Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Η ΕΕ θέλει «λύση» κομμένη στα μέτρα της...

Αμερικανοευρωπαίοικατοχικοί στο Κόσσοβο, που θέλουν να παραμείνει και ντε φάκτο προτεκτοράτο

Associated Press

Αμερικανοευρωπαίοικατοχικοί στο Κόσσοβο, που θέλουν να παραμείνει και ντε φάκτο προτεκτοράτο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.- Υπέρ της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου τάχθηκε χτες εμμέσως πλην σαφώς ο ευρωενωσιακός επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Ολι Ρεν. Με πρόσχημα την επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων (π.χ. ανεργία που φτάνει το 50%) που αντιμετωπίζει το προτεκτοράτο, ο Ρεν ζήτησε να δοθούν στο Κοσσυφοπέδιο «τα απαραίτητα εργαλεία για να βοηθηθεί»... Οπως είπε χαρακτηριστικά, «κάθε λύση για το τελικό καθεστώς» του προτεκτοράτου πρέπει «να του δίνει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» (Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.). Πράγμα, που ωστόσο είναι ανέφικτο όσο το Κοσσυφοπέδιο παραμένει de jure επαρχία της Σερβίας...

Σ' αυτή τη λογική συντάσσει την ατζέντα των συνομιλιών της Βιέννης από καιρό και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι, που συναντάται σήμερα και αύριο στην αυστριακή πρωτεύουσα με τις αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Θα επιχειρήσει να πείσει (κυρίως...) το Βελιγράδι για την πρότασή του περί «αποκέντρωσης» της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με χτεσινό άρθρο της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς», το νέο πακέτο προτάσεων του Αχτισαάρι αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι όποιοι δήμοι με σημαντικό σερβικό πληθυσμό θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Σερβία σε ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, κοινωνικής πρόνοιας και ασφαλίσεων, προσωπικού και τεχνικής βοήθειας, πολιτισμού... Αναφέρεται επίσης πως οι σχέσεις Σερβίας και των δήμων του Κοσσυφοπεδίου με σερβικό πληθυσμό θα εποπτεύονται από μία κοινή επιτροπή Βελιγραδίου -Πρίστινας, ενώ με γνώμονα την κατά τόπους σύνθεση του πληθυσμού θα καθορίζεται η εθνότητα του διοικητή αστυνομικού τμήματος και η σύνθεση δικαστών στα δικαστήρια.

ΚΚΕ: Οχι στη δημιουργία προτεκτοράτων

Στη χτεσινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, που συζήτησε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με την παρέμβασή του στη συζήτηση, ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε για την ΕΕ: «Ακόμη και τις διακηρύξεις που είχατε και τις δεσμεύσεις που αναλάβατε ότι δε θα προχωρήσετε σε ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, σήμερα δεν τις τηρείτε. Προωθείται, λοιπόν, η δημιουργία ενός κράτους-προτεκτοράτου, ενός κράτους ανεξάρτητου, του Κοσσυφοπεδίου, με την ύπαρξη τεράστιας στρατιωτικής δύναμης και μιας μεγάλης αμερικανικής βάσης, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την περιοχή και να προχωρήσετε σε αλλαγή των συνόρων».

Κλείνοντας ο Θ. Παφίλης επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «εμείς θεωρούμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τα Βαλκάνια και οι λαοί της περιοχής να δώσουν λύση στα προβλήματά τους. Και θα ήθελα, τελειώνοντας, να σας πω να ανατρέξετε λίγο στην Ιστορία: Οπως έδιωξαν ξένους κατακτητές οι λαοί των Βαλκανίων, έτσι θα διώξουν και τους νέους κατακτητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ