα, το μεγαλύτερο που διατηρεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» (VW) στη Βραζιλία, αντιδρώντας στην κατάργηση 1.800 θέσεων εργασίας το Νοέμβρη, την οποία ανακοίνωσε χτες το πρωί η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ανακοίνωση της VW ανέφερε ότι οι απολύσεις θα ανακοινωθούν στις 21 Νοέμβρη, ημερομηνία όπου τερματίζεται «το σύμφωνο σταθερότητας» ανάμεσα στην επιχείρηση και το συνδικάτο μετάλλου της περιοχής του Σάο Πάολο. Πρόκειται για 1.300 εργάτες και 500 εργαζόμενους στον τομέα της ανακύκλωσης των υλικών.

Την ανακοίνωση για τις απολύσεις ακολούθησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις για το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» που συνεπάγεται χιλιάδες απολύσεις, μεταξύ διοίκησης της VW και των εργαζομένων, οι οποίες διήρκεσαν μήνες και φυσικά δεν καρποφόρησαν.

«Η Volkswagen αποφάσισε να πολεμήσει ενάντια στους εργαζομένους της», είπε στο πρακτορείο ο πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας εργαζομένων στη μεταλλουργία Χοζέ Φεϊγιό και πρόσθεσε: «Θα είναι ένας σκληρός αγώνας». Στην Ανσιέτα παράγονται καθημερινά 960 οχήματα, μεταξύ των οποίων και το καινούριο μικρό μοντέλο της VW, το «Fox».

Η «Volkswagen» διαθέτει πέντε εργοστάσια στη Βραζιλία και απασχολεί 22.000 εργαζόμενους. Τον περασμένο Μάη ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 5.773 εργαζόμενους, εκ των οποίων 3.016 εντός του τρέχοντος έτους.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η Βραζιλία βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο αφού την 1η Οκτώβρη πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ