Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Απεργία διαρκείας στη «Φολκσβάγκεν»

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν από χτες περίπου 12.000 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ανσιέτα, το μεγαλύτερο που διατηρεί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» (VW) στη Βραζιλία, αντιδρώντας στην κατάργηση 1.800 θέσεων εργασίας το Νοέμβρη, την οποία ανακοίνωσε χτες το πρωί η διοίκηση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ανακοίνωση της VW ανέφερε ότι οι απολύσεις θα ανακοινωθούν στις 21 Νοέμβρη, ημερομηνία όπου τερματίζεται «το σύμφωνο σταθερότητας» ανάμεσα στην επιχείρηση και το συνδικάτο μετάλλου της περιοχής του Σάο Πάολο. Πρόκειται για 1.300 εργάτες και 500 εργαζόμενους στον τομέα της ανακύκλωσης των υλικών.

Την ανακοίνωση για τις απολύσεις ακολούθησαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις για το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» που συνεπάγεται χιλιάδες απολύσεις, μεταξύ διοίκησης της VW και των εργαζομένων, οι οποίες διήρκεσαν μήνες και φυσικά δεν καρποφόρησαν.

«Η Volkswagen αποφάσισε να πολεμήσει ενάντια στους εργαζομένους της», είπε στο πρακτορείο ο πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας εργαζομένων στη μεταλλουργία Χοζέ Φεϊγιό και πρόσθεσε: «Θα είναι ένας σκληρός αγώνας». Στην Ανσιέτα παράγονται καθημερινά 960 οχήματα, μεταξύ των οποίων και το καινούριο μικρό μοντέλο της VW, το «Fox».

Η «Volkswagen» διαθέτει πέντε εργοστάσια στη Βραζιλία και απασχολεί 22.000 εργαζόμενους. Τον περασμένο Μάη ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 5.773 εργαζόμενους, εκ των οποίων 3.016 εντός του τρέχοντος έτους.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η Βραζιλία βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο αφού την 1η Οκτώβρη πραγματοποιούνται οι προεδρικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ