Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Οι ΗΠΑ αναζητούν συμμάχους

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν ήταν στο επίκεντρο για τρίτη κατά σειρά ομιλία του Τζ. Μπους μέσα σε μία εβδομάδα και οι απειλές αυξάνονται εκ νέου. Ο Μπους χαρακτήρισε τύραννο τον Ιρανό πρόεδρο και διαβεβαίωσε ότι θα καταφέρει να παρεμποδίσει το ιρανικό καθεστώς να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Εντούτοις, η αναζήτηση συμμάχων για τις ΗΠΑ αποδεικνύεται μία δύσκολη υπόθεση, ειδικά με τις εξελίξεις στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, που επρόκειτο να συναντηθεί χτες στη Βιέννη με τον ανώτατο διπλωματικό αντιπρόσωπο της Τεχεράνης για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί, θα συναντηθεί τελικά σήμερα στην Ισπανία, όπως μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Από την πλευρά της, η Ρωσία τόνισε ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις αποφασιστούν κατά του Ιράν πρέπει κατηγορηματικά να αποκλείουν το ενδεχόμενο χρήσης βίας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις και το διάλογο για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Κίνας, Κιν Γκάνγκ. Ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει απαθής και να βλέπει το Ιράν να περιφρονεί τον ΟΗΕ με την άρνησή του να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Τεχεράνης, αλλά επανέλαβε πως η προσφυγή στα όπλα δεν αποτελεί επιλογή.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, πρότεινε δημόσια συζήτηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν τη 12η Σεπτέμβρη, σύμφωνα με επίσημη ιρανική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ