ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγουδώντας την Κοκκινιά

«Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά...». Μια λαϊκή συναυλία αφιερωμένη σε μια πόλη που δημιουργήθηκε μέσα από τη Μικρασιατική τραγωδία, τον πόνο, την ανέχεια και την προσφυγιά και η οποία όμως κατάφερε με το πείσμα της και τους αγώνες της για τη ζωή και πρόοδο να γίνει - ίσως - η πιο πολυτραγουδισμένη πόλη της Ελλάδας....«Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά...» τιτλοφορείται η συναυλία που θα δώσει το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος», την Τρίτη (8.30 μ.μ.), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι», αλλά και των εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Το συγκρότημα, που δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια με σκοπό να παίζει τραγούδια στα οποία πρωταγωνιστεί το μπουζούκι, αποτελείται από τους μουσικούς: Γρηγόρη Βασίλα (μπουζούκι), Γιάννη Παπαβασιλείου (μπουζούκι), Νώε Ζαφειρίδη (μπουζούκι, κλασική κιθάρα), Χρήστο Μανιφάβα (κιθάρα), Γιάννη Ζερβίδη (πιάνο), Τάκη Φράγκου (κοντραμπάσο) και Δήμητρα Κωστάκη (τραγούδι). Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.

Ο «Φωτογράφος Τσε» στο Ηράκλειο

Στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης παρουσιάζεται από χτες η έκθεση «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο Φωτογράφος», που θα διαρκέσει έως τις 28/9 με ελεύθερη είσοδο. Θυμίζουμε ότι η πρώτη διοργάνωση της έκθεσης έγινε τον περασμένο Μάη στην Αθήνα με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού την επισκέφτηκαν πάνω από 60.000 χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Το ειδικό βάρος που δίνει η κουβανική κυβέρνηση σε τέτοιου είδους σημαντικές πολιτιστικές και πολιτικές παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε από την παρουσία στα εγκαίνια του πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερνάντεζ Ερέρα, της υπεύθυνης πολιτιστικών της πρεσβείας, Αννα Ρόζα Ρόχας και του καλλιτεχνικού επιμελητή της έκθεσης, Κάρλος Λάμα. Αλλωστε, τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Καμίλο Γκεβάρα, γιος του θρυλικού επαναστάτη και εκπρόσωπος του Κέντρου Μελετών «Τσε Γκεβάρα» στην Κούβα, ο οποίος θα παραμείνει στη χώρα μας έως τις 12 Σεπτέμβρη.

Την ευθύνη της διοργάνωσης της έκθεσης έχουν η ελληνική εταιρεία διανομής ταινιών «New Star» και το «Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα» της Κούβας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ετοιμο ... για «παραχωρήσεις»

Δεν ξεχνά το στρατηγικό της στόχο στον πολιτισμό η κυβέρνηση, που δεν είναι άλλος από την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή τη φορά ο στόχος επαναβεβαιώθηκε από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη χτεσινή εγκαινίαση, από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, της νέας μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, του δεύτερου σημαντικότερου της χώρας μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός σημείωσε στην ομιλία του (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας): «Οπως γνωρίζετε, ένα Μουσείο δεν είναι, ή δεν οφείλει να είναι, υπόθεση στατική. Συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα ευρήματα, που αφειδώς προσφέρει η γη της Μακεδονίας. Από τις εργασίες του μετρό αναμένονται πλούσια ευρήματα, για να γίνει πληρέστερο, ελκυστικότερο, ανταγωνιστικότερο. Γιατί συνεχώς οφείλουμε να εργαζόμαστε όλοι - και ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν το Μουσείο - για τη μέγιστη ανταποδοτικότητα της επένδυσής του - τόσο την άυλη παιδευτική και γνωστική, όσο και την οικονομική, που αντανακλάται στην αύξηση των επισκεπτών του, στη διάθεση των υποδομών του, στην κίνηση του πωλητηρίου. Ετσι, τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων θα πιάσουν τόπο».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη «γραμμή» παραχώρησης μουσείων και μνημείων στο κεφάλαιο για διάφορες δραστηριότητές του (επιχειρηματικές και με σκοπό το κέρδος βέβαια), με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ετσι, το σημαντικό αυτό μουσείο εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε... για να «διαθέσει τις υποδομές του».

Η νέα έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει πάνω από 2.000 αντικείμενα που εκτείνονται χρονικά από την προϊστορία μέχρι την ύστερη αρχαιότητα και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Γιάννης Στεφανίδης «Αγαπάω» (νέα συλλογή διηγημάτων του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, γνωστού ζωγράφου - χαράκτη εικονογράφου και συγγραφέα. Διηγήματα για τα χρόνια των απελευθερωτικών ονείρων και αγώνων, αλλά και τη σύγχρονη, απάνθρωπη κοινωνική πραγματικότητα).

- Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη): Βασίλης Κάλφας - Γιώργος Ζωγραφίδης «Αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι» (Μελέτη, στη σειρά Αρχαιογνωσία - Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση, για την ανάπτυξη της φιλοσοφίας από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τον 6ο μ.Χ. στον ελληνόφωνο κόσμο. Η μελέτη συγκροτείται σε 16 κεφάλαια, κατά χρονολογία, ώστε να είναι κατανοητές οι επιδράσεις από φιλόσοφο σε φιλόσοφο).

- Καστανιώτης: Θανάσης Λάλας «Χάρολντ Πίντερ (Μια συνομιλία και η ομιλία στην απονομή του Νόμπελ)» (Ο κορυφαίος, αντιιμπεριαλιστής δραματουργός και ποιητής αφηγείται πώς γεννήθηκαν τα έργα του, για τη γνωριμία του με τον Πίτερ Χολ, το ταξίδι του με τον Αρθουρ Μίλερ στην Τουρκία, τη σκηνοθετική δουλιά του, τον αθεϊσμό του και την κοινωνία χτες, σήμερα, αύριο). Γιώργος Μπράμος «Ασπρα γένια» (διηγήματα). Κωνσταντίνος Τσουκαλάς «Πόλεμος και Ειρήνη (Μετά το "τέλος της Ιστορίας")» (μελέτη για τη «νέα τάξη πραγμάτων», τους πολέμους της και τις συνέπειές τους στα κράτη και τους λαούς). Παυλίνα Νάσιουντζικ «Μυστικές εταιρίες και ελληνικά πάθη (Οι άγνωστες πλευρές της ελληνοαμερικανικής ιστορίας του 19ου αιώνα)» (μελέτη για το ρόλο διαφόρων μυστικών οργανώσεων στη διαμόρφωση του μετεπαναστατικού ελληνικού κράτους). Πίτερ Μπαλακιάν «Ο τίγρης φλέγεται (Η Αρμενική γενοκτονία και η ολιγωρία της Δύσης)» (μετάφραση Ηλίας Μαγκλίνης, μελέτη για τη γενοκτονία των Αρμενίων, τη σύγχρονη Τουρκία και τις παρεμβατικές ΗΠΑ).

- Πατάκης: Παντελής Καλούτσος «Δεκεμβριανή νύχτα» (μυθιστόρημα - Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1979 - που διαδραματίζεται από τον Ιούλη έως το ματωμένο Δεκέμβρη του 1944, με ήρωες εργάτες αγωνιστές της λευτεριάς). Κοτσίνας - Θεοδώρου «Εμιγκρέδες» (λεύκωμα, με φωτογραφίες των μεταναστών στη Σουηδία φωτογράφων Χρυσόστομου Κοτσίνα και Βασίλη Θεοδώρου, από αγωνιστικές κινητοποιήσεις Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία ενάντια στη χούντα και το παλάτι - του πρώτου και από την καθημερινότητα των μεταναστών από το 1980 - 1992 - του δεύτερου).

- «Μεταίχμιο»: Νικόλ Λορώ (επιμέλεια) «Αρχαία Ελλάδα γένους θηλυκού» (μετάφραση Μαρίνα Κουνεζή - Παναγιώτης Σκόνδρας. Συλλογική μελέτη για την επίδραση γυναικών ποιητριών, φιλοσόφων και εταιρών στον αρχαιοελληνικό κόσμο). Νίκος Κουνεντής «Ω του θαύματος!» (σατιρικό μυθιστόρημα για τα εκκλησιαστικά «ήθη»). Κάρολος Ντίκενς «Το μυθιστόρημα των διακοπών» (απόδοση Αργυρώ Πιπίκ, εικονογράφηση Μαρία Μπαχά. παιδικό μυθιστόρημα). Κλαίρη Γεωργέλλη «Το μικρό καλαμαράκι και τα καπέλα του» (για νήπια).

Συναυλιακή διαδρομή

Ενα πρόγραμμα με έργα του Μίκη Θεοδωράκη για τον κινηματογράφο και το θέατρο παρουσιάζει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), σήμερα (8.30μμ), στο Δημοτικό Πάρκο Ζεφυρίου «Κώστας Λιάρος». Παράλληλα, θα προβληθούν σε οθόνη σκηνές από ταινίες, καθώς και σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο από όλη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας (Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος, 114, επταετία), της Κύπρου, από την αντίσταση των λαών στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, τον αγώνα του IRA στην Ιρλανδία και φτάνει έως τις μέρες μας στην κατοχή της Παλαιστίνης, στον πόλεμο στο Λίβανο, στην εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γκουαντανάμο και του Αμπου Γκράιμπ.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης δίνει συναυλία με ελεύθερη είσοδο, σήμερα (9μμ), στην πλατεία Μέμου, στον Κορυδαλλό.

Συναυλία του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου, με ερμηνευτές τους Ανδρέα Κουλουμπή, Γιάννη Θωμόπουλο και Παρασκευή Μπιζά, πραγματοποιείται τη Δευτέρα (9μμ), στο συνεδριακό χώρο της Νομαρχίας Ηλείας, στον Πύργο, μετά την έναρξη του πρώτου κύκλου σεμιναρίων αρχαίας ελληνικής ιστορίας «Τύραννοι και νομοθέτες στην αρχαία Ελλάδα». Θα παρουσιαστούν έργα του σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, Νικηφόρου Βρεττάκου, Μάνου Ελευθερίου, Δημήτρη Μυταρά και στίχους των Μιχάλη Μπουρμπούλη, Ηλία Γκρη και Ρένας Ρηνιώτη. Στις 27 Οκτώβρη ο συνθέτης θα δώσει συναυλία στη Ρωσία (Αγ. Πετρούπολη), στην έναρξη της Διεθνούς Επιστημονικής Συνδιάσκεψης «Ρωσία - Ελλάδα».

Δύο συναυλίες στην Κρήτη δίνουν οι Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Κούτρας, Διονύσης Τσακνής και Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Τη Δευτέρα εμφανίζονται στο Ηράκλειο (Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης») και την Τρίτη στο Ρέθυμνο (Θέατρο Ερωφίλη - Φορτέτζα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ