ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Διώξεις κατά των κομμουνιστών και της αντιπολίτευσης

Αργά το βράδυ της 5ης Σεπτέμβρη σε πάνω από 40 πόλεις της Γεωργίας οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε έρευνες στα γραφεία του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας (ΕΚΚΓ), του κόμματος Δικαιοσύνης (στο οποίο ηγείται ο διωκόμενος στη Γεωργία Ιγκορ Γκεοργκάτζε) και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Οι αστυνομικές αρχές εισβάλλοντας σε σπίτια και γραφεία συνέλαβαν τουλάχιστον 90 στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και στελέχοι του ΕΚΚΓ και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γεωργίας (ΕΚΝΓ). Ερευνα πραγματοποιήθηκε και στο σπίτι του ΓΓ του ΕΚΚΓ, Παντελεμόν Γκεοργκάτσε.

Τα παραπάνω τονίζονται σε ενημερωτικό δελτίο της ΕΚΝΓ κι επιβεβαιώνονται από τις πληροφορίες των ξένων πρακτορείων ειδήσεων.

Οι κατηγορίες που φέρεται να έχουν απευθύνει στους συλληφθέντες οι αρχές είναι αυτές της «αντικρατικής δράσης» και της «προδοσίας», καθώς και «της χρησιμοποίησης χρημάτων από ρωσικές πηγές με στόχο την ανατροπή της σημερινής νόμιμης κυβέρνησης».

Η ΕΚΝΓ τονίζει στο δελτίο που εξέδωσε ότι «στόχος των συλλήψεων είναι ο εκφοβισμός της αριστερής αντιπολίτευσης, όλων των πολιτών που δυσανασχετούν για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα. Το κυρίαρχο καθεστώς επέλεξε την καταστολή της αντίστασης και των πολιτικών δυνάμεων που το πολεμούν, επιδιώκοντας να επιμηκύνει τη δικτατορία του», τονίζεται στο πληροφοριακό δελτίο της ΕΚΝΓ.

Τις διώξεις κατήγγειλε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) που σημείωσε ότι «οι συγκεκριμένες ενέργειες των αρχών της Γεωργίας, μοιάζει να έχουν την ανάλογη υποστήριξη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».


Ι.Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
«Οχι» στις ξένες βάσεις

ΠΡΑΓΑ.--

Χιλιάδες είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρώσει τα μέλη και οι οπαδοί της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας ενάντια στην εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας τους.

Το τελευταίο διάστημα, οι Τσέχοι κομμουνιστές ταξιδεύουν σε μια σειρά πόλεις και χωριά που βρίσκονται κοντά στις πιθανές τοποθεσίες αυτών των εγκαταστάσεων, συζητώντας με το λαό και μαζεύοντας υπογραφές.

Την περασμένη Τρίτη, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας κατέθεσε τις πρώτες 16.000 υπογραφές στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι ΗΠΑ πιθανολογείται να εγκαταστήσουν μόνο τα ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» τους, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ένα πιθανό «όχι» σε περίπτωση που διεξαχθεί δημοψήφισμα στη χώρα. Ομως, οι Τσέχοι κομμουνιστές, με ανακοίνωσή τους επιμένουν πως θα συνεχίσουν τη συλλογή υπογραφών και ενάντια στα ραντάρ, τονίζοντας ότι «και τα ραντάρ προϋποθέτουν την εγκατάσταση βάσεων των ΗΠΑ και θα πρέπει να απορριφθούν».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του «Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών» του Μίρεκ Τοπολάνεκ που κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Ιούνη δεν κρύβει την προθυμία της να δεχτεί τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και υποστηρίζει πως την απόφαση για κάτι τέτοιο θα πρέπει να λάβει το κοινοβούλιο. Ενώ το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» του Γίρι Παρούμπεκ δηλώνει πως μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να παρθεί μόνο με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, στις αρχές της βδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντρ Βόντρα άσκησε έντονη κριτική στους σοσιαλδημοκράτες, τονίζοντας ότι η θέση τους βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας με το ΝΑΤΟ, αλλά και των αποφάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ηγούνταν οι σοσιαλδημοκράτες.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η ΕΕ θέλει «λύση» κομμένη στα μέτρα της...

Αμερικανοευρωπαίοικατοχικοί στο Κόσσοβο, που θέλουν να παραμείνει και ντε φάκτο προτεκτοράτο

Associated Press

Αμερικανοευρωπαίοικατοχικοί στο Κόσσοβο, που θέλουν να παραμείνει και ντε φάκτο προτεκτοράτο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.- Υπέρ της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου τάχθηκε χτες εμμέσως πλην σαφώς ο ευρωενωσιακός επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Ολι Ρεν. Με πρόσχημα την επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων (π.χ. ανεργία που φτάνει το 50%) που αντιμετωπίζει το προτεκτοράτο, ο Ρεν ζήτησε να δοθούν στο Κοσσυφοπέδιο «τα απαραίτητα εργαλεία για να βοηθηθεί»... Οπως είπε χαρακτηριστικά, «κάθε λύση για το τελικό καθεστώς» του προτεκτοράτου πρέπει «να του δίνει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» (Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.). Πράγμα, που ωστόσο είναι ανέφικτο όσο το Κοσσυφοπέδιο παραμένει de jure επαρχία της Σερβίας...

Σ' αυτή τη λογική συντάσσει την ατζέντα των συνομιλιών της Βιέννης από καιρό και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι, που συναντάται σήμερα και αύριο στην αυστριακή πρωτεύουσα με τις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Θα επιχειρήσει να πείσει (κυρίως...) το Βελιγράδι για την πρότασή του περί «αποκέντρωσης» της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με χτεσινό άρθρο της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς», το νέο πακέτο προτάσεων του Αχτισαάρι αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι όποιοι δήμοι με σημαντικό σερβικό πληθυσμό θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Σερβία σε ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, κοινωνικής πρόνοιας και ασφαλίσεων, προσωπικού και τεχνικής βοήθειας, πολιτισμού... Αναφέρεται επίσης πως οι σχέσεις Σερβίας και των δήμων του Κοσσυφοπεδίου με σερβικό πληθυσμό θα εποπτεύονται από μία κοινή επιτροπή Βελιγραδίου -Πρίστινας, ενώ με γνώμονα την κατά τόπους σύνθεση του πληθυσμού θα καθορίζεται η εθνότητα του διοικητή αστυνομικού τμήματος και η σύνθεση δικαστών στα δικαστήρια.

ΚΚΕ: Οχι στη δημιουργία προτεκτοράτων

Στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που συζήτησε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με την παρέμβασή του στη συζήτηση, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε για την ΕΕ: «Ακόμη και τις διακηρύξεις που είχατε και τις δεσμεύσεις που αναλάβατε ότι δε θα προχωρήσετε σε ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, σήμερα δεν τις τηρείτε. Προωθείται, λοιπόν, η δημιουργία ενός κράτους-προτεκτοράτου, ενός κράτους ανεξάρτητου, του Κοσσυφοπεδίου, με την ύπαρξη τεράστιας στρατιωτικής δύναμης και μιας μεγάλης αμερικανικής βάσης, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την περιοχή και να προχωρήσετε σε αλλαγή των συνόρων».

Κλείνοντας ο Θ. Παφίλης επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «εμείς θεωρούμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τα Βαλκάνια και οι λαοί της περιοχής να δώσουν λύση στα προβλήματά τους. Και θα ήθελα, τελειώνοντας, να σας πω να ανατρέξετε λίγο στην Ιστορία: Οπως έδιωξαν ξένους κατακτητές οι λαοί των Βαλκανίων, έτσι θα διώξουν και τους νέους κατακτητές».

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργίες κατά των αντιλαϊκών σχεδίων

ΡΩΜΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από σήμερα, αναμένεται να συγκλονίσουν την Ιταλία στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς εξαιτίας των περικοπών του προϋπολογισμού και των σχεδίων αλλαγής στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας από τη λεγόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι. Η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 57 χρόνια στα 60 από το Γενάρη του 2008 και στα 61 μέχρι το 2010, ενώ τον προϋπολογισμό τον προσδιορίζει στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Alitalia», ενώ στις 15 του Σεπτέμβρη αναμένεται 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία των δήμων και μια 8ωρη στάση εργασίας στον σιδηρόδρομο στις 27 του Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, τις έρευνες κατά του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για υπόθεση φοροδιαφυγής που συνδέεται με το τηλεοπτικό δίκτυο «Telecinco» αποφάσισε να επαναλάβει χτες ο Ισπανός δικαστής Μπαλτασάρ Γκαρθόν.

Η συγκεκριμένη έρευνα πρωτοξεκίνησε το 1997, αλλά «πάγωσε» επειδή ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ασυλία αρχικά ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από το 2001 ως πρωθυπουργός της Ιταλίας. Το 2002, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε υποβάλει προσφυγή κατά της συνέχισης της σχετικής έρευνας.

Η έρευνα του Ισπανού δικαστή αφορά στο ενδεχόμενο ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός να έχει καλύψει μια φοροδιαφυγή 108 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 1990-1993, όταν ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας «Gestevision Telecinco», στην οποία ανήκει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας «Telecinco», στο πλαίσιο του ομίλου του Μπερλουσκόνι «Fininvest».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ